Julemat
Hva liker du best? Røykt eller urøykt lammelår?
Foto: (Matprat/Anne Manglerud)

Hva liker du best? Røykt eller urøykt lammelår?

Vi har prøvd lammelår både med og uten røyksmak, og her er våre drikkeforslag samt oppskrift på tilbehøret.
08 Desember 2016 - 10:00

Røykt kjøtt, og da særlig lammekjøtt, er typisk vestlandskost. En tradisjon som oppstod i dalfører i Hordaland ut fra klimatiske forhold. Høy luftfuktighet vanskeliggjorde lufttørking som er den tradisjonelle konserveringsmetoden.

Mer eller mindre røyk

Når kjøttet røykes, noe som tidligere ble gjort i eldhuset på gården, derav navnet eldhusrøykt, trengs det ikke like stor grad av tørking for at det skal holde seg.

Vossakorv, fårepølse, smalahove, pinnekjøtt eller lammelår, har som røykt kjøtt fått mange tilhengere også på Østlandet. Årsaken er selvsagt at det er en god og kraftig smak. Røykingen løfter lammekjøttets egensmak og gjør det svært saftig og godt.

Men liker du ikke røyksmaken, behøver du ikke fortvile, for denne tradisjonsretten kan lages både med røykt og urøykt kjøtt. Velger du den urøykte versjonen, må du imidlertid gjøre mer selv siden lettsaltet urøykt lammelår må spesialbestilles hos slakteren.

Røykt lammelår finnes i disse dager i alle kjøttdisker. Noen kjøttleverandører røyker kjøttet hardere enn andre. I denne retten bør du unngå lammelårene med betegnelsen eldhusrøykt eller badsturøykt. De er sannsynligvis sterkere enn de andre, og her ønsker vi ikke for kraftig røyksmak.

Søk hjelp

De røykte lammelårene stekes som oftest i ovnen, men smaken blir best med koking. Kjøttet blir mindre salt og ikke så tørt. Årsaken til at lårene anbefales ovnsstekt er innlysende. Det er vanskelig å få et helt lår oppi en kasserolle. Da må du beine ut låret og binde opp slik at det får fin fasong.

Hvis du synes utbeining høres komplisert ut, har de fleste kjøttavdelinger ansatte som kan hjelpe deg med det. Du kan også spørre om å få et stekenett som du trekker utenpå kjøttet som en strømpe. Da får du akkurat den riktige avlange formen som gir pene skiver.

På de neste sidene finner du drikkeforslag og ikke minst oppskrifter

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her