På den nedlagte NATO-basen i Årøybukt litt nord for Lyngseidet i Troms, startet entusiastene Hans-Olav Holtermann Eriksen (lege), Tor Petter W. Christensen (dykker) og hans kone Anne Lise (frisør) destilleriet Aurora Spirit Distillery i 2016. De er i full gang med produksjon av akevitt, gin, vodka og det som en gang blir maltwhisky.
Det er Tor Petter som er daglig leder i Aurora. Han sier at det som skal skille destilleriet fra andre norske destillerier er fokus på lokale råvarer og turisme. Målsettingen er, sier han, å være best på arktiske råvarer. Det er også planlagt lokale overnattingsmuligheter slik at det skal bli mulig å trekke enda flere turister til destilleriet og området.
Det er til dels lange distribusjonslinjer av råstoff til destilleriet og av ferdige produkter til markedene, spesielt til eksportmarkedet. Men det er her den nordnorske kreativiteten og entusiasmen kommer inn. Lyngseidet ligger ikke mer enn to timer fra Tromsø med bil og ferge. Tromsø har de siste årene hatt en eksplosiv økning i turisme, spesielt turister som vil oppleve nordlys og midnattssol og destilleriet ønsker seg en bit av denne besøksstrømmen.
Nordlys og boblebad
Ved siden av nærheten til Tromsø, har området rundt destilleriet en spektakulær natur som trekker turister, så vel sommer som vinter. Destilleriet ligger vakkert til ved Lyngenfjorden med de majestetiske Lyngsalpene rett utenfor. I destilleribygningen er det innredet et veldig pent besøkssenter med bar som kan ta i mot de besøkende. I tillegg til å være det nordligste destilleriet i verden, er det noe annet som er helt unikt. Fatene med whisky og akevitt lagres nemlig i de gamle bunkrene og tunnelene som tilhørte det nedlagte fortet.
Fokus for destilleriet er kortreiste produkter og opplevelser. Det arrangeres omvisninger på destilleriet både for besøkende som kommer dit på egenhånd og på dagsturer fra Tromsø. Destillerituren kan selvfølgelig kombineres med smaking av destilleriets produkter, men også med ribtur, besøk i de gamle tunnelene fra forsvaret, boblebad og mer til. Aurora er det eneste destilleriet i verden der det er mulig å oppleve nordlys fra boblebadet og så avslutte med smaking av akevitt, gin, vodka og etter hvert whisky.
Det er helt klart at denne markedsføringen har hatt effect. Rough Guide omtaler destilleriet slik: «Aurora Spirit: a magical journey to Norway’s arctic North».
I dag er det mulig å kjøpe gin, vodka og akevitt fra Aurora, alle med merkenavnet Bivrost, på Vinmonopolet og hos grossist. Men med den produksjonskapasiteten som er planlagt, blir det norske markedet for lite. Første produksjonsår ga 12.000 liter ren alkohol, hvorav 6.000 skal bli whisky. Planen er å øke til 50.000 liter i 2022.
Øl fra Macks
Destilleri-gründerne har hele tiden vært klar over at de må ut på eksportmarkedet. Da er det bra for Aurora at det i dag er oppgangtider for håndverkslaget gin og whisky. Og ikke minst er det bra å ha samarbeid med Innovasjon Norge. Det er i dag kontakt med importører i en rekke land, i første rekke Storbritannia, Italia og Finland.
Hvis man for noen år siden spurte skottene hvilket land som egner seg best til produksjon av whisky i tillegg til Skottland, ble svaret ofte Norge. Auroras whiskyproduksjon følger imidlertid EUs lovgivning, og ikke skotsk. De har derfor lov til å la ølet bli brygget på et annet fysisk sted enn destilleriet og de kan benytte kolonnen i destillasjonen. Skotsk lov tillater ikke det første, og skottene kan ikke kalle det maltwhisky dersom de benytter kolonne i produksjonen.
Destillasjonsutstyret er spesialtilpasset og levert av tyske Kothe Destillationstechnik. Det består av en destillasjonspanne (pot still) og en kolonne. Pot still benyttes til selve destillasjonen og kolonnen for å gjøre destillatet renere og den gir også høyere alkoholprosent. Dette gjør at de kan destillere flere ulike typer alkohol. Til destillasjon av vodka benyttes hele kolonnen, til gin noe mindre og til whisky benyttes bare en liten del. Destillasjonspannen tar 1200 liter væske som skal destilleres.
Aurora har inngått et samarbeid med Macks Ølbryggeri, som ligger i Nordkjosbotn. Aurora og Mack har sammen utviklet det såkalte ølet som Aurora deretter destillerer og skal bli whisky. Aurora skal produsere to ulike typer whisky, både urøykt og røykt. Den røykte er på nivå med kraftig røykt skotsk whisky fra Islay (50 ppm, dvs 50 fenolmolekyler per million molekyler). Men det kan ikke kalles whisky før det har ligget tre år på fat.
Brevann fra Lyngsalpene
Aurora bruker ulike typer eikefat, og med både røykt og urøykt whisky kan de etter noen år lansere flere ulike whiskytapninger. De som deltar på en av de mange whiskyfestivalene i Norge kan få smake på det som en gang blir maltwhisky, da under navnet «Bivrost – Odin’s share». Da kan du vurdere potensialet og tenke deg hvordan det ferdige resultatet blir. Det har vært veldig populært blant deltakerne, spesielt på Arctic Whisky Festival i Tromsø.
Til gin og vodka benyttes hvete som kjøpes inn fra Sverige. Produksjon av akevitt skjer med tradisjonell norsk potetsprit som deretter smakssettes med urtedestillat fra destilleriet. Urtene som benyttes til gin og akevitt er i stor grad lokale urter, men siden alt ikke finnes i nærområdet, må en del basisingredienser hentes fra andre steder.
Både Aurora og Macks Ølbryggeri bruker smeltevann fra isbreene i Lyngsalpene til produksjonen. I dagens situasjon med fokus på renhet er nok dette også et stort pluss.
Dette er Aurora Spirits
Aurora Spirit har fått navnet sitt etter aurora borealis (nordlys) og spirit (brennevin. Ideen til destilleriet kom i 2014. Etter at beslutningen om å bygge på den nedlagte NATO-basen ble tatt, startet selve planleggingen våren 2015, byggingen høsten 2015 og sommeren 2016 åpnet destilleriet. Det store høydepunktet var da de første destillerte dråpene dryppet ut av destillasjonspannen 1. november 2016.
Bivrost, fra norrøn mytologi, benyttes som merkenavn på de ferdige produktene. Bivrost, den bevrende broen, er broen mellom gudenes (Åsgard) og menneskenes verden og ble voktet av Heimdal.
Aurora Spirits har allerede fått flere utmerkelser for produktene sine.
Ytterligere informasjon kan man finne på destilleriets nettsider eller på Facebook (AuroraSpirit as).