Bransje
Kaffebrennerne slår seg sammen

Kaffebrennerne slår seg sammen

Antallet norske kaffebrennerier blir stadig flere og interessen for håndverket øker. Med den nye foreningen Norsk Kaffebrennerlaug skal både fagmiljøet og håndverket styrkes.
Redaksjonen
30 September 2015 - 12:59

Det er i Norge nærmere 40 kaffebrennerier, og mellom 60 og 70 brennere er i dag anslagsvis utøvere av faget. Stadig nye mikrobrennerier etableres over hele landet, og interessen for kaffebrenning er økende.

Nyetablerte Norsk Kaffebrennerlaug skal derfor samle kaffebrennere i Norge for å ivareta interesser av faglig og sosial art, forteller foreningens nyvalgte leder Bjørnar Hafslund.

– Kaffe er et jordbruksprodukt, og kaffebrennerens oppgave er å få fram det beste i de grønne bønnene. Gjennom et laug kan vi diskutere fag, teknologi og metode og ikke minst være en ressurs for alle som har faglige spørsmål, sier Hafslund, til daglig kaffebrenner ved Kaffa.

Erfaring, kunnskap, nøyaktighet

Kaffebrenning er et fag som utøves i både industriell og mer manuell produksjon. Felles for alle kaffebrennere er at de forvandler de grønne bønnene til det vi forbinder med kaffe. Erfaring, kunnskap og nøyaktighet må til om resultatet skal bli vellykket.

– Laugsbegrepet knytter oss til håndverkstradisjonene. Selv om mye av produksjonen hos de industrielle er automatisert, er det i alle kaffebrennerier et betydelig innslag av håndverk, sier Hafslund.

Les om norsk eksport av kaffekompetanse

17 norske kaffebrennere fra større og mindre brennerier var representert da Norsk Kaffebrennerlaug ble stiftet i Norsk Kaffeinformasjons lokaler i Oslo fredag 18. september.

Ønsker sterkt fagmiljø

Mesteparten av kaffen som drikkes i Norge blir også brent innenlands. Det finnes imidlertid ingen formell utdannelse innen kaffebrenning. Man lærer av hverandre, gjennom ulike fagfora og nettverk – og ikke minst av utstyrleverandørene.

– Nordmenn er ikke bare i verdenstoppen når det gjelder kaffekonsum. Vi har også markert oss sterkt på det internasjonale kaffekartet både innen tilberedning og brenning. I juni ble kaffebrenner Audun Sørbotten World Coffee Roasting Champion i Gøteborg. Vi tror på mangfold og et sterkt fagmiljø. Vi ønsker at Norsk Kaffebrennerlaug vil bidra til at norsk kaffekultur står sterkt også i årene framover, sier Bjørnar Hafslund.

Bjørnar Hafslund er nyvalgt leder i Norsk Kaffebrennerlaug.
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy
Ukens drink

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy

Den er selvsagt forbeholdt de voksne, men ikke bare de som lengter etter multekrem året rundt. For denne er en virkelig schläger .

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her