Godbiter i pollisten
Slik skal virkelig god barbera smake

Slik skal virkelig god barbera smake

Baroloeksperten Elvio Cogno kan ikke uventet sin barbera også. Og det veldig godt.
Aase E. Jacobsen
01 November 2015 - 01:37

Elvio Cognos toppbarbera Cogno Barbera d´Alba Pre-Phylloxera 2012 finnes bare i veldig små kvanta, det gjelder så vel normalflaske som magnum. Og den har sin pris. Men den har et raffinement som er få andre barberaer forunt. Den store konsentrasjonen kommer av de eldgamle vinstokkene som gir frukten. De er ikke podet, derav navnet «pre-phylloxera».


Ekstra vellykket i 2012

At disse plantene ikke ble angrepet av vinlusa, skyldes at vokser i et sand- og kalkholdig jordsmonn hvor den ikke overlever. Denne parsellen er mikroskopisk med drøyt 1000 planter og en årlig produksjon på 2000 flasker. Så vi er egentlig veldig heldige som får tak i en så sjeldent eksklusiv vin her oppe i nord.

Om den er for dyr eller du ikke får tak i den , er det god trøst i Cognos langt mer tilgjengelige Barbera d'Alba Bricco Dei Merli 2012 som slett ikke er et mindreverdig alternativ. Derimot en veldig seriøs vin som samtidig er litt mer drikkeklar enn sin storebror. Men som like fullt har et godt lagringspotensial. Og som stråler litt ekstra i 2012-årgangen. Barbera er en varmekjær drue, men for mye kan gi veldig høye sukkerverdier og resulterende høy alkohol. Cognos barberaer klarte seg godt i 2012, men det kan virke umulig å komme under 14 prosent i dagens Piemonte-klima.

Fikser egentlig alt like godt

Cogno-familien, representert ved fjerde, snart femte generasjon, lager selvsagt også dolcetto, Dolcetto d'Alba Vigna del Mandorlo 2013, på samme måte hvilket betyr gjæring i ståltanker og modning i store slavonske eikefat, dog litt kortere tid enn for barberaen. Og deres hvitvin Anas Cëtta 2013 av den lokale druen nascetta, er et interessant bekjentskap og en perfekt start på en piemontesisk helaften.

Den bør helst avsluttes med Cognos raffinerte baroloer, fra vinmarken Pernice eller Ravera, hvor også vingården ligger. Er du rask, finnes det fortsatt noen flasker igjen av Ravera 2010 og 2008 magnum på en håndfull polutsalg som CC Vest, Aker Brygge og Bodø.

Cognos vinkjeller ligger i Novello, midt i Barolo-paradis.

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her