Sjelden gavepakke

Vi vet at noen vil føle seg provosert av at noe til 5000 kroner kalles en gave, men like fullt er Bache-Gabrielsens Tribute nettopp det.
Aase E. Jacobsen
31 Mars 2006 - 01:01

Bache-Gabrielsen Tribute (43673), som ble lansert i fjor i anledning Bache-Gabrielsens 100 årsjubileum i et antall av 200 flasker, ble revet bort på kort tid. Hvis du var en av dem som fikk melding om utsolgt fra polet, har du nå en ny sjanse. Fra mandag er den nemlig tilgjengelig i nye 200 eksemplarer. Mer finnes ikke av denne historiske cognacen, for glassballongene Bache-Gabrielsen hadde gjemt innerst i sitt paradis ga bare 498 flasker.

Helt naturlig gammel
Det som gjør denne cognacen så unik er dens alder og historie. Den kommer nemlig fra Bache-Gabrielsens faste destillatør gjennom 150 år, familien Baudy i landsbyen Julliac le Coq, i hjertet av Grande Champagne. Med andre ord det beste utgangspunkt for å lage en cognac med potensial. Den er destillert i perioden 1850-1870, altså før vinlusa la mesteparten av Cognacs vinmarker øde. Dens historiske verdi er uvurderlig for en hver cognacfantast siden den er laget av de opprinnelige druesortene i cognac, primært folle blanche og colombard, men også andre som i dag ikke lenger finnes i vinmarkene.

Etter destillasjonen ble den lagret i eikefat fra Limousin til etter første verdenskrig. Deretter ble den lagt på glassballonger i god cognactradisjon. Dette gjøres for at ikke fatpreget skal ta overhånd. Den er ikke justert på noen måte. Selv alkoholstyrken på 41,2 prosent er naturlig.

Billig smaksprøve
Fargen er derfor relativt lys gyllen. Duften er stor og rund med masse aprikos i alle varianter, frisk, syltet og tørket. Også epler og kvede, samt eksotisk trevirke, lær, sjokolade og krydder. Kompleksiteten er det ikke noe å si på i smaken heller. Den er svært konsentrert med masse krydder og aprikos, en del trevirke men uten at det gir det tørre trepreget gammelt brennevin ofte sliter med, fra midten kommer en del appelsinskall inn i bildet som gir en "varm" og samtidig frisk munnfølelse. Ettersmaken er lang, etter ti minutter smatter du fortsatt på deilige søte aprikostoner. Når og hvor skal den nytes? Definitivt når du har alle sansene åpne for inntrykk samtidig du er langt unna forstyrrelser som partystøy og røyk. Den eneste røyken som aksepteres er den på peisen.

Og når flasken er tom, er det ingen grunn til å dumpe den. Karaffelen fra Cristallerie Royale de Champagne tåler å stå på hylla uten innhold. Når du tenker tilbake på den gang den var full, er det bare å løfte på korken og snuse. Duften av Tribute sitter nemlig svært lenge.

Hvis du vil smake på den selv før du blar opp fem tusenlapper, selges den til den fantastisk gunstige pris av kroner 276 for 2 cl hos Bar1 på Aker Brygge i Oslo. En reise verd med andre ord. Men skynd deg. Selv Bar1 har ikke sikret seg evig tilgang!

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Forsiden akkurat nå - 4

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik piffer du opp fredagsbiffen
Dagens rett
Sesamfrøstekte skinkebiffer med couscous

Slik piffer du opp fredagsbiffen

Det litt nøytrale svinekjøttet gis her smaker som får oss til å drømme om markedene i Nord-Afrika.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her