Gode burgundkjøp

Dette tilhører sjeldenhetene, men her får du ikke mindre enn tre av dem.
Aase E. Jacobsen
28 Februar 2008 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Selv om Antonin Guyon er en tradisjonsbundet burgundprodusent, var det først på sekstitallet at han kjøpte opp vinmarker fra Gevrey-Chambertin i nord til Meursault i sør.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

På 70-tallet økte antall parseller under sønnen Dominiques styring til 350 og dekker 22 hektar som gjør Guyon til en betydelig aktør i Burgund. Men gitt tradisjonen med å vinifisere og ofte også flasketappe parsell for parsell, blir volumene naturlig nok ganske små.

Guyon Gevrey-Chambertin la Justice 2005 (56714) er en veldig god representant for konseptet siden den henter sine druer fra en såkalt lieu-dit, enkeltvinmark som ikke er premier eller grand cru. Men denne har kvaliteter på nivå med premier cru, men fortsatt til "villages-pris".

10 år i kjelleren
Mye takket være den fantastiske 2005-årgangen som har gitt usedvanlig rik frukt og samtidig gode syre og flotte tanniner. Men dette er en vin som bør legges til side, og den vil utvikle seg videre i ti år til.

Det gjelder også deres Guyon Volnay 1. Cru Clos des Chênes 2005 som ble lansert som partivare på polet i januar. Den finnes fortsatt i et lite kvantum, og til en konkurransedyktig pris, for premier cru'en Clos des Chênes gir med sin gode eksponering og jordsmonn noen av de meste ettertraktete og lagringsdyktige volnay'ene. Og denne vil absolutt tjene på å ligge minst et par-tre år (og helst enda lenger) før den hentes opp igjen.

Supersaftig
Men fortvil ikke for Guyon lar seg nyte allerede, men da i form av "standard"-pinot noir'en Guyon Bourgogne Pinot Noir 2006 (56713). Den lages naturlig nok i litt større kvanta, men fortsatt svært begrenset siden den er en blanding av druer fra parseller i Pernand-Vergelesses, Savigny-lès-Beaune og Aloxe-Corton som utgjør ikke mer enn 2 hektar til sammen. Resultatet er en super pinot noir, elegant og saftig med god karakter og superfrisk finish.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her