Drikke
Rekordmange hjemmebryggere

Rekordmange hjemmebryggere

Aldri før har flere brygget sitt eget øl. Hjemmebryggerforeningen Norbrygg fikk nylig sitt medlem nummer 3000.
Redaksjonen
11 August 2014 - 09:16

En av landets eldste tradisjoner, hjemmebrygging av øl, er i vinden som aldri før. Det brygges i fjøs, kjellere, kjøkken og på terrasser over hele landet. Norbrygg, Norsk hjemmebryggerforening, samler 3000 av de glade bryggerne og er dermed landets største i sitt slag.

Deler kunnskap

Det er en demokratisk, fri og uavhengig organisasjon som har som formål å fremme hjemmebryggerkunsten i Norge. En viktig del av dette er Norbrygg-forumet (http://forum.norbrygg.no) hvor over 7000 medlemmer stiller spørsmål og deler sin kunnskap. Her finnes svar på de fleste ølrelaterte spørsmål - alt fra hvordan en kommer i gang med hjemmebrygging til hvordan en behandler en gjærkulturen på beste måte.

Lær mer om øl

Foreningen ble startet i 1997 av en vennegjeng som så behovet for å organisere hjemmebryggerne. Samme år ble også det første NM i hjemmebrygging arrangert av Norbrygg. Årets hjemmebrygger det året ble Jens Maudal, et av flere Norbrygg-medlemmer som har gjort hobbyen til sitt levebrød. Maudal er i dag en av to eiere av Haandbryggeriet i Drammen, en av Norges ledende mikrobryggerier.

Les mer om Haandbryggeriet

Finnes på Vinmonopolet

Ølet Two Captains fra Nøgne Ø er også blitt en realitet takket være Norbrygg.

Dette mener vi om Two Captains

Jan Halvor Fjeld leverte dette nemlig som et bidrag til NM i hjemmebrygging i 2010. Ikke bare ble det kåret til årets beste hjemmebrygg, men som premie ble det brygget av Nøgne Ø og gjort kommersielt tilgjengelig i puber, barer og på Vinmonopolet. Ølet ble så populært at det i dag er en del av Nøgne Øs standardutvalg.

Les mer om Nøgne Ø

Til høsten kommer Ringnes Polaris Baltisk Porter på Vinmonopolet. Det er et resultat av at  hjemmebryggerne Anders Christensen og Steinar Hamre vant en konkurranse arrangert av Norbrygg og Ringnes. I tillegg finner du øl fra 7 Fjell Bryggeri i Bergen på enkelte Vinmonopol. Sjefsbryggeren på 7 Fjell, Gahr Smith-Gahrsen, er et av de mest aktive medlemmene på Norbrygg-forumet.

Sterkt økende interesse

Siden 1997 har mye forandret seg, både for hjemmebryggerne og for Norbrygg. Utvalget av utstyr, råvarer, informasjon og kunnskap er større enn noen sinne, og interessen for hjemmebrygging bare øker og øker. Denne uken fikk Norbrygg sitt medlem nummer 3000, en fantastisk økning for en av de eldste mat- og drikketradisjonene i Norge.

Denne appen redder hjemmebryggingen

Med arrangementer som NM i hjemmebrygging, Juleølkonkurransen og Bjorleik kommer foreningen til å fortsette å fremme hjemmebryggertradisjon og hjemmebryggerkunst. Samtidig ser Norbrygg fram mot å ønske enda flere medlemmer velkommen i de kommende årene.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her