Paul sine mandler

Paul Goring, londoner bosatt i Trondheim, vant NM for amatørkokk med sin smaksrike kombinasjon av ørret og mandler.   Se kokkekampen på video
Aase E. Jacobsen
26 September 2005 - 14:56

video_info(466,418,http://kroma.vg.no/player_v2/php/genASX.php?skid=&b2=4&wmv=mms://video.vg.no/vg/05/09/1127825276_kokkekamp.wmv&start=00:00:00&slutt=99:59:59&end=.wvx,mms://video.vg.no/vg/05/09/1127825276_kokkekamp.wmv)

To vidt forskjellige variasjoner over ørret møttes til kokkekamp i NM for amatørkokker, og den mer forseggjorte Ørret i lardo fra Sølve Huse ble slått på målstreken av Paul Gorings Ørret med spansk mandelsaus.

- Ørreten til Paul var perfekt stekt, men det er smaken som til sjuende og sist teller mest. Selv om denne retten var enklere bygd opp enn Sølves, var kombinasjonen av den salte mandel- og skinkevinaigretten og den søte ertepuréen en fin kontrast til den fyldige fiskesmaken, uttaler en enstemmig jury som bestod av Erling Sundal, nyslått norgesmester for proffkokker, Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør i Apéritif og Ingebjørg Moe, matfaglig konsulent i Eksportutvalget for fisk.

Inspirasjonen til vinnerretten fikk Paul for øvrig etter å ha hørt NM'ets konferansier, Ole Martin Alfsen, uttale på TV at han elsket mandler. Nå hjelp denne type "bestikkelser" lite siden konferansieren ikke var med i juryen. Men det var tydelig at ideen med mandler og ørret var god uansett.
 
Paul kan nå se frem til en spennende tur til Cognac og Bache-Gabrielsen hvor han sammen med sin samboer, også en aktiv amatørkokk, kan legge kjøkkentjenesten til side noen dager. Og sølvvinner Sølve kan se frem til nytt utstyr til kjøkkenet, levert av Wilfa. Kanskje han kommer sterkere tilbake neste år?

NM'et ble kjørt for åpen scene under messen All Verdens Vin etter mønster av kokkekamp slik vi kjenner det fra TV. Med seg hadde hver finalist en proffkokk som medhjelper. Det hele, og det betyr fem tallerkener av finalistretten, skulle nemlig være klare på 30 minutter. Ingen liten utfordring siden konferansier brukte all sin energi, og det er ikke lite, på å forstyrre fremdriften underveis, til stor glede for publikum. Begge lagene endte på overtid men brukte eksakt like mye tid. Dermed ble det smaken som avgjorde det hele. Som seg hør og bør.

NM for amatørkokker i regi av Apéritif og VG Nett i samarbeid med Gastronomisk Institutt og Eksportutvalget for fisk ble arrangert for første gang i år men hadde en uoffisiell start i fjor i form av en oppskriftskonkurranse med kveite som tema.

Foto: Roger Kolbu

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her