Julemat
Hva liker du best? Røykt eller urøykt lammelår?
Foto: (Matprat/Anne Manglerud)

Hva liker du best? Røykt eller urøykt lammelår?

Vi har prøvd lammelår både med og uten røyksmak, og her er våre drikkeforslag samt oppskrift på tilbehøret.
08 Desember 2016 - 10:00

Røykt kjøtt, og da særlig lammekjøtt, er typisk vestlandskost. En tradisjon som oppstod i dalfører i Hordaland ut fra klimatiske forhold. Høy luftfuktighet vanskeliggjorde lufttørking som er den tradisjonelle konserveringsmetoden.

Mer eller mindre røyk

Når kjøttet røykes, noe som tidligere ble gjort i eldhuset på gården, derav navnet eldhusrøykt, trengs det ikke like stor grad av tørking for at det skal holde seg.

Vossakorv, fårepølse, smalahove, pinnekjøtt eller lammelår, har som røykt kjøtt fått mange tilhengere også på Østlandet. Årsaken er selvsagt at det er en god og kraftig smak. Røykingen løfter lammekjøttets egensmak og gjør det svært saftig og godt.

Men liker du ikke røyksmaken, behøver du ikke fortvile, for denne tradisjonsretten kan lages både med røykt og urøykt kjøtt. Velger du den urøykte versjonen, må du imidlertid gjøre mer selv siden lettsaltet urøykt lammelår må spesialbestilles hos slakteren.

Røykt lammelår finnes i disse dager i alle kjøttdisker. Noen kjøttleverandører røyker kjøttet hardere enn andre. I denne retten bør du unngå lammelårene med betegnelsen eldhusrøykt eller badsturøykt. De er sannsynligvis sterkere enn de andre, og her ønsker vi ikke for kraftig røyksmak.

Søk hjelp

De røykte lammelårene stekes som oftest i ovnen, men smaken blir best med koking. Kjøttet blir mindre salt og ikke så tørt. Årsaken til at lårene anbefales ovnsstekt er innlysende. Det er vanskelig å få et helt lår oppi en kasserolle. Da må du beine ut låret og binde opp slik at det får fin fasong.

Hvis du synes utbeining høres komplisert ut, har de fleste kjøttavdelinger ansatte som kan hjelpe deg med det. Du kan også spørre om å få et stekenett som du trekker utenpå kjøttet som en strømpe. Da får du akkurat den riktige avlange formen som gir pene skiver.

På de neste sidene finner du drikkeforslag og ikke minst oppskrifter

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her