Drikke
Sjømatens beste venn

Sjømatens beste venn

Nå når sjømaten er på sitt beste, bør det være god chablis i glasset.
Aase E. Jacobsen
01 Mars 2012 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Som chablisene fra Billaud-Simon. De imponerer på alle nivåer, fra det laveste, Billaud-Simon Petit Chablis 2010 (95750), og helt til topps, Billaud-Simon Chablis Grand Cru Les Clos 2009 (95813).

Grand cru i stål

Men min favoritt fra denne produsenten vil alltid være Billaud-Simon Chablis Cuvée Tête d`Or 2009 (95812). Og det til tross for at jeg generelt er skeptisk til kombinasjonen chablis og eik, i hvert fall når det ikke er snakk om grand cru-råvarer. Og  selv for grand cru bruker ikke Billaud-Simon eik, kun ståltank.

Men Cuvée Tête d’Or tåler eiken godt, siden kvaliteten på druematerialet i denne chablisen er det beste, nemlig vinmarker med sør-sørøstlig eksponering, beliggende på den høyre siden av Chablis by, og som dermed har det optimale kimmeridgejordsmonnet. Nærmere bestemt l`Araignée og Bas de Chapelots, altså den nedre delen av premier cru-en Chapelot som er nabo med Montée de Tonnerre.

Eikebruken er dessuten ytterst forsiktig. Kun en femdel av vinen er gjæret og modnet i fat i inntil tre måneder. Siden fatene er fire-fem år gamle blir trepreget minimalt.

Lavere priser

Resultatet er en uhyre lekker vin med stor munnfølelse og friskhet, tydelig mineralpreg og velintegrert fat. En vin for de gode sjømatretter, både grillet, stekt, ovnsbakt og dampet fisk. Som alle andre chabliser er dette også en vin som vil utvikle seg videre i mange år.

Billaud-Simons gode renommé startet i 1991 da Bernard Billaud-Simon kom tilbake til familiens tradisjonsrike vingård i Chablis med nye ideer. Han hadde kommet i kontakt med ønologen Jean Pierre Lédé og sammen la det grunnlaget for et nytt kvalitetsregime. Hvilket innebær en fornying i både vinkjellere og vinmarker. I dag er det nevøen Samuel som lager vinen, i alt 12 ulike cuvéer, hvorav altså fem er tilgjengelige i Norge i øyeblikket. Og det til vesentlig lavere priser enn sist produsenten var representert her til lands.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.

Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
 
 
 
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

 
 
 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Kyllingsalat med parmesankrutonger er på bordet i løpet av 20 minutter
Dagens rett

Kyllingsalat med parmesankrutonger er på bordet i løpet av 20 minutter

En fyldig salat som kan minne om en cæsarsalat, lager du raskt av ferdigstekt kylling - eller rester.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her