Godbiter i pollisten

Champagne til valentinsdagen

Sent ute eller trenger du bare et skalkeskjul for Valentine? Her er de beste boblene du finner i polhyllene i dag

Sent ute eller trenger du bare et skalkeskjul for Valentine? Her er de beste boblene du finner i polhyllene i dag

Om du egentlig blåser i valentinsdagen, skader det ikke å ha noen gode bobler på lur. Det kan være en god investering på flere plan. Bare se her.
Aase E. Jacobsen
13 Februar 2019 - 13:45
 
 
 

Står du på polet og skal ha rosa champagne med deg når du går ut døren, har du bare tre valg, enten Moët & Chandon Impérial Rosé som finnes i 183 pol, Lanson Rose Label Brut eller Emile Paris Grand Cru Rosé Brut som begge finnes i de 63 mest velassorterte utsalgene.

Rosa champagne er forholdsvis dyrere enn de hvite utgavene, uten at kvaliteten nødvendigvis er det. Årsaken er at de koster mer å produsere. Utbyttet er generelt lavere siden bare de beste druene kan inngå i fremstillingen. Og siden vi snakker om rødvinsdruer, ønskes heller ikke annet enn fargen fra disse druene. 

Rosa er trendy

Champagne er forresten den eneste rosevintypen som etter loven kan lages ved å blande hvitvin og rødvin. Som regel tilsettes 5-20 prosent rødvin. Men alle produsenter har sin oppskrift. Uansett er det viktig at mengden rødvin som tilsettes ikke må være for stor, både for å unngå tanniner og eventuelt grønne toner som kan gjenfinnes i en rødvin fra et så kjølig område som Champagne. Når det er sagt, jobber klimaendringene for bedre modning i rødvinsdruene. På den negative siden er at økte sukkernivåer kan gi økt alkohol. Og det kan ødelegge finessen.

Og så er det fargen. De fleste velger en forholdsvis lys rosafarge. Og helst ikke for fersk. Det tilsier minst mulig rødvin. 

Champagneprodusentene gjør det ikke akkurat enkelt for seg selv ved å satse på rosa champagne. Men så er etterspørselen stor og økende på verdensbasis, hypen rundt Valentine er selvsagt noe av forklaringen, men også at rosevin er trendy i alle markeder. 

Hvilken rosafarge liker du?

Rosa champagne kan også lages på samme måte som rosevin. Da kommer fargen fra noen timers skallkontakt før gjæringen. Denne metoden kalles saigneee. For å unngå tanniner, er pressingen enda forsiktigere enn vanlig er for annen champagne. For å dekke til eventuelle usmaker eller tanniner fra skallkontakten, brukes sukker, også kalt dosage på champagnespråket. En veldig søtlig rose er derfor sjelden et godt tegn. Men restsukker brukes også for å balansere en markant syre. De tre anbefalingene kjennetegnes nettopp av god balanse, selv om de ikke er knusktørre.

Dette er Valentinedrømmen for mange, merk deg at det like godt kan være kvinnen som gir gaven til mannen som motsatt. Med en flaske deles gleden likt. Foto: M_a_y_a
 
 

De fleste rosa champagner er faktisk laget ved å blande hvitvin og rødvin, det gjelder både Moet & Chandon Imperial Rose og Lanson Rose. Den siste bruker så lite som 2 prosent rødvin og det gjenspeiles i den svake rosafargen.

Selv om begge typer har sine tilhengere, har det ingen ting å si for kvaliteten på vinen. Champagne er en så bearbeidet vinstil gjennom den langvarige bunnfallsmodningen og påfølgende omkorkningsprosessen, at de innledende manøvrene mer påvirker fargen enn strukturen. I den forstand at de fleste saignee-roseer er en tanke lysere rosa. Men også her finnes unntak fra regelen og det er nesten umulig å gjette seg til fremgangsmåten bare ved å se på fargen, heller ikke når du smaker den.  

.. du får mer pengene om du dropper rosa

 

Om fargen på champagnen ikke betyr noe, er utvalget i basishyllene mye bedre på flere måter. Mest for champagneinvesteringen får du med Moutardier Cuvée Carte d'Or Brut som er i en forførende og sødmefylt og småkompleks stil – og nesten gulrosa, denne svake fargen stammer fra det høye innslaget av den blå druen meunier. Både den og  Henriot Blanc de Blancs, en ren chardonnaychampagne og virkelig en lekkerbisken til skalldyrene, finnes i de største polbutikkene. Den svært rimelige Philizot & Fils Brut numéro 3 som står i nesten samtlige polhyller, byr også på mye god og frisk boblesmak. Og den finnes sågar i halvflaske.

 
 

Om prisen er uten betydning på en dag som den 14. februar, gå for A.D. Coutelas Cuvée 1809 Extra Brut eller Dom Perignon Brut 2008 som begge er en investering på flere plan. Rett og slett fantastisk champagne som i tilfellet 1809 helst bør legges i kjelleren. Dom Perignon 2008 er altså mye dyrere, du betaler alltid en del ekstra for merkevarer i dette luksussegmentet. Men den smaker altså himmelsk nå og er den beste fra denne produsenten siden legendariske 1996. Begge finnes i de største polutsalgene. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her