La østersene stå kaldt helt til de skal åpnes. Sjekk at de er friske. Om en har åpnet seg, kan du knipse på den, hvis den ikke lukker seg, ta den til side.
Børst østersene godt slik at det ikke er noe skallrester på dem.
En østerskniv er et nødvendig og godt hjelpemiddel til å åpne østersen med. Veldig ofte får du en slik med på kjøpet i fiskedisken.
Slik åpner du østersene:
Legg østersen i en serviett med den spisse enden mot deg. Sett kniven i skillet mellom skallene. Press og skjær over lukkemuskelen som ligger litt inn fra kanten. Bøy forsiktig opp skallet, pass på at østerskraften ikke renner ut. Du kan også åpne den fra den spisse enden. Her sitter låsen og når du får åpnet den, drar du bare kniven langs siden for å kutte av muskelen.
Sjekk at østersen er god ved å lukte på den etter at den er åpnet. Lukter den friskt av hav er den god til å spises, lukter den vondt kasseres den.
Anrett østersen på grovsalt på et fat - eller knust is om det er varmt i lokalet eller sola steiker. Det gjør at østersene holder seg friske helt til de spises.
Server østersen naturell eller med sitron, eventuelt kan du lage en blanding av finhakket sjalottløk og rødvinseddik.
Eller en av disse to dressingene som dryppes over østersene:
Godt brød og smør er en selvfølge.
Her finner du mange oppskrifter med østers
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig