Bransje
Kaffebrennerne slår seg sammen

Kaffebrennerne slår seg sammen

Antallet norske kaffebrennerier blir stadig flere og interessen for håndverket øker. Med den nye foreningen Norsk Kaffebrennerlaug skal både fagmiljøet og håndverket styrkes.
Redaksjonen
30 September 2015 - 13:59

Det er i Norge nærmere 40 kaffebrennerier, og mellom 60 og 70 brennere er i dag anslagsvis utøvere av faget. Stadig nye mikrobrennerier etableres over hele landet, og interessen for kaffebrenning er økende.

Nyetablerte Norsk Kaffebrennerlaug skal derfor samle kaffebrennere i Norge for å ivareta interesser av faglig og sosial art, forteller foreningens nyvalgte leder Bjørnar Hafslund.

– Kaffe er et jordbruksprodukt, og kaffebrennerens oppgave er å få fram det beste i de grønne bønnene. Gjennom et laug kan vi diskutere fag, teknologi og metode og ikke minst være en ressurs for alle som har faglige spørsmål, sier Hafslund, til daglig kaffebrenner ved Kaffa.

Erfaring, kunnskap, nøyaktighet

Kaffebrenning er et fag som utøves i både industriell og mer manuell produksjon. Felles for alle kaffebrennere er at de forvandler de grønne bønnene til det vi forbinder med kaffe. Erfaring, kunnskap og nøyaktighet må til om resultatet skal bli vellykket.

– Laugsbegrepet knytter oss til håndverkstradisjonene. Selv om mye av produksjonen hos de industrielle er automatisert, er det i alle kaffebrennerier et betydelig innslag av håndverk, sier Hafslund.

Les om norsk eksport av kaffekompetanse

17 norske kaffebrennere fra større og mindre brennerier var representert da Norsk Kaffebrennerlaug ble stiftet i Norsk Kaffeinformasjons lokaler i Oslo fredag 18. september.

Ønsker sterkt fagmiljø

Mesteparten av kaffen som drikkes i Norge blir også brent innenlands. Det finnes imidlertid ingen formell utdannelse innen kaffebrenning. Man lærer av hverandre, gjennom ulike fagfora og nettverk – og ikke minst av utstyrleverandørene.

– Nordmenn er ikke bare i verdenstoppen når det gjelder kaffekonsum. Vi har også markert oss sterkt på det internasjonale kaffekartet både innen tilberedning og brenning. I juni ble kaffebrenner Audun Sørbotten World Coffee Roasting Champion i Gøteborg. Vi tror på mangfold og et sterkt fagmiljø. Vi ønsker at Norsk Kaffebrennerlaug vil bidra til at norsk kaffekultur står sterkt også i årene framover, sier Bjørnar Hafslund.

Bjørnar Hafslund er nyvalgt leder i Norsk Kaffebrennerlaug.
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum
+

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum

Den italienske ansjossausen, colatura di alici, fra Cetara på Amalfikysten har aner fra Romertiden, og lages i stor grad slik fortsatt. Vi har besøkt restauranten Acquapazza som lager sin egen saus.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker
Dagens rett

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker

Dette lekre fiskemåltidet feirer høsten og alle dens beste råvarer. Dertil serveres hvitvin av minst like høy kvalitet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Heldig er den som har bursdag og får denne servert
Ukens drink

Heldig er den som har bursdag og får denne servert

Jack Daniel's som balanseres med friske bringebær og syrlighet fra tranebær samt toppes med champagne er en bursdag verdig. Den smaker fortreffelig også resten av årets 364 dager.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum
+

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum

Den italienske ansjossausen, colatura di alici, fra Cetara på Amalfikysten har aner fra Romertiden, og lages i stor grad slik fortsatt. Vi har besøkt restauranten Acquapazza som lager sin egen saus.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik velger du vin til fårikål
Mat og vin i kombinasjon
Vin til fårikål

Slik velger du vin til fårikål

Stadig flere serverer fårikål som festmat, men hva serverer vi å drikke til den norske klassikeren?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Park Hotel Vossevangens vinkart fortsatt blant verdens beste

I The World's Best Wine Lists Awards 2024 fikk hotellets vinkjeller hele to priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

7 spanske viner kombinert med nydelig mat fra Bon Lio
Matkurs og vinkurs
Winedinner 05. november i Oslo

7 spanske viner kombinert med nydelig mat fra Bon Lio

Den 5. november kan du bli med på en helt unik mat og vinopplevelse! Familia Zabala Martinez henter frem 7 deilige viner og Bon Lio disker opp med en 5-retters meny.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker
Dagens rett

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker

Dette lekre fiskemåltidet feirer høsten og alle dens beste råvarer. Dertil serveres hvitvin av minst like høy kvalitet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her