Dagens rett

Østers naturell eller med dressing

Slik åpner du østers og serverer dem naturell eller med spennende dressing

Slik åpner du østers og serverer dem naturell eller med spennende dressing

Det er ikke alle som har knekt koden med østers, så her får du muligheten til å teste både hvordan du åpner østers og spiser dem.
17 Juni 2022 - 23:00

Østers er for noen den ultimate sjømaten, mens de for andre er forbundet med tilnærmet ubehag, og ofte usikkerhet om hvordan disse fordømte steinlignende skalldyrene skal åpnes. I tillegg er det knyttet masser av myter til østers, alt fra at du garantert blir syk til at du garantert blir seksuelt opphisset. 

Derfor konsentrerer vi oss om selve smaken, kvaliteten og hvordan du skal åpne dem i oppskriften du finner nedenfor.

Puristen spiser østers uten tilbehør og i hvert fall ikke dressing, ei heller sitron.

Oppskriften på koriander- og limedip til østers finner du lenger ned. Foto: benjaminhillphotography

Men det er ikke å nekte for at det ser lekrere ut om du serverer østersene med små skåler med ulike typer dressing, sitronbåter og tabasco.

Så er det snakk om mengden, og det vil varierer alt fra en til ett dusin per person. 

Å sjekke kvaliteten er like viktig som for all annen sjømat. Får du en uåpnet eske, har du god kontroll, for der står det når de er tatt opp av havet. 

Kjøper du østers på en butikk som har bassenger, er du sikret god ferskhet, og slike steder er også kompetansen hos de ansatte godt ivaretatt. 

Det meste av østers importeres fra Frankrike, men med jevne mellomrom dukker norske østers opp i fiskediskene. Enten i form av flatøsters som er den sjeldneste, men mest opprinnelige europeiske sorten, eller gigas/stillehavsøsters. Dette er den mest omdiskuterte og invaderende sorten som vi bør gjøre vårt til å bli kvitt - altså spist opp.

Les mer om dette ressurskrevende arbeidet med å rydde norske strandsoner for østers

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Slik åpner du østers

Slik åpner du østers

Fremgangsmåte

La østersene stå kaldt helt til de skal åpnes. Sjekk at de er friske. Om en har åpnet seg, kan du knipse på den, hvis den ikke lukker seg, ta den til side. 

Børst østersene godt slik at det ikke er noe skallrester på dem. 

En østerskniv er et nødvendig og godt hjelpemiddel til å åpne østersen med. Veldig ofte får du en slik med på kjøpet i fiskedisken.

Slik åpner du østersene:
Legg østersen i en serviett med den spisse enden mot deg. Sett kniven i skillet mellom skallene. Press og skjær over lukkemuskelen som ligger litt inn fra kanten. Bøy forsiktig opp skallet, pass på at østerskraften ikke renner ut. Du kan også åpne den fra den spisse enden. Her sitter låsen og når du får åpnet den, drar du bare kniven langs siden for å kutte av muskelen.

Sjekk at østersen er god ved å lukte på den etter at den er åpnet. Lukter den friskt av hav er den god til å spises, lukter den vondt kasseres den.

Anrett østersen på grovsalt på et fat - eller knust is om det er varmt i lokalet eller sola steiker. Det gjør at østersene holder seg friske helt til de spises.

Server østersen naturell eller med sitron, eventuelt kan du lage en blanding av finhakket sjalottløk og rødvinseddik.

Eller en av disse to dressingene som dryppes over østersene:

Godt brød og smør er en selvfølge.

Her finner du mange oppskrifter med østers

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her