Godbiter i pollisten
Nytt spennende bekjentskap fra Ghemme i Piemonte

Nytt spennende bekjentskap fra Ghemme i Piemonte

Denne produsenten gir prisgunstige muligheter for dypdykk i to knøttsmå, men interessante områder i Piemonte.
21 September 2016 - 14:45

DOCG-ene Ghemme og Gattinara sine henholdsvis 60 og 100 hektar vinmarker klamrer seg side om side mot foten av Alpene, eller nærmere bestemt Monte Rosa-fjellmassivet som kneiser 4634 m.o.h..  Ghemme og Gattinara er omtrent så langt nord i Piemonte som det er mulig å dyrke druer.

Det finnes flere små og morsomme områder helt nord i Piemonte

Det gir en vinstil som er ytterst årgangsfølsom, noe Torraccia del Piantavignas viner til fulle uttrykker. Dette vinhuset er ifølge dets direktør, Nigel Brown, den eneste produsenten som lager vin i begge områdene, selv om det er Ghemme som er Torraccias hjemmeadresse.

Fra Gattinara.

 

Deres viner finnes nå i Norge (og på Systembolaget) i ulike årganger, og for den som er interessert i en pedagogisk innføring i hvordan nebbiolo (med litt innslag av vespolina) reagerer på forskjellige klimatiske forhold helt i grenseland, er dette en aldri så liten gavepakke.

I bestillingsutvalget finnes Torraccia del Piantavigna Ghemme 2009 og i spesialutvalget samme vin i 2008-årgang. Men da til en vesentlig høyere pris, 260 kroner. 2008 er riktignok en fastere vin med litt bedre lagringspotensial enn 2009. Når den er tom, er det 2010 som overtar og den er på nivå med 2008. Da snakker vi om vin som holder i minst 10 år.

Fra Ghemme

Jeg fikk nemlig smake denne vinen tilbake til 2004 – et annet knallår i Ghemme. Vinen er i dag en sann åpenbaring: kompleks og eksotisk med fine toner av bakt paprika. Stor munnfølelse og lekker fruktighet samt lang ettersmak med litt urter.

 

Så lekker er den at det faktisk frister å ta en  harrytur over grensa for å få tak i 2001-utgaven som på Systembolaget koster ubegripelig gunstige 149 SEK.

På spesialpolene finnes også en enkeltvinmarksutgave, Torraccia del Piantavigna Ghemme Vigna Pellizzane 2010, en flott vin med bra kompleksitet og overraskende fruktig stil, men som med en prislapp på 379,90 kroner altså koster det dobbelte av «lillebroren».

Utvalget fra Ghemme i Norge er ikke stortGenerelt oppleves Ghemme, hvis jeg skal dømme ut fra denne porteføljen, som å gi noe mer elegant og delikat vin enn Gattinara som på sin side har et vulkansk jordsmonn som gir veldig gode resultater i varmere år.

Les mer om Gattinara her

Det rettferdiggjøres gjennom Torraccias Gattinara fra 2010. Den kommer trolig til å bli som 2008 er nå – og et veldig godt eksempel på hvor barololik en gattinaravin kan bli når naturen er på vinbondens side. Og med 2011-årgangen som tar over når 2010 er slutt, demonstreres vinstilens tilbøyelighet til å bli rustikk og litt grønn om varmen svikter.

Denne gattinaraen klarte seg veldig godt i 2011

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Skinkegrateng til middag kan alle lage
Dagens rett

Skinkegrateng til middag kan alle lage

En grateng rett fra ovnen er manges favoritt. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her