Drikke
Røverkjøp fra Châteauneuf-du-Pape

Røverkjøp fra Châteauneuf-du-Pape

Denne vinen bør du absolutt ha i kjelleren din. Prisen er veldig gunstig.
Aase E. Jacobsen
26 Juni 2014 - 07:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Domaine de la Charbonnière er kjent for å gi veldig god valuta for pengene. Og Dom. Charbonnière Chateauneuf du Pape 2010 (15765)demonstrerer det til fulle. Den er fyldig og konsentrert med flott frukt og syre. Runde, men likevel faste tanniner borger for et langt liv i kjelleren.

Trenger tid og rik mat

Dette er en vin som bør lagres. 2009-årgangen ga rike viner med høy modning og godt potensial. Om du nyter den nå, bør den helles i karaffel en time i forveien og det bør står ganske rik mat på menyen.

Kanskje ikke det som er tema nå i juni, men det kommer kjøligere tider etter dette, og dessverre raskere enn vi liker å tenke på.

Sand og rullestein

Produsenten er veldig tradisjonsrik og det kjennes også på smaken. Eiendommen er ikke ubetydelig med 17,5 hektar spredt utover hele den sammensatte Châteauneuf-du-Pape-appellasjonen.

Les mer om dette området og dets viner

Derfor kommer druematerialet fra vinmarker med alle områdets ulike jordsmonn, fra så vel sand som leire og ikke minst det typiske rullesteinsjordsmonnet. I ukens godbit er det parseller med sand og rullestein som dominerer. Mens sandjordsmonnet bidrar med eleganse, gir rullesteinene høy modning og kraft.

Dekantering fornuftig

Vinframstillingen er enkel og vinen får modne i 12-18 måneder i brukte fat av ulik størrelse. Vinen filtreres ikke, derfor har den med seg alt av smaksstoffer helt fram til den skal nytes. Det medfører også at den vil ha bunnfall, hvilket gjør dekantering til en fornuftig øvelse.

Dette er deres enkleste châteauneuf. Deres andre tre toppviner er foreløpig ikke i salg på polet. Tilgjengelig i Norge er imidlertid Dom. Charbonnière Vacqueyras 2011 (15764), som altså kommer fra naboområdet. Det gir normalt noe mer robuste viner, men som også har et godt lagringspotensial.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her