Julemat
Dette drikker du til
Foto: (Matprat/Anne Manglerud)

Dette drikker du til

08 Desember 2016 - 10:00

Til røykt lammelår i klassisk tilberedning er øl og akevitt et selvfølgelig akkompagnement ettersom kjøttet både er salt og kraftig røykt. I vår ikke fullt så klassiske versjon med mindre salt kjøtt, vil imidlertid også rødvin kunne fungere godt. Men slett ikke den samme vinen som til den lettsaltete, men urøkte utgaven av retten.

 

Øl og akevitt

Siden øl og akevitt nok er førstevalget for mange i desember, starter vi med det. Ønsker du et sterkøl, er Dahls Juleøl et utmerket følge til den røykte versjonen. Et rikt juleøl med god friskhet og balansert bitterhet er nøyaktig det vi leter etter her. Vil du kjøpe ølet i dagligvarebutikken, kan du prøve Nordlands Juleøl i normalstyrke. Det har akkurat nok sødme og friskhet til å parere den relativt krevende kombinasjonen av røyk, lammefett, sitrus, sødme og olje.

En annerledes kombinasjon er det tyske hveteølet Paulaner Hefe-Weissbier med sine spennende aromaer av frukt, brød og røyk. Hveteølet med sitt grumsete utseende og særpregete ølsmak en såkalt acquired taste, hvilket betyr at du må lære deg å like det. Men som matøl, og spesielt til det røykte kjøttet fungerer det godt.

Til den lettsaltete utgaven tviholder vi imidlertid på en lys øltype men ikke hveteølet. En rik pilsnertype som Aass Premium Pilsner  er et perfekt matøl, men altså ikke til det røykte kjøttet.

 
Trøndersk jul

Vi må ikke glemme akevitten, og det røykte kjøttet er klar i sin preferanse: Lysholm Throndhjemsaquavit er som skapt for denne retten.

Denne utrolig elegante og komplekse akevitten blir litt kjedelig og tørr sammen med den lettsaltete utgaven, men formelig blomstrer blir rik og sødmefylt i møte med de røykte aromaene. Og sammen med Dahls Juleøl blir det ekte trøndersk julestemning i huset.

Skal det være akevitt i glasset til det lettsaltete lammelåret, må det bli en litt enklere type, med mer dempet karvepreg. Som Gilde Juleakevitt.

Men lettsaltet lammelår servert på denne måten er like mye en rødvinsrett som en jobb for øl og akevitt.

Julematvin

Den rimelige til toscansk å være, Chianti Rufina Riserva Villa di Vetrice viser seg å være det optimale valget for begge vrier av lammelåret. Utrolig innbydende i så vel duft som smak med de klassiske aromaene av kirsebær, fat og jordsmonn. Den er saftig med gode syrer og lette tanniner i finishen. En vin du kommer til å bli glad i hvis du ikke allerede er det, og selvsagt liker italienske viner.

På neste side finner du oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Franske kultviner nå også på polet
+
Godbiter i pollisten

Franske kultviner nå også på polet

Dette er viner som franskmennene helst vil ha for seg selv.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det beste Jura-kjøpet av alle
+
Ukens vin

Det beste Jura-kjøpet av alle

Jura-chardonnay med eller uten bobler til utrolig gunstig pris er velkomment i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer
+

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer

På Bar Amour kombinerer Carlos de Medeiros norske råvarer med portugisiske innslag i en fine dining-setting. Det gjelder også drikkemenyen. Det ga en Michelin-stjerne etter ett års drift.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sake som ikke er sake er den mest spennende nyheten sammen med en fantastisk alkoholfri norsk musserende
+
Tester

Sake som ikke er sake er den mest spennende nyheten sammen med en fantastisk alkoholfri norsk musserende

Januar er måneden hvor du skal teste ut noe melkehvitt i glasset. Eller la deg overraske over hva som er mulig å få til uten alkohol.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Franske kultviner nå også på polet
+
Godbiter i pollisten

Franske kultviner nå også på polet

Dette er viner som franskmennene helst vil ha for seg selv.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det beste Jura-kjøpet av alle
+
Ukens vin

Det beste Jura-kjøpet av alle

Jura-chardonnay med eller uten bobler til utrolig gunstig pris er velkomment i januar.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak 7 fantastiske viner fra to av de beste spanske vinregionene
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 04. februar

Smak 7 fantastiske viner fra to av de beste spanske vinregionene

Den 04. februar har du en sjelden mulighet til å utforske toppviner fra Spania. Ta en titt på vinene som serveres denne kvelden – du vil forstå hvorfor det lønner seg å sikre seg en plass raskt!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer
+

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer

På Bar Amour kombinerer Carlos de Medeiros norske råvarer med portugisiske innslag i en fine dining-setting. Det gjelder også drikkemenyen. Det ga en Michelin-stjerne etter ett års drift.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her