Sensasjonelt resultat for norsk whisky

Sensasjonelt resultat for norsk whisky

Verdens nordligste destilleri Aurora Spirit Distillery sikret seg gull for sin whisky på World Whisky Awards i London.
07 Februar 2024 - 10:53

Bivrost Alfheim er verdens beste «Small Batch Single Malt No Age Statements»-whisky ifølge kåringen World Whisky Awards som nylig fant sted i London.

Det er andre gang at Aurora Spirit Distillery får denne høythengende prisen for sin whisky. Bivrost Alfheim er den åttende utgaven i serien de kaller «de ni verdener innen norrøn mytologi». Alfheim er boligen til fruktbarhetsguden Frøy.

Det som skiller de ulike Bivrost-whiskyene er fatbruken. Alfheim er modnet i fat av seks ulike opprinnelser: fransk, ungarsk, ex-bourbon og virgin-amerikansk, chinquapin-eik (Quercus muehlenbergii, en type nordamerikansk  hviteik) og colombiansk eik. Derfor kalles den World Oaks.

Tor Petter W. Christensen er daglig leder i Aurora Spirit Distillery. Foto: Aurora Spirit Distillery

Som alle Bivrost-whiskyene lages den i et begrenset antall. De første 20 flaskene auksjoneres bort. Og det var med den aller første whiskyen og flasken i 2020 at auksjonsprisen endte på 80.000 NOK.

Resten selges ut i et rasende tempo, i hvert fall gjennom Vinmonopolet. Men fortvil ikke, for Alfheim finnes fortsatt på taxfree, Gardermoen, Bergen, Trondheim og Tromsø til en supergunstig pris på 539, samt på Svalbard.

Den er laget av nordisk dyrket bygg, destilleringen fant sted mellom 2018 og 2020, som betyr at innholdet er gjennomsnittlig rundt fem år.

To ganger i året lanseres Bivrost- whiskyene. Den neste kommer i mai 2024, men hemmelighetsholdet er stort.

Se hva vi mener om resten av Bivrost-porteføljen

Aurora Spirit Distillery er kalt opp etter nordlyset som danner et perfekt bakteppe for opplevelsene denne nye turistattraksjonen har å by på. Foto: Aurora Spirit Distillery

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her