Elvio Cognos toppbarbera Cogno Barbera d´Alba Pre-Phylloxera 2012 finnes bare i veldig små kvanta, det gjelder så vel normalflaske som magnum. Og den har sin pris. Men den har et raffinement som er få andre barberaer forunt. Den store konsentrasjonen kommer av de eldgamle vinstokkene som gir frukten. De er ikke podet, derav navnet «pre-phylloxera».
Ekstra vellykket i 2012
At disse plantene ikke ble angrepet av vinlusa, skyldes at vokser i et sand- og kalkholdig jordsmonn hvor den ikke overlever. Denne parsellen er mikroskopisk med drøyt 1000 planter og en årlig produksjon på 2000 flasker. Så vi er egentlig veldig heldige som får tak i en så sjeldent eksklusiv vin her oppe i nord.
Om den er for dyr eller du ikke får tak i den , er det god trøst i Cognos langt mer tilgjengelige Barbera d'Alba Bricco Dei Merli 2012 som slett ikke er et mindreverdig alternativ. Derimot en veldig seriøs vin som samtidig er litt mer drikkeklar enn sin storebror. Men som like fullt har et godt lagringspotensial. Og som stråler litt ekstra i 2012-årgangen. Barbera er en varmekjær drue, men for mye kan gi veldig høye sukkerverdier og resulterende høy alkohol. Cognos barberaer klarte seg godt i 2012, men det kan virke umulig å komme under 14 prosent i dagens Piemonte-klima.
Fikser egentlig alt like godt
Cogno-familien, representert ved fjerde, snart femte generasjon, lager selvsagt også dolcetto, Dolcetto d'Alba Vigna del Mandorlo 2013, på samme måte hvilket betyr gjæring i ståltanker og modning i store slavonske eikefat, dog litt kortere tid enn for barberaen. Og deres hvitvin Anas Cëtta 2013 av den lokale druen nascetta, er et interessant bekjentskap og en perfekt start på en piemontesisk helaften.
Den bør helst avsluttes med Cognos raffinerte baroloer, fra vinmarken Pernice eller Ravera, hvor også vingården ligger. Er du rask, finnes det fortsatt noen flasker igjen av Ravera 2010 og 2008 magnum på en håndfull polutsalg som CC Vest, Aker Brygge og Bodø.