Godbiter i pollisten
Det er nå du skal sikre deg rødvinen til nyttårshelgen

Det er nå du skal sikre deg rødvinen til nyttårshelgen

Med vinene fra denne produsenten får du en uforglemmelig vinopplevelse denne jula. Bestiller du nå har du dem i tide til nyttår.
Aase E. Jacobsen
23 Desember 2016 - 15:00

Vi snakker ikke om boblevin, men derimot om røde viner fra Montalcino, for mange vinelskere det aller helligste i Toscana. Pian delle Querci er ikke den mest hypete produsenten der i gården, vinene er nærmest litt beskjedne, men du verden hvor de blomstrer når de finner sin plass ved matbordet og i riktige og romslige glass. Best av alt, eller kanskje verst siden det er vanskelig å velge bare én, er at vinene derfor finnes i flere årganger og utgaver.

Om lekkerbiskenen nummer én, Pian delle Querci Brunello di Montalcino Riserva 2010, er utsolgt før du rekker å reagere (noe som veldig fort kan skje i disse desperate førjulstider), er det ingen grunn til fortvilelse. Den «vanlige» brunelloen finnes nemlig i fire årganger, 2010, 2009, 2007 og 2005. Ikke helt like, men alle veldig representative for både årgang, område og produsentens stil.

Fra denne vinmarken kommer druene til riservaen.

 

Ingen sminke

Det holder å kaste et blikk på etiketten for å skjønne at vi snakker om en veldig tradisjonsorientert (et pent ord for gammeldags) produsent. Det betyr også at hos Pian delle Querci finnes ingen fatsminke eller høy ekstraksjon. Den gammeldagse måten å lage vinene på, er nå høyeste mote, med spontangjæring, minimal inngripen underveis og lang modning i store gamle fat før flasketapping og -modning.

Bak Querci-vinene står Angela og Angelo Pinti med god hjelp av faren Vittorio og snart døtrene.

 

Lys farge

Vinene er altså uvanlig lyse i fargen. Like delikate som de er i glasset er de også i munnen. Selv om de har tanniner, er de ikke de første du tenker på, heller frisk syrlighet og god alkoholvarme. Innimellom kan de oppleves litt volatile, med litt flyktige toner, men det er faktisk en godt integrert del av denne produsentens stil. Det er imidlertid lov å ikke like det.

Vinmarkene, til sammen 8,5 hektar, ligger ved 250 m.o.h. rett utenfor Montalcino by.

 

Utrolig godt kjøp

Men nettopp den høye syren, krydderpreget og alkoholen gjør disse vinene perfekte til å komme gjennom mektige måltider med kalkun med full pakke, ribbe, pinnekjøtt eller rike viltmiddager som ofte står på menyen i romjuls- og nyttårshelgen.

Ikke å forglemme deres rimeligste løsning, Pian delle Rosso di Montalcino 2014, som er et supert alternativ til kalkunmiddagen om du ikke vil gå for en brunello. Og på toppen av det hele et utrolig godt kjøp.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

 

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En slik fiskerett vil alle ha
Dagens rett
Torskegryte med sitron og pinjekjerner

En slik fiskerett vil alle ha

Torsk, skrei eller annen hvit fisk som smaker av Italia er en løsning på hverdagsmiddagen som garantert faller i smak. Her er den kjappe oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her