Øl
Skal sikre Haandbryggeriets framtid

Skal sikre Haandbryggeriets framtid

Usikkerheten rundt oppkjøpet av drammensbryggeriet er nå avklart. De nye majoritetseierne blir 7 Fjell, Amundsen og Austmann.
Aase E. Jacobsen
11 August 2016 - 12:03

Det er ikke et fiendtlig oppkjøp av konkurrenter Haandbryggeriet utsettes for, men en bransjedugnad, for å sikre bryggeriets framtid, ifølge Jens Eikeset. Han er medgründer og daglig leder i 7 Fjell Bryggeri som sammen med Amundsen Bryggeri, Austmann Bryggeri, ansatte og leverandører står bak denne dugnaden.

Foranledningen var at to av aksjonærene og medgründerne i Haandbryggeriet, JensMaudal og Rune Eriksen, ønsket å selge seg ned. De to gjenværende aksjonærene Arne Eide og Egil Hilde benyttet forkjøpsretten av de 60 prosentene for å «sikre langsiktige eiere» ifølge en pressemelding tidligere i sommer.

Der heter det også: «Håndverksbryggeriene er bygget opp ved hjelp av en sterk kultur preget av deling, dugnad og samarbeid og det vil vi fortsette med».

Og det er denne dugnaden som nå virkeliggjøres ved at nevnte bryggerigruppering går inn som eiere.

–Vi er veldig fornøyd med de investorene vi har fått med oss og ser med optimisme på fremtidig drift og utvikling av bryggeriet, sier Egil Hilde i Haandbryggeriet.

Haandbryggeriet er et av landets eldste håndbryggerier om et drøyt tiår kan regnes som gammelt. Selskapet ble stiftet allerede i 1989 av fire hjemmebryggere, men det første kommersielle brygget ble satt i 2005.

Haandbryggeriet ble regnet som Norges beste - også i verdenstoppen

Den jevne vekstkurven siden den gang ble brutt i 2015 hvor selskapet fikk en omsetningssvikt på 10 prosent og et underskudd på 1,6 mill.

Haandbryggeriet har slitt med en del infeksjoner i produksjonslokalene, men dette skal nå være under kontroll.

Selv om 7 Fjell Bryggeri, Amundsen Bryggeri og Austmann Bryggeri nå kommer inn på eiersiden med en liten eierpost, vil Haandbryggeriet fortsette som før. Det blir først og fremst snakk om et forsterket samarbeid mellom bryggeriene innen innkjøp, eksport og for eksempel installasjon av tappetårn og anlegg over hele landet, ifølge pressemeldingen fra den nye eierkonstellasjonen.

I løpet av 2016 brygges det nærmere 30 forskjellige øltyper på Haandbryggeriet, til sammen over en halv million liter. Humlesus (butikkstyrke) og Fyr & Flamme er bestselgerne, i tillegg brygges frukt og bærøl, norske og internasjonale klassikere samt ikke minst surøl hvor Haandbryggeriet var blant de aller første i Norge. Distribusjonen er til både butikker og Vinmonopolet, puber og restauranter samt eksport til 12 land. 

Siden daglig leder og tidligere hovedaksjonær Jens Maudal nå er helt ute av Haandbryggeriet, er Egil Hilde konstituert som daglig leder og bryggerisjef. 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her