Østers er for noen den ultimate sjømaten, mens de for andre er forbundet med tilnærmet ubehag, og ofte usikkerhet om hvordan disse fordømte steinlignende skalldyrene skal åpnes. I tillegg er det knyttet masser av myter til østers, alt fra at du garantert blir syk til at du garantert blir seksuelt opphisset.
Derfor konsentrerer vi oss om selve smaken, kvaliteten og hvordan du skal åpne dem i oppskriften du finner nedenfor.
Puristen spiser østers uten tilbehør og i hvert fall ikke dressing, ei heller sitron.
Men det er ikke å nekte for at det ser lekrere ut om du serverer østersene med små skåler med ulike typer dressing, sitronbåter og tabasco.
Så er det snakk om mengden, og det vil varierer alt fra en til ett dusin per person.
Å sjekke kvaliteten er like viktig som for all annen sjømat. Får du en uåpnet eske, har du god kontroll, for der står det når de er tatt opp av havet.
Kjøper du østers på en butikk som har bassenger, er du sikret god ferskhet, og slike steder er også kompetansen hos de ansatte godt ivaretatt.
Det meste av østers importeres fra Frankrike, men med jevne mellomrom dukker norske østers opp i fiskediskene. Enten i form av flatøsters som er den sjeldneste, men mest opprinnelige europeiske sorten, eller gigas/stillehavsøsters. Dette er den mest omdiskuterte og invaderende sorten som vi bør gjøre vårt til å bli kvitt - altså spist opp.
Les mer om dette ressurskrevende arbeidet med å rydde norske strandsoner for østers