Spanskekongens favoritt

Jan Pettersen har klart det unike: Å ta noen av Spanias mest tradisjonsrike produkter, fornye dem, både innvendig og utvendig, og samtidig sikre seg aksept hos selveste spanskekongen. Bodega Rey Fernando de Castilla er en norsk suksesshistorie i Spania.
Redaksjonen
27 November 2009 - 11:15

Å bli profet i eget land er som kjent vanskelig. Ute er det muligens enklere, og Jan Pettersen, administrerende direktør i Bodega Rey Fernando de Castilla, er mer kjent i Spania enn i Norge. Når Kong Juan Carlos inviterer til fest er det ofte produkter fra Pettersen i glassene. Nå vil han også bli mer kjent i Norge.

Alt siden guttedagene har Jan Pettersen vært interessert i god mat og drikke. Mens andre lå på stranden og nøt sommersolen, hadde unge Pettersen sommerjobb hos Fru T i Kirkeveien (Kirkeveien Fisk og Vilt, Oslo). Siden kom innkallingen til Sjøforsvaret. Pettersen havnet på Bolærene fort, der han kjøpte offisersbaren sammen med en kamerat. Siden ble det økonomistudier i Edinburgh, Skottland, og Barcelona - og vi begynner å nærme oss temaet: Spanske produkter på flaske.

Brandy og sherry
Mens Pettersen arbeidet med sin mastergrad i Barcelona, banket Osborne på døren. De ønsket nordmannen som trainee. Arbeidet med flaskebaserte produkter ga mersmak, og etter hvert kunne Jan Pettersen smykke seg med tittelen administrerende direktør for internasjonal aktivitet i Europa.

- Jeg var med på hele utviklingen av Osborne fram til den unike posisjonen selskapet har i dag i forhold til spansk mat- og drikkekultur, sier Pettersen.

Mot slutten av forrige årtusen ville Osborne legge ned datterselskapet Duff Gordon som produserte premium sherry. Jan Pettersen var på utkikk etter nye utfordringer, og ønsket å kjøpe selskapet. Dette førte til diskusjoner i familiebedriften Osborne, og det endte med at de ville beholde merket selv.

Fernando de Castilla
Jan Pettersen hadde etter hvert blitt et kjent navn i spanske brandy- og sherrykretser, og mens han diskuterte kjøp av Duff Gordon, kom han også i kontakt med eierne av Bodegas Rey Fernando de Castilla. Kontakt ble til avtale og i 2000 kjøpte Pettersen bodegaen sammen noen partnere. I dag eier Jan Pettersen sammen med andre norske interesser 70 prosent i selskapet. Merkenavnet Rey Fernando de Castilla ble først etablert i 1969, men historien går tilbake til 1837 da familien Andrada-VanderWilde startet med kommersiell produksjon og salg av vin i Jerez-distriktet.

- Beholdningen besto av gran reserva brandy, gammel sherry basert på pedro ximénez-druen og gammel og eksklusiv sherryeddik. Den første utfordringen var å internasjonalisere merkevaren Fernando de Castilla siden 95 prosent av salget var innenlands, forteller Pettersen.

Året etter ble nabobodegaen José Bustamante kjøpt opp, noe som ga tilgang på store mengder gammel og vellagret sherry. Siden 2002 har det gått en vei - oppover. Basert på ny designprofil (som hentet hjem den amerikanske Mobius-prisen) og iherdig arbeid, har omsetningen økt med rundt 35 prosent per år - til tross for produkter i toppsjiktet og flere armlengders avstand til supermarkeder og kjeder. Vel, ikke helt. Hele ti produkter er merket med etiketter i grått og oransje i gourmetavdelingene hos varehuskjeden El Corte Inglés - men den går knapt under kategorien «supermercado».

Jan Pettersen er stolt over den nye designen i oransje og grått som har slått så godt an.
- Fernando de Castilla var konge av Castilla og Leon og gjenerobret det vestlige Andalucía fra maurerne. Han regnes som den moderne vindyrkingens far i området og logoen vår viser både kongens krigsfane og et beseiret tårn.

For den kresne gane
Bodegas Rey Fernando de Castilla (rey er konge på spansk...) har etter hvert havnet i en egen klasse, og produktene får stadig høye poengsummer i vin- og brennevistester. Her er det snakk om «single solera» og tapping direkte fra fat uten noen form for tilsetning.

- Vi holder oss også unna kuldestabilisering og hard filtrering. Vi tar kun bort de store partiklene (les: fatgrums), og for en tid siden gjorde vi en spesialtapping på 60 flasker for en av Spanias beste restauranter der det eneste hjelpemiddelet var et vanlig kaffefilter, forteller Pettersen.

Pettersen XO
Registrering av varemerket «Pettersen» var ett av punktene på listen da Jan Pettersen tok roret i 2000. - Jeg hadde lyst til å ha et produkt med mitt eget navn på, men dette skulle i liket med de andre produktene ha høy kvalitet. Derfor ble noen hundre fat med reserva satt til side. Etter 12 år var det tid for tapping.

Resultatet er Pettersen Extra Old Brandy de Jerez Solera Gran Reserva med ren og harmonisk smak og en rund, varm og lang ettersmak. Brandyen har ligget kun på amerikansk eik, og alkoholinnholdet er 37 volumprosent.

Fernando de Castilla Solera Reserva er basert på druetypen airén. Dette er en svært mild brandy som har ligget på fat av amerikansk eik i fem år. Det milde preget understrekes også av et relativt lavt alkoholinnhold; 36 volumprosent.

Fernando de Castilla Solera Gran Reserva er også basert på 100 prosent airén. Lagringstiden er 12 år, og de første tre årene ligger brandyen på franske eikefat fra Limousin. Resten av lagringen foregår på fat som har vært benyttet i sherryproduksjonen - enten tørr oloroso eller tørr amontillado. Denne sherryen er mer definert og maskulin enn «lillebror» uten Gran i navnet. Aromaen er preget av svisker og fat med innslag av sherry og et hint karamell. Fernando de Castilla Solera Gran Reserva er en offisiell DOC Brandy de Jerez og regnes som kategoriens flaggskip. Også her er alkoholinnholdet 38 volumprosent.

Pettersen har også en godbit ved navn Fernando de Castilla Unico. Den er til nå ikke å få i Norge. Unico er lagret i minst 35 år og er den brandyen spanskekongen tar fram fra skapet når han har gjester.

Flere smaksopplevelser
Sherry har fått sin renessanse og først i rekken er Fernado de Castilla Manzanilla. Dette er sherryen for fisk og skalldyr samt sommermat og tapas. Sherryen er basert 100 prosent på palomino og har et friskt gjærpreg i nesen. Pettersen porsjonerer forsendelsene til gamlelandet for å holde kvalitetsnivået oppe:

- Manzanilla skal serveres kald og så fersk som mulig. Derfor er det bedre at den blir utsolgt en kort stund enn at det selges gammel vare!

Fernando de Castilla Classico Dry Fino har mer utviklet tekstur og fylde og passer til varmetapasretter, supper, grønn asparges, eggeretter og røykt fisk. Fernando de Castilla Antique Oloroso har nytt livet på fat i 20 år - noe som fikk Robert Parker til å gi poengsummen 94. Dette er en svært utviklet sherry basert kun på Palomino med duft av hasselnøtter, tobakk og eik. Den passer til kraftige supper, skogsoppaté og andelever, og Jan Pettersen kaller olorosoen for en typisk vinter-sherry. Alkoholinnholdt ligger på 20 volumprosent.

Hakket over finner vi Fernando de Castilla Antique Pedro Ximénez som er basert på 100 prosent Pedro Ximénez-druer som har tørket i solen. Etter 30 år på fat er resultatet en søt «bombe» med innslag av dadler, fiken, tørket frukt og eik - og med et sukkerinnhold på 406 gram per liter. Syren bidrar imidlertid til at sherryen ikke blir «klissete».

Druetypen ble innført fra Nederland eller Tyskland av Peter Siemens - som raskt ble til Pedro Ximénez. Plantene var vant til kaldere klima, og resultatet ble vinranker med «rosiner» der 60-70 prosent av væsken fordamper før druen plukkes.

Bodegas Rey Fernando de Castillas portefølje
 
Brandy de Jerez
* Pettersen
* Unico
* Solera Gran Reserva
* Solera Reserva
 
Sherry
* Sherry Antique (oloroso)
* Sherry Classico (fino og manzanilla)
 
Sherryeddik
* La Bodega
* Tradicional

Bodegas Rey Fernando de Castilla på polet
 
Sherry
 
Brandy de Jerez

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik skal en Jameson med ingefærøl smake
Ukens drink

Slik skal en Jameson med ingefærøl smake

Whisky og ingefærøl er som skapt for vinteren. Her serverer vi én av dem med den som for mange er selveste Irish Whiskey.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fiskegryte med smak av norsk eplesider
Dagens rett

Fiskegryte med smak av norsk eplesider

Vi kombinerer to av våre beste råvarer i denne retten - fersk fisk og epler - både i fast og flytende form.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her