Drikke
Røde burgundere du kan drikke nå

Røde burgundere du kan drikke nå

Disse to røde burgunderne er både veldig gode kjøp og veldig gode å drikke allerede. Men har også fint lagringspotensial.
Aase E. Jacobsen
15 August 2013 - 06:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Burguet Gevrey-Chambertin Place de Lois 2008 (4357)og Louis Boillot Gevrey-Chambertin Les Evocelles 2007 (4166)har som man kan forvente av to viner fra samme landsby i Burgund, både kontraster og likheter. En kontrast er at vinmarkene er veldig forskjellige til tross for geografisk nærhet. En annen er at årgangene er motpoler. Og en tredje er at de bærer hver sin signatur fra produsenten.

Må ikke lagres

For å begynne med det enkleste, likhetene, så er begge flotte uttrykk for pinot noir-druen og appellasjonen Gevrey-Chambertin med sin parfymerte karakter, lekre saftige skogsbærfruktighet og akkurat passe mengde jordsmonnspreg.

Les mer om Gevrey-Chambertin

Viner som kan nytes i langdrag uten dårlig samvittighet for at man burde latt dem forbli i kjelleren eller for at de er for eksklusive for årstiden. Tvert om.

Relativt gunstig pris

Dette er nemlig viner til en relativt gunstig pris. Det vil si, alt fra Burgund er relativt når det kommer til pris. Vinene tilhører derfor ikke toppsjiktet, men det mer «hverdagslige» village-nivået av viner beregnet for nok en gang relativt tidlig konsum.

Se test av Côtes-de-Nuits

2008 er en veldig klassisk burgundårgang som for enklere nivåer kan ha en litt grønn side, som ikke alltid er like tiltalende. Burguets Place des Lois 2008 derimot er forholdsvis rik for årgangen og nivået og har fyldig frukt, god syre og lang ettersmak.

To retninger

Den er en miks av to parseller, eller lieux-dits som det heter her, nemlig Billard og Reniards. For så vidt kontraster også all den tid den første som ligger i nabolandsbyen Brochon, gir en robust pinot-stil, mens den andre som ligger lengre sør i retning Morey St. Denis, gir en mykere og mer floral stil. Place des Lois er derfor en miks av to Gevrey-retninger, og laget etter samme filosofi som Burguets andre «blandings»-Gevrey, Mes Favorites.

2007 regnes ikke som like vellykket som 2008, men byr likevel på mange myke og innsmigrende viner for tidlig konsum. Boillots Evocelles er nettopp en slik vin med en uttalt mineralkarakter som sammen med god syre og saftig frukt gjør den til en super vin i den varme årstiden.

Best i varme år

Vinmarken Evocelles ligger på Brochon-siden den også, men langt høyere i landskapet, faktisk så høyt som 380 m.o.h. og grenser derfor til skogen som beskytter «gullkysten» i vest. Det steinete jordsmonnet sikrer det mineralske uttrykket og gjør at dette er en vin det alltid er hyggelig å komme tilbake til.

Les mer om «gullkysten»

Disse forholdene gjør seg imidlertid best i litt varmere år. Men 2008-utgaven er også å anbefale. 2004 er som så mange andre viner fra denne årgangen preget av grønne toner.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her