Drikke
Røde burgundere du kan drikke nå

Røde burgundere du kan drikke nå

Disse to røde burgunderne er både veldig gode kjøp og veldig gode å drikke allerede. Men har også fint lagringspotensial.
Aase E. Jacobsen
15 August 2013 - 07:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Burguet Gevrey-Chambertin Place de Lois 2008 (4357)og Louis Boillot Gevrey-Chambertin Les Evocelles 2007 (4166)har som man kan forvente av to viner fra samme landsby i Burgund, både kontraster og likheter. En kontrast er at vinmarkene er veldig forskjellige til tross for geografisk nærhet. En annen er at årgangene er motpoler. Og en tredje er at de bærer hver sin signatur fra produsenten.

Må ikke lagres

For å begynne med det enkleste, likhetene, så er begge flotte uttrykk for pinot noir-druen og appellasjonen Gevrey-Chambertin med sin parfymerte karakter, lekre saftige skogsbærfruktighet og akkurat passe mengde jordsmonnspreg.

Les mer om Gevrey-Chambertin

Viner som kan nytes i langdrag uten dårlig samvittighet for at man burde latt dem forbli i kjelleren eller for at de er for eksklusive for årstiden. Tvert om.

Relativt gunstig pris

Dette er nemlig viner til en relativt gunstig pris. Det vil si, alt fra Burgund er relativt når det kommer til pris. Vinene tilhører derfor ikke toppsjiktet, men det mer «hverdagslige» village-nivået av viner beregnet for nok en gang relativt tidlig konsum.

Se test av Côtes-de-Nuits

2008 er en veldig klassisk burgundårgang som for enklere nivåer kan ha en litt grønn side, som ikke alltid er like tiltalende. Burguets Place des Lois 2008 derimot er forholdsvis rik for årgangen og nivået og har fyldig frukt, god syre og lang ettersmak.

To retninger

Den er en miks av to parseller, eller lieux-dits som det heter her, nemlig Billard og Reniards. For så vidt kontraster også all den tid den første som ligger i nabolandsbyen Brochon, gir en robust pinot-stil, mens den andre som ligger lengre sør i retning Morey St. Denis, gir en mykere og mer floral stil. Place des Lois er derfor en miks av to Gevrey-retninger, og laget etter samme filosofi som Burguets andre «blandings»-Gevrey, Mes Favorites.

2007 regnes ikke som like vellykket som 2008, men byr likevel på mange myke og innsmigrende viner for tidlig konsum. Boillots Evocelles er nettopp en slik vin med en uttalt mineralkarakter som sammen med god syre og saftig frukt gjør den til en super vin i den varme årstiden.

Best i varme år

Vinmarken Evocelles ligger på Brochon-siden den også, men langt høyere i landskapet, faktisk så høyt som 380 m.o.h. og grenser derfor til skogen som beskytter «gullkysten» i vest. Det steinete jordsmonnet sikrer det mineralske uttrykket og gjør at dette er en vin det alltid er hyggelig å komme tilbake til.

Les mer om «gullkysten»

Disse forholdene gjør seg imidlertid best i litt varmere år. Men 2008-utgaven er også å anbefale. 2004 er som så mange andre viner fra denne årgangen preget av grønne toner.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 2

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik får du brukt opp resten av påskegodteriene
Ukens kake
Rocky road sjokoladekake

Slik får du brukt opp resten av påskegodteriene

Den er ikke så barnslig som den ser ut til. Derimot saftig og mektig. Men ikke mer enn at du klarer et stykke til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her