Godbiter i pollisten

Champagne til valentinsdagen

Sent ute eller trenger du bare et skalkeskjul for Valentine? Her er de beste boblene du finner i polhyllene i dag

Sent ute eller trenger du bare et skalkeskjul for Valentine? Her er de beste boblene du finner i polhyllene i dag

Om du egentlig blåser i valentinsdagen, skader det ikke å ha noen gode bobler på lur. Det kan være en god investering på flere plan. Bare se her.
Aase E. Jacobsen
13 Februar 2019 - 14:45
 
 
 

Står du på polet og skal ha rosa champagne med deg når du går ut døren, har du bare tre valg, enten Moët & Chandon Impérial Rosé som finnes i 183 pol, Lanson Rose Label Brut eller Emile Paris Grand Cru Rosé Brut som begge finnes i de 63 mest velassorterte utsalgene.

Rosa champagne er forholdsvis dyrere enn de hvite utgavene, uten at kvaliteten nødvendigvis er det. Årsaken er at de koster mer å produsere. Utbyttet er generelt lavere siden bare de beste druene kan inngå i fremstillingen. Og siden vi snakker om rødvinsdruer, ønskes heller ikke annet enn fargen fra disse druene. 

Rosa er trendy

Champagne er forresten den eneste rosevintypen som etter loven kan lages ved å blande hvitvin og rødvin. Som regel tilsettes 5-20 prosent rødvin. Men alle produsenter har sin oppskrift. Uansett er det viktig at mengden rødvin som tilsettes ikke må være for stor, både for å unngå tanniner og eventuelt grønne toner som kan gjenfinnes i en rødvin fra et så kjølig område som Champagne. Når det er sagt, jobber klimaendringene for bedre modning i rødvinsdruene. På den negative siden er at økte sukkernivåer kan gi økt alkohol. Og det kan ødelegge finessen.

Og så er det fargen. De fleste velger en forholdsvis lys rosafarge. Og helst ikke for fersk. Det tilsier minst mulig rødvin. 

Champagneprodusentene gjør det ikke akkurat enkelt for seg selv ved å satse på rosa champagne. Men så er etterspørselen stor og økende på verdensbasis, hypen rundt Valentine er selvsagt noe av forklaringen, men også at rosevin er trendy i alle markeder. 

Hvilken rosafarge liker du?

Rosa champagne kan også lages på samme måte som rosevin. Da kommer fargen fra noen timers skallkontakt før gjæringen. Denne metoden kalles saigneee. For å unngå tanniner, er pressingen enda forsiktigere enn vanlig er for annen champagne. For å dekke til eventuelle usmaker eller tanniner fra skallkontakten, brukes sukker, også kalt dosage på champagnespråket. En veldig søtlig rose er derfor sjelden et godt tegn. Men restsukker brukes også for å balansere en markant syre. De tre anbefalingene kjennetegnes nettopp av god balanse, selv om de ikke er knusktørre.

Dette er Valentinedrømmen for mange, merk deg at det like godt kan være kvinnen som gir gaven til mannen som motsatt. Med en flaske deles gleden likt. Foto: M_a_y_a
 
 

De fleste rosa champagner er faktisk laget ved å blande hvitvin og rødvin, det gjelder både Moet & Chandon Imperial Rose og Lanson Rose. Den siste bruker så lite som 2 prosent rødvin og det gjenspeiles i den svake rosafargen.

Selv om begge typer har sine tilhengere, har det ingen ting å si for kvaliteten på vinen. Champagne er en så bearbeidet vinstil gjennom den langvarige bunnfallsmodningen og påfølgende omkorkningsprosessen, at de innledende manøvrene mer påvirker fargen enn strukturen. I den forstand at de fleste saignee-roseer er en tanke lysere rosa. Men også her finnes unntak fra regelen og det er nesten umulig å gjette seg til fremgangsmåten bare ved å se på fargen, heller ikke når du smaker den.  

.. du får mer pengene om du dropper rosa

 

Om fargen på champagnen ikke betyr noe, er utvalget i basishyllene mye bedre på flere måter. Mest for champagneinvesteringen får du med Moutardier Cuvée Carte d'Or Brut som er i en forførende og sødmefylt og småkompleks stil – og nesten gulrosa, denne svake fargen stammer fra det høye innslaget av den blå druen meunier. Både den og  Henriot Blanc de Blancs, en ren chardonnaychampagne og virkelig en lekkerbisken til skalldyrene, finnes i de største polbutikkene. Den svært rimelige Philizot & Fils Brut numéro 3 som står i nesten samtlige polhyller, byr også på mye god og frisk boblesmak. Og den finnes sågar i halvflaske.

 
 

Om prisen er uten betydning på en dag som den 14. februar, gå for A.D. Coutelas Cuvée 1809 Extra Brut eller Dom Perignon Brut 2008 som begge er en investering på flere plan. Rett og slett fantastisk champagne som i tilfellet 1809 helst bør legges i kjelleren. Dom Perignon 2008 er altså mye dyrere, du betaler alltid en del ekstra for merkevarer i dette luksussegmentet. Men den smaker altså himmelsk nå og er den beste fra denne produsenten siden legendariske 1996. Begge finnes i de største polutsalgene. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her