En grei måte å få brukt opp rester på er å ha lage grateng eller pai som i våre dager på en måte blitt arvtageren til gratengen. I den bruker vi opp rester enten av kjøtt, fisk eller grønnsaker. En paibunn kan fylles med det meste. Paibunn kan lages i god tid slik at bare fyllet has i rett før steking og retten serveres.
Raske paier
Laksepai
Fremgangsmåte
- Ha hvetemel, kjøleskapkaldt smør i biter og kaldt vann i food processorbollen. La maskinen gå til smøret er findelt og deigen samlet. Eller smuldre smøret i hvetemelet og ha i vannet.
- Bland alt sammen til en deig. Legg deigen kjølig i plast i ca. 30 minutter.
- Kjevle deigen og ha den i formen. Trykk den ut og godt opp langs kanten. Prikk bunnen med gaffel. Forstek skallet.
- Skjær laksen i tynne skiver, det samme med potetene og løken.
- Legg laks og poteter lagvis i paibunnen med hakkede urter mellom hvert lag.
- Visp sammen egg, rømme og melk med salt og pepper og hell det over i formen. Stek paien til den er ferdig.
Tips
Benytt rund form med løs kant: 24 - 26 cm i diameter. I stekeovnen: 225°C, ca. 10 min. forsteking av paibunnen. Ca. 1 time for hele paien.
Det smaker godt med en kald urte- og pepperrotsaus til den lunkne paien.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
Nøttepai
Fremgangsmåte
Har du noen nøtter du vil kvitte deg med, enten hasselnøtter eller en blanding, smaker de godt i en pai.
Mål opp mel og sukker i bollen til en food processor. Tilsett kjøleskapskaldt smør i biter. La maskinen gå noen sekunder til alt er blandet. Eller ha alt i en bolle og smuldre smøret eller finfordel det med en gaffel til en grynete masse.
Ha deigen på bordet og arbeid den sammen. La deigen hvile kjølig ca. 30 minutter. Kjevle deigen ca. ½ cm tykk og ha den i formen, eller trykk deigen ut direkte i formen. Prikk deigbunnen med en gaffel og forstek paiskallet.
Rist nøttene i en langpanne i ovnen eller i en stekepanne. Pass på slik at de ikke blir brent. Avkjøles noe før de gnis til skallet løsner, gjerne i et kjøkkenhåndklede.
Bland alle ingrediensene til fyllet, bortsett fra nøttene, i en kjele. La det småkokelitt under omrøring. Ha i nøttene. Hell fyllet i paiskallet og stek ytterligere 8-10 minutter til den er ferdig. Avkjøl paien. Server den gjerne med vispet krem til.
Stekes i paiform: 22 cm i diameter eller rektangel 15x20 cm. I stekeovnen: 225 °C, forsteking 10 minutter. Med fyll, 8-10 minutter.
Mange flere lekre paier finner du her
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Her får du svært så praktiske kokketips
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
84 POENG
Quiche Lorraine
Fremgangsmåte
Paideig:
Smuldre smør i melet, ha i salt og legg det på bakebordet eller i en bakebolle. Lag en grop i midten. Ha egget oppi gropen og begynn å arbeide dette sammen til en fast og glatt deig. Form den til en ball, pakk den inn i plast og legg den i kjøleskapet i minst et par timer.
Ta den ut og kjevle den til en rund leiv med en tykkelse på 2-3 mm og en diameter på minst 30 cm hvis paiformen er på 22-24 cm. Smør formen og legg leiven oppi. Skjær bort overflødig deig. Prikk med en gaffel og forstek ved 200 grader i 10 minutter.
Fyll:
Skjær baconet i terninger eller strimler. Stek det nesten sprøtt i pannen. Legg det på kjøkkenpapir for at overflødig fett skal dryppe av. Pisk eggene og bland i crème fraiche. Smak til med pepper og muskat.
Fordel baconet over paibunnen og dryss over reven ost. Hell over eggeblandingen og stek i ovnen i 25 minutter ved 200 grader.
Server nystekt med salat og godt brød. Skulle det bli rester av paien, smaker den like godt dagen etter.
PS! Du kan godt erstatte bacon med røykt laks.
Mange flere lekre paier finner du her
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
87 POENG
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 118.90 kr Basisutvalg, kategori 384 POENG
-
84 POENG
-
80 POENG
-
80 POENG
-
78 POENG
Husets grønnsakspai
Fremgangsmåte
Fres løk, selleri og paprika i olje og ha dette i det forstekte paiskallet sammen med brokkoli og potetbiter. Visp sammen egg, melk, salt og pepper og hell over. Dryss over revet ost. Stek paien i ovnen på 180 grader C, ca. 40 minutter til paien har fått en gylden farge. Server den lunken med en god salat til.
Tips:
Her kan du variere innholdet med spinat, purre og sjampinjong (som da freses raskt i en varm stekepanne), blader av kinakål, grønnkål eller savoykål (forvelles i et par minutter). Rester av kalkun eller skinke er også ypperlig å bruke i en pai.
Mange flere lekre paier finner du her
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidigBli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
ØsterrikeVolum: 0.75 l Pris: 259.90 kr Bestillingsutvalget87 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
-
ØsterrikeVolum: 1.50 l Pris: 389.90 kr Bestillingsutvalget86 POENG
-
85 POENG
-
Sør-AfrikaVolum: 0.75 l Pris: 230.00 kr Bestillingsutvalget85 POENG
Ostepai med salat
Fremgangsmåte
I stekeovnen: 200 °C, ca. 10 minutter forsteking, og ytterligere 20 minutter for hele paien.
Bland smør og mel, gjerne i food processor, til en grynet masse. Tilsett vann og arbeid deigen raskt sammen. Trykk deigen ut i en form, prikk den med gaffel og la den stå og hvile i kjøleskap ca. 30 minutter.
Forstek paiskallet ca. 10 minutter. Visp sammen egg, melk, ost, salt og pepper. Hell osteblandingen i paiskallet og stek paien ferdig, ca. 20 minutter.
Bland ingrediensene til dressingen, vann, eddik og olje sammen med salt og pepper.
Rens og skjær paprikaen i strimler, sellerien i biter, og finsnitt vårløken. Del tomatene i to. Grovstrimle salaten og strø den på paien, den kan serveres lun eller kald. Legg det andre oppå og drypp dressingen over. Rull sammen skinkeskivene og legg dem på oppå salaten rett før servering.
Mange flere lekre paier finner du her
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Her får du svært så praktiske kokketips
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
ItaliaVolum: 0.75 l Pris: 109.90 kr Bestillingsutvalg83 POENG