Robust bærbombe

En god gammel vinkjenning gir grillmaten noe å jobbe med samtidig som den er blitt enda rimeligere - og bedre.
Aase E. Jacobsen
03 August 2005 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Portugisiske Grand' Arte Alicante Bouschet 2009 (13264) nyter godt av produsenten DFJ Vinhos målsetning om stadig å forbedre kvaliteten. I kombinasjon med en årgang som ikke bød på noen problemer med modningen, når derfor denne vinen nye høyder.

Fargen er nærmest svart. Duften er intenst parfymert med en fyldig bærprakt av masse mørke bær, særlig modne bjørnebær og mørke søte kirsebær samt noe kjernepreg, jordsmonn og fatkrydder. Anslaget er stort og bløtt med veldig god stofflighet, i midten blir bitterpreget à la tørr lakris fremtredende men balanseres fint av god rund frukt, syrligheten er dempet men god, mot slutten gjør tanninene seg gjeldende.

Betydelig trøkk med andre ord som helst bør matches med saftig rødt kjøtt fra grillen. Men også fete smaksrike oster går fint sammen med denne robuste bærbomben. Siden dette ikke er noen frøkenvin (et slemt uttrykk, men dessverre beskrivende) med 14 prosent alkohol, lønner det seg å servere den ved 15-16 grader. Det gir en langt bedre opplevelse.

DFJ Vinhos store portefølje av moderne portugisere i det rimeligere prissjikt har tatt det europeiske markedet med storm. Da ukens vin ble lansert for noen år siden, kostet den 160 kroner. Portugisisk vin i denne prisklassen er imidlertid vanskelig. Likevel realiserer produsenten som er synonymt med frontfigur José Neiva, drømmen om å vise verden hva han kan få til med druer fra Estremadura. Eller nærmere bestemt Alenquer (50 km nord for Lisboa) som er en mer begrenset appellasjon (DO) enn Estremadura.

Francos 2003 som vil koste ca 179 kroner når den lanseres på polet i september, er laget av druene touriga nacional, tourige franca og alicante bouschet som ikke er typiske for området. Men som er blant Neivas favorittdruer. Ikke vanskelig å forstå for Francos er en enorm vin. Duften er usedvanlig rik og parfymert av mørke bær og en del fat. Anslaget er bløtt og samtidig kraftig, enorm konsentrasjon, flott kirsebærfylde, gode syrer og tanniner samt en avslutning som holder lenge. Denne kraftpakken komponerte Neiva for å feire sine 30 år som vinmaker. Han valgte ut de aller beste druene fra de aller mest solrike parsellene innen Alenquer som for øvrig er hans hjemmebane. Neiva har også en annen baby på gang, Escada, som blir Francos' parallell fra Douro. Den lages av druer fra 80-100 år gamle vinstokker og blir neppe mindre heftig.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Med Ukens vin som MMS får du med noen få tastetrykk på mobilen vite du hva du skal kjøpe hver uke samtidig som du også får vite en hel masse om vinen. Attpå til en uke før alle andre kan lese om den på nettet.
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Kyllingsalat med parmesankrutonger er på bordet i løpet av 20 minutter
Dagens rett

Kyllingsalat med parmesankrutonger er på bordet i løpet av 20 minutter

En fyldig salat som kan minne om en cæsarsalat, lager du raskt av ferdigstekt kylling - eller rester.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her