Godbiter i pollisten
Sjeldent godt kjøp og sjeldent lagringsdyktig vin

Sjeldent godt kjøp og sjeldent lagringsdyktig vin

Chinon bør finnes i enhver seriøs vinkjeller, men er likevel et av de dårligst representerte vinområdene i Norge. Heldigvis er en av de aller beste produsentene å få tak i.
30 November 2016 - 13:45

Bernard Baudry har en ekstra sterk posisjon i Chinon, men siden dette navnet kanskje ikke sier deg så mye, har du neppe hørt om ham heller. For selv om Chinon hadde en solid status opp gjennom århundrene, klarte høye avlinger og utstrakt bruk av kjemi i vinmarkene i det forrige århundret å bryte ned deler av dette renomméet. Cabernet franc som er hoveddruen her, blir direkte usjarmerende under slike forhold.

Jo høyere opp, jo mer elegant

Men det er nå i stor grad fortid, og med det gode muligheter til å finne utmerket vinkvalitet fra de 2360 hektarene og de 200 vinbøndene. Selv om kvaliteten er svært høy, har ikke prisene fulgt etter. Og med chinonvinenes gode lagringspotensial, et resultat av jordsmonn samt god syre og tanninstruktur, er dette så absolutt interessant å putte i kjelleren. Mange av disse vinene konkurrerer med de beste fra Bordeaux’ høyreside.

Deriblant vinene til Bernard Baudry. Som Baudry Chinon Les Grézeaux 2014, en vin som er svært tett og fast med super konsentrasjon, veldig god mørk bærfrukt og flott syre. Denne vinen tåler 15 år i kjelleren. Så var da også 2014 et ekstra vellykket år på disse kanter. Det oppveier at parsellen Les Grézeaux ikke er Baudrys aller beste siden den ligger lengre ned i landskapet og med mer «bordeauxlignende» jordsmonn, altså grus.

I skråningene er jordsmonnet med kalkholdig som for Baudry Chinon Le Clos Guillot 2013 som byr på en mer parfymert chinonkarakter men også med godt tanninbitt og syrefriskhet. 2013 var en vanskelig årgang og det reflekteres i denne vinen som nok er lettere enn den vil være i 2014, men like fullt en seriøs vin med gode egenskaper ved matbordet, samt et pent lagringspotensial.

Få viner er så påvirket av terroir og klima

Fra tidenes – i hvert fall på 50 år – varmeste årgang kommer Baudry Les Granges Chinon 2015 som også er produsentens enkleste vin. Men for de 180 kronene du må ut med får du utrolig god vinvaluta. Og ikke minst en vin som tåler å ligge lenge. Når cabernet franc utsettes for slike gunstige værforhold som i 2015, gir druen viner med utrolig god og fyldig mørkere frukt, men som likevel vil preges av jordsmonn og mikroklima.

Denne rimeligste utgaven får sine druer fra en lavereliggende parsell, rett ved siden av Les Grézeaux, men med litt lettere, mer sandholdig grusjordsmonn. Dette forklarer den saftigere stilen.

Chinon er faktisk blant de mest terroir- og årgangsdrevne vinstilene jeg vet om. Så når vinene kommer i parsellversjoner som i tilfellet med Baudrys viner, blir hver ny årgang som julaften. Ikke bare en, men flere på samme tid.

Far og sønn Baudry.

 

Renomméet til tross, Baudry er en liten produsent. Det begynte med Bernard og 2 hektar i landsbyen Cravant les Coteaux i 1975, og siden 2000 er sønnen Matthieu kommet med. I dag har de 32 hektar som siden 2006 er økologisk dyrket. Men det har aldri vært brukt kjemi i disse vinmarkene.  

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her