Brennevin
Dronningfavoritten Bombay Sapphire

Dronningfavoritten Bombay Sapphire

Den engelske dronningmoren var etter sigende en ginelsker av rang, og dagen ble gjerne avsluttet med en gin tonic. Om det var Bombay Sapphire som var den utvalgte vet vi ikke, men uansett burde den ha vært på menyen.
Redaksjonen
19 April 2013 - 13:00

Bombay Sapphire er en av klassikerne i ginens verden. Bombay Spirits Company, Ltd. har produsert gin siden 1761, og drikken er i dag kjent for sin elegante karakter, og de mange smaksnyansene.
 
De billigste ginvariantene bruker kun tre eller fire typer urter, og smaken har en tendens til å være dominert av einerbær. Andre kjente ginmerker i premium-klassen oppnår en rundere smak ved å bruke større variasjon av urter, gjerne fem eller seks. Bombay Sapphire er krydret med hele ti forskjellige urter og har derfor den rundeste og rikeste smaken av dem alle.

Opprinnelsen til gin kan dateres tilbake til det 16. århundre i Nederland, der Franciscus de la Boe (også kjent som Sylvius fra Leyden) etter sigende var den første som smakssatte brennevin med einerbær. Selv om denne historien ikke skulle stemme, ble den nye drikken snart populær. Utover å skjule den opprinnelige smaken av dårlig sprit, var einerbærets legende virkning kjent, noe som også økte salget.

Gin på Vinmonopolet

Klasser og kvaliteter

I dag finnes det to godkjente klassifiseringer av gin; Gin og Distilled Gin. Den første varianten produseres ved å blande einerbæravkok med sprit. En del av disse produktene holder relativt lav standard, og vi har registrert ginen omtalt som badekarvarianten - noe som henspeiler på den forenklede produksjonsmetoden.

En mer korrekt beskrivelse er nok cold compounding som er en maserasjonsteknikk. Metoden gir mer bitre og grove aromakomponenter i og med at aromatene ikke er med i destillasjonsprosessen hvor kun de mer flyktige komponentene blir med.

Distilled Gin produseres ved å tilsette einerbær og andre krydre til kvalitetssprit. Her benyttes pot still ved destillasjonen, og resultatet er et produkt av høy kvalitet. Vanligvis blir spriten som benyttes til Distilled Gin destillert to ganger. Hos Bombay Spirits Company lar de dessuten spriten gå gjennom kolonnen en tredje gang før de er fornøyd med resultatet.

Det finnes for øvrig tre varianter av Distilled Gin; London Dry Gin, Plymouth Gin og Old Tom. Dry Gin eller London Dry Gin er den mest populære varianten på grunn av lettere smak og innslag av forskjellige krydre. Navnet beskriver gintypen, men kan for øvrig produseres hvor som helst på kloden.

Plymouth Gin kommer - selvsagt - fra Plymouth. Denne varianten har noe tyngre karakter og sterkere smak enn variantene fra London. Til slutt har vi Old Tom som er noe mer aromatisert og har en aning sødme. I Norge ligger denne varianten på en andreplass omsetningsmessig.

Felles for alle tre variantene er at de ikke skal ha lavere alkoholinnhold enn 37,5 volumprosent. De fleste merkene ligger litt over dette, fra 40 til 47 volumprosent.

I tillegg har vi Geneva (genever) som produseres i Nederland, selv om det hersker noe uenighet om denne varianten skal kalles gin. Geneva modnes for å få kraftig smak. Av den grunn er den nederlandske varianten ofte benyttet som aperitiff eller snaps i motsetning til gin som så å si alltid blandes med andre ingredienser.

Flere gode artikler om brennevin

Krydderkurven

Vanligvis blandes krydder sammen med satsen i en pot still. Det hele varmes opp og ut kommer den ferdig krydrede spriten. Enkelte produsenter destillerer krydderuttrekk som siden blandes med sprit for så å bli redusert til drikkestyrke. Bombay Spirits Company har utviklet en unik metode som avviker fra konkurrentene.
 
Destillasjonskolonnene er av typen Carterhead. Disse består av flere kamre, noe som blant annet gir en langsom destillasjonsprosess. Så tar da også en destillasjonsrunde en hel dag, og mengden ferdig gin er langt mindre enn ved andre destillasjonsmetoder.

Det er kun fire slike destillasjonskolonner i verden, og samtlige benyttes til produksjon av Bombay Sapphire og Bombay Dry Gin. Råstoffet for spritproduksjonen er utelukkende skotsk kvalitetshvete. I kolonnen varmes satsen opp og alkoholen fordamper.

Men i stedet for å gå rett til kjølekolonnen, blir alkoholdampen ledet gjennom en lukket tank der krydderurtene ligger pakket i separate kamre, den såkalte krydderkurven. I følge destillatøren hos Bombay Spirits Company blir resultatet et helt annet når det er alkoholdampen som tar med seg krydderaromaene i stedet for at alt "kokes" samtidig.

Verden rundt

Tilhengere av en noe mer smakskraftig gin vil nok likevel hevde at denne måten å aromatisere ginen på gir langt mindre smak enn når smakstilsetningene blandes i satsen før destillasjon.
 
Listen over krydder og urter du finner i Bombay Sapphire inneholder elementer fra hele kloden: Angelica-rot fra Tyskland, cassia-bark fra Sørøst-Asia, lakrisrot fra Kina, paradiskorn fra Vest-Afrika, cubeb-bær fra Java, einerbær og iris-rot fra Italia, mandler fra Spania, korianderfrø fra Marokko og sitronskall fra Spania.

Mens noen av smakstilsetningene er ganske så vanlige, vil vel de fleste klassifisere cubeb-bær og paradiskorn som eksotisk.

Bombay Sapphire London Dry (30672) holder 40 prosent i Norge, mens den som selges eksempelvis på tax-free holder 47 prosent, og ettersmaken er elegant og ren uten den stikkende smaken av alkohol på tungen.

Selv om all gin er smakssatt med einerbær som hovedingrediens, samt koriander, angelica-rot og sitron eller appelsin, gir de ti smakstilsetningene i Bombay Sapphire en annen smaksopplevelse.

Smaken av sitron er framtredende, noe som kan medvirke til at denne ginen ikke passer så godt til drinkmiksing. Men hva gjør vel det?
 
Det holder lenge med avkjølt Bombay Sapphire, litt is og tonic. I dette tilfellet er det heller ikke så viktig med oliven og sitronskive.

Alternativet kan være Dry Martini, selv om 40 volumprosent kanskje ikke blir tørt nok for de viderekomne.
 

Ginkrydrene

Einerbær skal i følge loven være den mest dominerende smakstilsetningen i gin. Navnet gin kommer av genièvre, det franske navnet på einerbær. Dette tok nederlenderne med seg hjem og lagde genever.

På turen over den engelske kanalen mistet produktet noen bokstaver, og vi hadde fått gin.

Ingrediensene:

  • Einerbær har en bittersøt karakter med innslag av kamfer, ananas og banan.

  • Angelica-roten (kvann) lukter musk og er like viktig i gin som salt er i matlaging og har i tillegg en aromasammensetning hvor ananas er bestanddel.

  • Cassia-bark er den aromatiske barken fra en kaneltretype som vokser i Sørøst-Asia. Barken tørkes og males, og aromaen er sterkere enn hos vanlig kanel.

  • Lakrisroten tørkes og males og gir en frisk og lett aroma.

  • Paradiskorn tilhører pepperfamilien og har i tillegg til pepperaroma et snev av lavendel.

  • Cubeb-bærene tilhører også pepperfamilien, og de små rødbrune bærene dyrkes på Java. Utover pepperaromaen, finnes også litt sitron og ananas.

  • Iris-rot har en aroma med karakter av jord, men også duft av fiol og te.

  • Mandlene som benyttes er bitre, og mandeloljen frigjøres ved maling av mandlene.

  • Korianderfrø er et av verdens eldste krydder og mye brukt i Østens kjøkken. Koriander har et mykt innslag av sitron, salvie og ingefær.

  • Sitronskall brukes i all gin, og det er i skallet at sitronoljen og de andre sitrusaromaene sitter.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik kan du også lage cæsarsalat
Dagens rett

Slik kan du også lage cæsarsalat

Det finnes like mange oppskrifter på denne klassikeren som det finnes kokker. Men noen ting ha de felles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her