Game Changer 2024 går til «en person som i stor grad har engasjert seg i innføring av prinsipper for likhet, inkludering og imøtekommenhet enten i eget kjøkken eller i bransjen». I årets kåring er det to vinnere, Kwame Onwuachi på restaurant Tatiana i New York og Anika Madsen på restaurant Iris – lakseøyet midt i Hardangerfjorden.
Den franskbaserte La Liste offentliggjør hvert år de mest omtalte restaurantene i verden. Det er en liste som ved hjelp av algoritmer, skanner mer enn 1000 hotell- og restaurantguider, standardiserer poengene og lager en ranking ut fra dette. Øverst på Top 1000 ligger Le Bernardin i New York med 99,5 poeng. I alt er det seks norske restauranter på listen med Maaemo øverst på 96,5 poeng som betyr en 192. plass.
Men det er første gang en norsk restaurant får en av spesialprisene, og Game Changer-prisen henger naturlig nok høyt all den tid den hedrer en som har ytt ekstra for «sine egne».
I begrunnelsen fra juryen trekkes det frem at den 30 år gamle kjøkkensjefen Anika Madsen og Iris «representerer et nytt bærekraftig ekspedisjonsmåltidskonsept med fokus på opplæring om sjøens biomangfold. …. tar opplevelsesmiddager til nye høyder med fokus på opplæring om havforvaltning og bærekraft, servert i det futuristiske kunstverket Salmon Eye, som flyter på Hardangerfjorden».
Danske Anika Madsen som ble headhuntet til jobben på denne unike restauranten, er selvsagt overveldet over hederen:
- Dette er stort. Sammen med hele teamet på Iris har vi jobbet døgnet rundt for å gi gjestene våre unike matopplevelser og nye perspektiver for hvordan mennesker i fremtiden må bruke ressursene fra naturen på en langt bedre og mer bærekraftig måte, sier hun i en pressemelding og legger til:
- Vi er særlig stolt over å vinne Game Changer-prisen. Det er nettopp det som driver hele konseptet vårt: ønske om å forandre hvordan verdens matsystemer fungerer, slik at vi kan ta være på natur og biomangfold. Jeg er både rørt og stolt over alle som er involvert på Iris, Salmon Eye og Eide Family.
Sebastian Torjusen er daglig leder for det uavhengige senteret Salmon Eye, hvor Iris ligger. Han mener dette viser at verden etterspør forandring.
- Vårt formål er å informere og inspirere de som kommer til Salmon Eye og Iris, slik at politikere og myndigheter må sørge for endring. Vi skal bli veldig mange flere mennesker på jorda, og de trenger mat som har lavt avtrykk både for klima og naturen. Det er den historien vi ønsker å fortelle. Jeg er stolt over Anika og alle som er med på Iris, sier han.
Bak Salmon Eye står Eide Fjordbruk, en mellomstor familieeid aktør innen havbruk, og ikke minst verdens første og eneste karbonnøytrale sertifiserte lakseoppdretter. Prosjektet som startet i 2019 sto ferdig tre år senere, og åpnet for gjester i 2023.