Regnbueørreten (oncorhynchus mykiss) trives godt langs den 21 000 km lange Norskekysten. I de rene, kalde fjordene der smeltevann fra isbreene gir et forholdsvis lavt saltinnhold lever og utvikler den seg til å bli en særpreget fisk som foretrekkes av stadig flere.
• Se alle oppskrifter med laks og ørret her
Krydderstekt ørret med hvite bønner og artisjokk
Hvite bønner:
Artisjokk:
Fremgangsmåte
- Krydderstekt ørret:
- Ørret fileteres og kuttes i fine jevne stykker, stekes på en side med litt salt, pepper og cummin.
- Hvite bønner:
- Hvite bønner legges i vann i 24 timer som du så heller av og skyller bønnene godt.
- Kok bønnene møre i kyllingkraft, bacon og grønnsakene som er kuttet i grove terninger. Ta bort grønnsaker og bacon når bønnene er møre.
- Sil av bønnene og reduser ned kyllingkraften, tilsett olje, terninger av knaskegulrøtter og bønnene la dette koke opp slik at mye av den konsentrerte smaken samler seg rundt bønnene.
- Smak til med salt og pepper og tilsett blansjert sjøgress, karse og kokt artisjokk.
- Artisjokk:
- Artisjokker renses med kniv og kokes møre med lokk, avkjøles og renses, deles opp og oppbevares i silt lake fra artisjokk.
Rett før servering tas litt extra virgin olivenolje på.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 POENG
Sashimi av ørret
Fremgangsmåte
Skjær ørreten/laksen i skiver på ca. 1 cm. Bland wasabipulver ut i litt vann, som anvist på pakken.
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
-
88 POENG
-
TysklandVolum: 0.75 l Pris: 252.50 kr Bestillingsutvalget87 POENG
-
84 POENG
Grillet laks/ørret
Fremgangsmåte
Og her finner du veldig mange deilige grillretter
Mariner selv med disse gode marinadene
Her finner du inspirasjon til salater som kan passe ved siden av
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
86 POENG
Fisk- og østerstartar
Fremgangsmåte
- Bruk renskåret fiskefilet som har vært fryst i minst 24 timer.
- Skjær fileten i bitte små terninger.
- Åpne østersene og ta vare på kraften.
- Kutt østersene opp i like store biter som fisken.
- Bland ingrediensene til tartaren og smak den til med østerskraft, salt og pepper.
- Saus: Rør sammen rømme, kremfløte og wasabi.
- Tilsett frisk presset sitron til sausen tykner litt og ha i finhakket gressløk.
- Bruk en stavmikser til å gjøre sausen jevn.
- Smak sausen til med eventuelt litt mer wasabi.
- Servering: Bruk former eller en kopp til å forme tartaren på hver tallerken.
- Fyll sausen i en kremsprøyte og legg så topper oppå tartaren.
- Pynt med rogn.
- Server med tynne skiver ristet bagett.
Tips: Når du skal tine fiskefilet før bruk, kan du gjøre det raskt ved å legge fisken innpakket i plastpose i kaldt vann. Etter 10-5 minutter.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
-
89 POENG
-
89 POENG
-
89 POENG
-
85 POENG
-
84 POENG
Eikerøkt sjøørret med gressløkpesto og kalde vaktelegg
Fremgangsmåte
- Ørreten:
- Ha ørreten en time i romtemperatur før servering. Skjær i terninger. En terning pr. tiltygg.
- Gressløkpesto:
- Kjør alt i blender unntatt osten til alt er glatt. Rør inn osten. Smak til med maldonsalt og sort kvernet pepper.
- Vaktelegg:
- Kok eggene i 3 minutter. Avkjøl og deles på midten. Anrettes oppå ørreten og pynt med friske urter som kjørvel.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
87 POENG
Kjøkkenets luksus fiskegryte
Fremgangsmåte
Kok opp fiskekraft og tilsett laks og kveite i store terninger (3 x 3 cm).
La fisken trekke i ca 5 minutter før du tar ut fisken.
Tilsett finhakket løk og kok kraften inn til halv mengde. Ha i fløte, og jevn gryta med maisenna utrørt i litt vann.
Tips:
Bruk et syltetøyglass med lokk for å riste ut jevningen.
Del bønner i tre deler og brokkoli i mindre buketter. Skjær gulrøtter i tynne strimler og fennikel i tynne skiver. Ha grønnsakene oppi sausen, og kok i 4-5 minutter til de er møre.
Legg fisken tilbake i sausen, og tilsett reker samt de øvrige skalldyrene. Smak til med sitron, salt og pepper.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
92 POENG
-
89 POENG
-
88 POENG
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 369.90 kr Basisutvalget87 POENG
-
86 POENG
-
80 POENG
Ørret med wokgrønnsaker
Fremgangsmåte
- Sett stekeovnen på 180 grader.
- Legg grønnsakene i en smurt ildfast form. Dryss litt salt, pepper og fem-krydder over. Legg fisken over.
- Bland sammen fiskekraft, soyasaus og sesamolje. Fordel blandingen over fisken. Dryss sesamfrø over.
- Stek i ca 10 minutter.
Tips: Sausen kan erstattes med stirfrysaus på glass eller pose. Grønnsakblandingen kan varieres. Lag din egen av for eksempel brokkoli, gulrot, vårløk, squash og paprika.
Her finner du mange andre deilige retter med ørret
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
-
86 POENG
-
86 POENG
-
83 POENG
Ørret glasert med rødvin og ingefær
Fremgangsmåte
- Del ørretfileten i 8 like store stykker. Strø over salt og sukker.
- La ørreten ligge ca 20 minutter i romtemperatur. Skyll fisken og klapp den tørr på litt kjøkkenpapir.
- Legg fisken i en ildfast form med sesamolje. Bak fisken 4-5 min på 180 grader.
- Rødvin- og ingefærsirup:
- Fres løk og hvitløk i olje. Tilsett sukker og rødvin og kok opp mens du rører til sukkeret har løst seg opp.
- Kok inn til det tykner. Smak til med revet ingefær.
- Pensle fisken med rødvinsirup og bak videre i 2 min. Pensle fisken med resten av sirupen før den serveres.
- Rødløksvinaigrette:
- Bland rødløk, olje, limesaft og frisk koriander. Smak til med litt salt.
- Del avokado i tynne skiver. Press over limesaft.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
87 POENG
Ørretrullade med sjøkreps og asparges
Fremgangsmåte
- Ørretrullade:
- Fileter fisken og skjær den til et "stort teppe" med en tykkelse på ca 7-8 mm. Legg stykket i saltlake (1 dl salt og en liter vann) i ca 15 minutter.
- Rens krepsen og stek sjøkrepshalene i stekepanne med litt malt koriander og salt på, stekes medium. Avkjøl krepsen, ta opp fisken og tørk den godt på et klede.
- Rull opp fisken med sjøkreps i midten, pakk den inn i plast. Dampes ved 14 minutter ved 70 grader. Skjæres opp.
- Asparges:
- Asparges vaskes og skrelles, blansjeres i lett saltet vann med en rask avkjøling.
- Kokos- og karrisaus:
- Rens og kutt sjalottløk og sitrongress, tilsett sammen med karri og smør, freses godt. Tilsett hvitvin og reduser ned til 1/3 del, tilsett cocosmelk og kok opp. Saus siles og monteres med smør. Juster med salt/pepper og friskpresset sitronsaft.
- Potetchips:
- Skrell poteter og kuttes i tynne strimler, formes og stekes i frityr.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
85 POENG
Skarvens Tapas
Fremgangsmåte
Drikke som passer til denne oppskriften
-
87 POENG
-
80 POENG