I motsetning til hva mange tror, er Tom Collins en drink som er langt eldre enn både sydenturer og danskebåten. Det finnes mange teorier om dens opprinnelse. En går ut på at den er arvtakeren etter en av de aller første drinkene som ble komponert, John Collins, fra slutten av 1700-tallet, og at den skiftet navn da bartenderne byttet ut hollandsk genever med engelsk gin (Old Tom).
Hvis det stemmer, må sodavannet ha vært mineralvann med naturlige bobler som på den tiden var svært kostbart. Sodavann oppstod først femti år senere.
Amerikanske kilder holder på at Tom Collins ble skapt på Planter’s Hotel i St. Louis mot slutten av 1850-tallet.
Den er nært beslektet med Gin Fizz, og forskjellen er rett og slett mengden soda. Tom Collins er derfor en ekte longdrink.
I denne oppskriften er det brukt et nytt ginprodukt fra Bombay Sapphire, Citron Presse, som har litt lavere alkohol enn vanlig Bombay Sapphire og i tillegg er en litt søtere stil. Og enda søtere enn Old Tom. London Dry Gin er den tørreste ginstilen og den har gjerne bare
Sødmen og den lavere alkoholen gjør at det brukes mer gin og mindre sitronsaft i denne drinken enn i en klassisk Tom Collins.
Denne nye sitron-ginen er laget med tilskudd av spanske sitroner som bidrar til å runde av ginkarakteren. Denne ultimate Tom Collins-en er derfor litt fruktigere enn normalt.
Mon tro om nylig avdøde Elizabeth II hadde satt pris på denne varianten. Bombay Sapphire var visstnok morens favoritt-gin, uvisst i hvilken drink, mens ryktene vil ha det til at datteren likte kombinasjonen av Dubonnet og gin som gir en forholdvis søt drink. Så ja, slett ikke umulig.
Her er oppskriften på en klassisk og tørrere Tom Collins
Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig