God chablisvaluta

Mest chablis for pengene får du på premier cru-nivå. Hos denne produsenten får også standardchablisen mye omsorg.
Aase E. Jacobsen
28 Mai 2009 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Både Garnier Chablis 1er Cru Mont de Milieu 2006 (57719) og den vanlige Garnier Chablis 2007 (57718) har masser av chabliskarakter, om enn på forskjellig måte. Hvilket tilskrives både årgangen og klassifiseringen. Mens 2007 generelt er et svært syrefriskt år med slanke viner, ga 2006 rike viner med en noe mer dempet syre, men som erstatning et usedvanlig godt mineralpreg. Og da særlig for vinene beregnet for lagring som premier cru og grand cru.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Også til kjøtt
Når premier cru er omtrent halve prisen av grand cru, er det ingen tvil om hva det lønner seg å investere i. I hvert fall hvis du er på jakt etter valuta for hver krone. For premier cru som altså koster førti kroner mer enn vanlig chablis, lagrer svært godt. Samtidig som det gir viner som drikker godt selv i ung alder. Helst etter en god runde i karaffel.

For da kommer det mer og mer av det flotte mineralpreget som kan sammenlignes med så vel våt stein som flint og kalk eller kritt. Dertil 2006-årgangens rike frukt som gjør vinen til en drøm på matbordet, til så vel sjømat som lyst kjøtt med god saus. Chablis er faktisk undervurdert som partner til kjøtt, enten det er saftig kylling, svin eller kalv.

Far og sønn
Garnier laget også en veldig kraftig grand cru i 2006, men som altså har sin pris. Deres vanlige chablis er langt mer overkommelig, samtidig som den altså har mye å by på i en utpreget mineralsk, om enn ikke årgangens ekstremt slanke stil. Det skyldes at druene kommer fra vinmarker med den samme type jordsmonn som cru-ene, nemlig Kimmeridge-kalk.

Produsenten er et relativt nytt navn på chablisarenaen siden det kun har figurert på etiketter siden 1985 da familien gradvis begynte konverteringen av virksomheten fra korn til vinstokker. Det er far og sønn, Xavier og Jerôme, sistnevnte ønologutdannet, som konverterer druene til vin. Fra dagens 21 hektar hvorav 0,9 hektar er i Mont de Milieu og 0,2 i Le Clos, kommer det totalt ca 50.000 flasker. Resten selges i bulk.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking lørdager kl. 14.30 i Oslo

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!

Er du nysgjerrig på hva som faktisk er forskjellen på musserende viner? Denne ettermiddagen får du muligheten til å smake på både champagne, prosecco, cava, franciacorta, pet nat og crémant. En perfekt vinsmaking for vennegjengen!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her