Godbiter i pollisten
Prøv noen mirakuløst gode burgundere

Prøv noen mirakuløst gode burgundere

Fanny Sabre ypper seg overfor eliten i Burgund med sine superlekre nesten-naturviner i både rødt og hvitt.
Aase E. Jacobsen
23 Juli 2016 - 20:24

Fanny Sabre Volnay 2014 er en usedvanlig lekker vin med herlige bærtoner, stor friskhet og veldig balansert fasthet samt ikke minst volnays karakteristiske fløyelsaktige karakter. En pinot noir som får deg til å drømme om neste munnfull og som er sublim på matbordet.

Den er laget av Fanny Sabre som i veldig ung alder måtte ta over familiens 4,5 hektar da faren døde i 2000. I de første fem årene fikk hun og moren hjelp av Philippe Pacalet som er kjent for sin naturlige vinmaking (og at han er nevøen til Marcel Lapierre, en av pionerene på dette området). Noe som for alltid forandret Sabre-vinene. Faren hadde nemlig fulgt et mer konvensjonelt regime.

Denne Pommard-produsenten lager også fantastiske prisgunstige viner på helt naturlig vis

Fanny har valgt samme retning som sin læremester som nå er helt ute av virksomheten, bortsett fra at hun bruker litt mer svovel. Men det er likevel snakk om svært små doser og det kun etter at vinen er ferdig og før flasketapping. Derfor er ikke vinene for naturviner å regne, selv om de har den åpne kjøttfulle bærkarakteren som kjennetegner mange (gode) naturviner

Selve vinkjelleren ligger i Pommard, nabolandsbyen til Volnay. Også herfra lager hun en sublim pinot noir. Fanny Sabre Pommard 2014 er akkurat slik en pommard skal være med de forventete tonene av skogbunn, litt lær og urter samt syrlig og sødmefylt rød frukt. En super matvin som også vil lagre veldig godt.

De få hektarene til tross lager hun en rekke viner, også hvite. Fanny Sabre Meursault 1er Cru Les Charmes 2014 er imponerende god med en usannsynlig god og lekker frukt og syrefriskhet. Og en fantastisk matvin som kommer til å utvikle seg videre i minst 10 år.

Også den vanlige hvite burgunderen, Fanny Sabre Bourgogne Blanc 2014, er super i sin kategori, men da selvsagt til en langt gunstigere pris.

Det eneste aberet med disse vinene er at samtlige kun finnes i svært små kvanta. Pommarden er i skrivende stund den som har best tilgjengelighet, men vi snakker fortsatt bare om tosifrete antall. Hennes vanlige pinot noir, Fanny Sabre Bourgogne Rouge 2014, har jeg ikke smakt i gjeldende 2014-årgang. Men derimot på nytt som 2013, og den har så absolutt vokst på de to årene siden sist, samlet seg, kan man si, men helt uten antydning til at alderen har gjort seg gjeldende. Den naturvinaktige karakteren er nå borte og vinen har fått stadig mer karakter av opprinnelsen som er parseller i Pommard.

Med Fanny Sabre gjelder det så absolutt å kjenne sin besøkelsestid, for dette smaker altså veldig godt allerede, og vil gjøre det i mange år framover.

Se alle vinene fra Fanny Sabre her

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her