Drikke
Oslos første øl-take away
Foto: (Julie H. Amundsen)

Oslos første øl-take away

Growleriet er først ute i Oslo med en økende internasjonal trend. Nemlig at du kan hente fersk øl på toliters glassflasker og ta med hjem, i parken eller på stranda.
Aase E. Jacobsen
06 Juni 2016 - 18:55

Du betaler 200-250 kroner for to liter øl og 100 kroner for flasken som du kan fylle opp igjen og igjen.

-Ikke bare er det veldig miljøvennlig, og en veldig fin sosial side ved dette, men aller viktigst er at du får helt nybrygget øl, og bedre enn det kan det ikke bli, lover de tre karene bak Growleriet og Little Brother Bryggeri: Cameron Manson (lillebror, th i bildet over), Andrew Manson (storebror, tv) og Lachlan McLeod (i midten).

Growleriet som ligger i Seilduksgata 26 på Løkka i Oslo åpner 1. juni og vil ha åpent fra onsdag til lørdag.

Foto: Julie H. Amundsen

Growler er navnet på de brune toliters flaskene som er selve basisen i konseptet. Growlers er mye brukt i USA og etter hvert også England. Først ut i Norge var Voss Bryggeri og dernest Lindheim på Gvarv. Også i Bryn og Bergen finnes det slike ølutsalg. 

Det finnes mange ulike typer størrelser av disse glassflaskene. Men tolitere er det de har landet på her i Norge. Det er en gammel og velutprøvd ide, både fra øl- og fra vinverdenen, hvor publikum dro rett til produsenten for å kjøpe drikke i bulk.

For å sikre maksimal kvalitet blir kunden bedt om å vaske ølkagga mellom  hver hver tapping. -Før vi fyller opp på ny, renser vi den med spesielle midler for å unngå at gjærrester eller smaksstoffer sitter igjen etter forrige øl, understreker Lachlan. Men det nytter ikke å komme med en uvasket kagge rett fra grillparty i Birkelunden. Da blir du nok bedt om å kjøpe en ny flaske eller komme tilbake. 

Navnet skal growlerne ha fått etter lyden som oppstår når flaskene fylles. Omtrent som sangteknikken med samme navn, kjent fra black metal.

Det mørkeste på Growleriet er imidlertid flaskene. Interiøret er av lys finer og er designet av Andrew som også lager alt av etiketter for Little Brother Bryggeri. Han står også bak lampene som er laget av keykegs som er engangsfatene alle småbryggerier benytter seg av. 

Growleriet er ikke bare tenkt som utsalgssted for ølet som Little Brother lager. Det er nemlig Norges minste bryggeri med en kapasitet på 2500 liter i måneden. Hver batch er på 90 liter – altså bare litt mer enn hva landets mange hjemmebryggere opererer med.

Growleriet er finansiert gjennom crowdfunding. Seks av de ti linjene er leaset av andre bryggerier. Det betyr at du til enhver tid kan fylle mange forskjellige øltyper. De seks bryggeriene er Nøisom, Amundsen, Eiker, 7 Fjell, Qvart og Skifjorden. Det ølene har til felles er at de holder butikkstyrke.

Lampene er laget av brukte keykegs. Foto: Julie H. Amundsen

 

-For å ha øl til butikken har vi laget en ny rekke med øl at typen session-øl, med lavere alkohol, sier Lachlan som understreker at de fortsetter å brygge sterkere øl også for salg gjennom Vinmonopolet og til serveringssteder.

-Vi følger med på Untappd og andre lister for å se hva folk liker og savner, sier Cameron.

Til sammen vil de ha et hundretalls forskjellige flaskeøl i hyllene i det som er Løkkas første rendyrkete ølbutikk. Utvalget skal dessuten tilpasses sesongen. I sommer blir det humlepreget øl og fruktøl. Til høsten mørkere saker.

I tillegg til 10 ulike øl på tapp finnes 100 ulike øl i flaske. Foto: Julie H. Amundsen

 

Ikke uventet kommer de tre australierne også til å importere en del flaskeøl fra Australia. –Og vi tenker også på å brygge øl i samarbeid med andre bryggerier, sier Lachlan.

Du får også alkoholfritt drikke på Growleriet. Little Brother lager to typer kaldbrygget kaffe, en med og en uten melk.

De 30-40 privatpersonene som er med på å finansiere 70 prosent av Growleriet får alle navnet og portrettet sitt «skåret» inn i interiøret.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her