Bernard Baudry har en ekstra sterk posisjon i Chinon, men siden dette navnet kanskje ikke sier deg så mye, har du neppe hørt om ham heller. For selv om Chinon hadde en solid status opp gjennom århundrene, klarte høye avlinger og utstrakt bruk av kjemi i vinmarkene i det forrige århundret å bryte ned deler av dette renomméet. Cabernet franc som er hoveddruen her, blir direkte usjarmerende under slike forhold.
Jo høyere opp, jo mer elegant
Men det er nå i stor grad fortid, og med det gode muligheter til å finne utmerket vinkvalitet fra de 2360 hektarene og de 200 vinbøndene. Selv om kvaliteten er svært høy, har ikke prisene fulgt etter. Og med chinonvinenes gode lagringspotensial, et resultat av jordsmonn samt god syre og tanninstruktur, er dette så absolutt interessant å putte i kjelleren. Mange av disse vinene konkurrerer med de beste fra Bordeaux’ høyreside.
Deriblant vinene til Bernard Baudry. Som Baudry Chinon Les Grézeaux 2014, en vin som er svært tett og fast med super konsentrasjon, veldig god mørk bærfrukt og flott syre. Denne vinen tåler 15 år i kjelleren. Så var da også 2014 et ekstra vellykket år på disse kanter. Det oppveier at parsellen Les Grézeaux ikke er Baudrys aller beste siden den ligger lengre ned i landskapet og med mer «bordeauxlignende» jordsmonn, altså grus.
I skråningene er jordsmonnet med kalkholdig som for Baudry Chinon Le Clos Guillot 2013 som byr på en mer parfymert chinonkarakter men også med godt tanninbitt og syrefriskhet. 2013 var en vanskelig årgang og det reflekteres i denne vinen som nok er lettere enn den vil være i 2014, men like fullt en seriøs vin med gode egenskaper ved matbordet, samt et pent lagringspotensial.
Få viner er så påvirket av terroir og klima
Fra tidenes – i hvert fall på 50 år – varmeste årgang kommer Baudry Les Granges Chinon 2015 som også er produsentens enkleste vin. Men for de 180 kronene du må ut med får du utrolig god vinvaluta. Og ikke minst en vin som tåler å ligge lenge. Når cabernet franc utsettes for slike gunstige værforhold som i 2015, gir druen viner med utrolig god og fyldig mørkere frukt, men som likevel vil preges av jordsmonn og mikroklima.
Denne rimeligste utgaven får sine druer fra en lavereliggende parsell, rett ved siden av Les Grézeaux, men med litt lettere, mer sandholdig grusjordsmonn. Dette forklarer den saftigere stilen.
Chinon er faktisk blant de mest terroir- og årgangsdrevne vinstilene jeg vet om. Så når vinene kommer i parsellversjoner som i tilfellet med Baudrys viner, blir hver ny årgang som julaften. Ikke bare en, men flere på samme tid.
Renomméet til tross, Baudry er en liten produsent. Det begynte med Bernard og 2 hektar i landsbyen Cravant les Coteaux i 1975, og siden 2000 er sønnen Matthieu kommet med. I dag har de 32 hektar som siden 2006 er økologisk dyrket. Men det har aldri vært brukt kjemi i disse vinmarkene.
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev