Godbiter i pollisten
Slik skal virkelig god barbera smake

Slik skal virkelig god barbera smake

Baroloeksperten Elvio Cogno kan ikke uventet sin barbera også. Og det veldig godt.
Aase E. Jacobsen
01 November 2015 - 00:37

Elvio Cognos toppbarbera Cogno Barbera d´Alba Pre-Phylloxera 2012 finnes bare i veldig små kvanta, det gjelder så vel normalflaske som magnum. Og den har sin pris. Men den har et raffinement som er få andre barberaer forunt. Den store konsentrasjonen kommer av de eldgamle vinstokkene som gir frukten. De er ikke podet, derav navnet «pre-phylloxera».


Ekstra vellykket i 2012

At disse plantene ikke ble angrepet av vinlusa, skyldes at vokser i et sand- og kalkholdig jordsmonn hvor den ikke overlever. Denne parsellen er mikroskopisk med drøyt 1000 planter og en årlig produksjon på 2000 flasker. Så vi er egentlig veldig heldige som får tak i en så sjeldent eksklusiv vin her oppe i nord.

Om den er for dyr eller du ikke får tak i den , er det god trøst i Cognos langt mer tilgjengelige Barbera d'Alba Bricco Dei Merli 2012 som slett ikke er et mindreverdig alternativ. Derimot en veldig seriøs vin som samtidig er litt mer drikkeklar enn sin storebror. Men som like fullt har et godt lagringspotensial. Og som stråler litt ekstra i 2012-årgangen. Barbera er en varmekjær drue, men for mye kan gi veldig høye sukkerverdier og resulterende høy alkohol. Cognos barberaer klarte seg godt i 2012, men det kan virke umulig å komme under 14 prosent i dagens Piemonte-klima.

Fikser egentlig alt like godt

Cogno-familien, representert ved fjerde, snart femte generasjon, lager selvsagt også dolcetto, Dolcetto d'Alba Vigna del Mandorlo 2013, på samme måte hvilket betyr gjæring i ståltanker og modning i store slavonske eikefat, dog litt kortere tid enn for barberaen. Og deres hvitvin Anas Cëtta 2013 av den lokale druen nascetta, er et interessant bekjentskap og en perfekt start på en piemontesisk helaften.

Den bør helst avsluttes med Cognos raffinerte baroloer, fra vinmarken Pernice eller Ravera, hvor også vingården ligger. Er du rask, finnes det fortsatt noen flasker igjen av Ravera 2010 og 2008 magnum på en håndfull polutsalg som CC Vest, Aker Brygge og Bodø.

Cognos vinkjeller ligger i Novello, midt i Barolo-paradis.

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her