Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Fernando de Castilla Manzanilla (57600) er fyldig og rik med flott friskhet og et mineral- og sjøpreg som står veldig godt til den kraftige krabbesmaken.
Husk å servere godt med kaldt vann til måltidet, for lys sherry, enten det dreier seg om manzanilla eller fino, er ikke akkurat noen tørsteslukker. Når det er sagt, er det ikke lenge før «vanlige» hvitviner tangerer de 15 prosentene denne manzanillaen holder.
Dufter av brødbakst
Selv om manzanilla generelt sett er litt lettere å drikke enn en fino, er dette fortsatt en vinstil som krever litt trening for å bli glad i. Men når du først er frelst, er det ikke mulig å snu.
Den «krevende» parten er det såkalte florpreget som best kan oversettes med brødbakst. Det stammer fra den spesielle produksjonsmetoden for lys sherry. Og er spesielt uttalt for manzanilla.
Beskytter vinen
Det skyldes at laget av gjærsopper som ligger på toppen av fatene med vin er mye tykkere i Sanlucar da Barrameda enn eksempelvis i Jerez (hvor den samme vinen heter fino). Det er fordi nærheten til havet gjør klimaet litt kjøligere og at den konstante brisen sørger for å holde liv i gjærsoppen.
Gjærsopplaget er høyst tilsiktet og oppstår fordi fatene ikke fylles helt opp. Dets funksjon er å holde vinen frisk. Selv om basevinen er tilsatt sprit, skal det ikke mye til før hvitvin oksiderer i det hete klimaet i Andalusia.