For de fleste er julemiddagen hellig. Derfor er det ikke lov å finne på noen kulinariske sprell på selveste julaften. Men siden julefeiringen for de fleste strekker seg over en drøy måned og alle rekker å smake på samtlige juleingredienser både en to og tre ganger, er førjulstiden godt egnet til å teste ut nye varianter. Og vår vri på ribba er ikke så dramatisk at ikke noen kunne tenke seg å prøve det ut på den store dagen.
Ribbe med skikkelig preg av jul smaker nemlig mye mer enn den klassiske ribba som må nøye seg med litt salt og pepper. Og lukta i huset blir dobbelt julete, både av ribbe og av krydder.
Julekrydret ribbe
Fremgangsmåte
- Gni ribba på begge sider med krydderblandingen og la den ligge en time i en stor langpanne.
- Bland gløgg, rødvin, soyasaus og appelsinsaft og hell over ribbas svorside.
- Snu ribba og la den ligge med svoren ned. Dekk med plastfolie. Sett kaldt i ett døgn.
- Snu ribba og hell av marinaden, men ta vare på 1 dl marinade.
- Nå skal svoren rutes. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp parallelt med ribbena er det lettere å skjære opp pene serveringsstykker. Dekk med aluminiumsfolie.
- Sett ovnen på 200 grader og sett langpannen i ovnen. Hell 1 dl marinade samt 1 dl vann i formen. Stek først i 30 minutter.
- Ta av folien, skru varmen ned til 175 grader og stek videre i ca 1½ time. Pass på at pannen ikke koker tørr. Etterfyll med vann.
- Hvis ikke svoren er sprø, kan du skru opp varmen til 250 grader de siste ti-femten minuttene, eventuelt sette på ovnsgrillen (da må du passe godt på!).
- Sil av kraften og ha den over i en kjele. Smak til med salt og pepper.
- La ribba hvile 15 minutter før du skjærer den opp i passe stykker.
Server med stekesjyen, rødkål , kokte pærer og kokte poteter.
Her finner du de beste ribbeoppskriftene med tilbehør
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
-
89 POENG
-
89 POENG
-
88 POENG
-
87 POENG
-
86 POENG
-
85 POENG
-
84 POENG
Eplekokte pærer
Fremgangsmåte
Skrell pærene men behold stilken.
Kok opp eplejuice og vann med sitronsaft, kanelstang og brunt sukker. Ha i pærene og la dem trekke ved svak varme til knapt møre. La dem avkjøles i laken.
Ta vare på laken da den kan brukes til samme operasjon innen en uke, også til pærer du serverer som dessert.
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
Slik lager du rødkål
Fremgangsmåte
- Skyll og del kålen i to båter. Fjern den grove stilken i midten. Snitt i tynne strimler.
- Ha ingrediensene i en gryte og kok ved svak varme under lokk til kålen er mør. Og med det menes virkelig mør, minst en 30-40 minutter.
- Hvis det fortsatt er mye væske igjen i kjelen når kålen er mør, kan du skru opp varmen og ta av lokket slik at væsken kokes inn. Hvis væsken kokes inn før kålen er skikkelig mør, kan du tilsette mer vann.
- Smak til med salt, pepper og sitronsaft.