Økologiske viner i sterk vekst

Interessen for økologiske viner øker i Norge. I fjor ble det solgt over 150.000 liter økologisk svakvin.
Redaksjonen
23 Mars 2007 - 11:33

Det er tall fra Vinmonopolet og serveringsbransjen (HoReCa) som viser dette. I 2006 økte salget med 18 prosent sammenliknet med året før. Totalt ble det solgt 156.000 liter med økologisk svakvin i Norge i fjor.

Tallet kan faktisk være høyere, ettersom det kan finnes flere viner som er økologisk dyrket enn det som fremkommer i statistikk. Det er nemlig ikke alle produsenter som merker varen. Det som er med i statistikken er altså viner som er merket som økologisk.

Rekordfart
Statistikken er utarbeidet av Focus Wines for Vin-og brennevinleverandørenes forening (VBF). Den viser at salget av økologiske viner øker med rekordfart. Siden 2000 har salget av denne type viner blitt 50-doblet og VBF tror at veksten bare vil fortsette i årene som kommer.

Interesse
- Vi forventer at salget av økologiske viner i Norge vil fortsette å øke betydelig. Mens det i 2000 bare ble solgt ca 3.000 liter med økologisk vin økte salget til 156.000 liter i 2006.

Dette viser at interessen for økologiske produkter når stadig flere vinkonsumenter, sier generalsekretær Ingunn Jordheim i VBF.

På tross av veksten i salget av økologiske viner, utgjør produktgruppen ikke mer enn 0,26 % av det totale salget av vin i Norge.

Økologisk rødvin
Det er først og fremst økologiske rødviner som selges i Norge. Fordelt på kategorier innenfor økologisk vin, ble det i 2006 solgt 142.000 liter rødvin, 12.000 liter hvitvin og 2.000 liter musserende vin. 

- Flere enn 9 av 10 flasker med økologisk vin var rød. Nye produkter og økt interesse kan imidlertid føre til at dette markedsforholdet endrer seg i tiden som kommer, sier Jordheim.

Statistikken fra VBF viser videre at serveringsstedene i 2006 stod for 7% av salget for økologiske viner i Norge. Resten ble solgt på Vinmonopolet.

Salg av økologisk vin - tall i 1000 liter.

Produkt

2000 

2005

2006

Rød

2 805

125 673

142 815

Hvit

324

5 633

11 906

Musserende

-

1 342

1 994

Totalt:

3 129

132 648

156 714

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Billig-champagne som skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Billig-champagne som skiller seg ut

Den er nemlig laget med alle de sju tillatte druesortene i Champagne. Og ordet billig bør stå i anførselstegn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Beste chianti under 200 kroner
+
Ukens vin

Beste chianti under 200 kroner

Den koster sågar bare 149,90 og overgår det meste i dette prissjiktet, uansett opprinnelse. Den kommer dessuten fra et middelalderslott.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Billig-champagne som skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Billig-champagne som skiller seg ut

Den er nemlig laget med alle de sju tillatte druesortene i Champagne. Og ordet billig bør stå i anførselstegn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Beste chianti under 200 kroner
+
Ukens vin

Beste chianti under 200 kroner

Den koster sågar bare 149,90 og overgår det meste i dette prissjiktet, uansett opprinnelse. Den kommer dessuten fra et middelalderslott.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Håvard Werkland nådde nesten pallen i årets Bocuse d'Or

En fjerdeplass og prisen for beste tallerkenrett føyer Håvard Werkland og det norske teamet inn i en god norsk tradisjon med å gjøre det veldig godt i Bocuse d'Or - verdens tøffeste kokkekonkurranse.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Forsiden akkurat nå - 5

En klassisk kjøttsuppe smaker fortreffelig på den siste torsdagen i januar
Dagens rett

En klassisk kjøttsuppe smaker fortreffelig på den siste torsdagen i januar

Januar er på tampen, men vinterkulda har ikke bitt fra seg ennå. En rykende varm kjøttsuppe til middag er det som trengs.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her