I nærmere hundre år har de ulike appellasjonsordningene hjulpet til med å identifisere vinregioner og vinstiler. Men systemene er under sterkt press, nærmest på randen av kollaps, på grunn av svak intern styring og ekstern konkurranse.
Før du forlater rødviner helt til fordel for rosevin og annen sommerlig drikke, ta en sveip innom denne beaujolaisen. Trolig kommer du til å bli der en stund.
Det er ikke lenger sentrum av Roma at mat- og vinelskere drar for å tilfredsstille nysgjerrige smaksløker. Bli med til romernes favorittsteder akkurat nå, i forstedene Garbatella og Ostiense.
Raffaele Moccia utfører et heroisk arbeid på Agnanum. En evig kamp med naturkreftene for at de eldgamle vinplantene ikke blir tatt av jordskred, men fortsatt gir den samme frukten de har gjort i mer enn 100 år.
Lillehammers fine dining-restaurant, Elv, er avlagt et besøk. Vi har også vært i Tsjekkia og Slovakia, på Martinique og Santorini, hos Bartolo Mascarello og avdekket en av Italias andre hemmeligheter.
Bak en blå lagerport finnes tønner, tanker og esker fylt med en eldgammel kulturdrikk som venter på å få spredd sitt gode rykte: Mjøderiet, det første mikrobryggeriet i Norge som satser fullt ut på mjød.
Takket være suksessen vinene fra Etna har oppnådd, har den økte energien spredd seg til hele øya. Revitalisering av veletablerte druesorter, tilpassing til klimaendringer og økologisk dyrking står høyt på prioriteringslisten.
Om armagnac er en liten aktør i den store sammenhengen, har druedestillatet mer karakter enn de fleste, og fortjener å få en langt større plass enn hva det har i dag.
Cabernet franc smaker lekkert i den superfriske 2021-årgangen, enten det snakk om Loire eller Bordeaux. Her får du tips til viner av denne trendy druen fra andre deler av verden.