Sublimt til sjømat

Chablis er som et friskt pust fra havet. En lun sommerkveld med litt skalldyr på bordet blir perfekt med noe slikt i glasset. Men chablis er bare betegnelsen på vinen og området den kommer fra. Den finnes altså i en rekke kvaliteter og med et utall forskj
Aase E. Jacobsen
18 Juni 2000 - 22:26

Den "vanlige" chablisen fra produsenten Château Long-Depaquit er en kraftfull representant for sin kategori. Det er 1998-versjonen (varenr. 33182, bestillingsutvalg) som er i salg nå for kroner kr 151,60. Den er ung, for i øyeblikket ligger frukten (gule frukter og sitrus) og stenger litt for det til dels kraftige jordsmonnspreget vi aner i bakgrunnen.

Om ett til to år vi det ha skjedd et rollebytte, enn så lenge kan du nyte sublim frukt. En såpass smaksrik standard-chablis går utmerket til skalldyranretninger hvor du finner alle avskygninger og grader av sødme og sjøsmak. Eller til en god fiskerett eksempelvis med kremsaus.

Mineraliteten er chablis'' varemerke. Årsaken er kombinasjonen av druen chardonnay og jordsmonnet som er tidligere havbunn, riktignok for en del millioner år siden, nærmere bestemt kimmeridge-kalk fra juratiden. Og jordsmonnet er den viktigste forutsetningen for kvalitet i chablis-sammenheng. Blant de 2300 hektar som omkranser byen Chablis, er til sammen 700 hektar premier cru (40 forskjellige) og 100 hektar grand cru fordelt på sju vinmarker.

Long-Depaquit som disponerer 62 hektar og dermed ikke er noen småtass i Chablis, har en egen tolkning blant de sistnevnte. En strålende vin med navn La Moutonne, som også er benevnelsen på vinmarken. La Moutonne som eies i sin helhet av Long-Depaquit ble i det forrige århundre regnet å gi en av de aller beste chablisene.

En av forklaringene er beliggenheten som er kanskje den gunstigste for samtlige grand cru-vinmarker: I hjertet av Vaudésir, en annen grand cru-vinmark, er klimaet varmere enn ellers, godt beskyttet som den er av de kalde vindene fra nord. Long-Depaquit praktiserer tilnærmet organisk jordbruk og eikefat er nesten ikke i bruk, her er det druene som skal demonstrere som kraft alene.

Den utrolig deilige 1996-årgangen som er en av de beste rent potensialmessig på lenge og som kom til Norge i et bitte lite kvantum, er nå utsolgt. Men 1997 er snart på vei inn, og den skal etter sigende være minst like god. Pris blir ca 330 kroner. En så ettertraktet vin er imidlertid ikke å finne i bestillingsutvalgslisten men må bestilles av din nærmeste polbutikk fra importørens (Jara) tollager.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En smaksrik festrett med breiflabb kan også være veldig lettlaget
Dagens rett

En smaksrik festrett med breiflabb kan også være veldig lettlaget

Breiflabb er kongen av fiskedisken. Derfor må den få lov å skinne på tallerkenen. Med dette tilbehøret gjør den det til gangs.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her