Mat
Nypoteter skal spises med skallet på

Nypoteter skal spises med skallet på

Knus potetene med gaffelen og du er svært så trendy, for potetene skal være uskrelte og ujevnt most. Prøv denne oppskriften.
Aase E. Jacobsen
12 Juni 2014 - 10:53

Tidligere ble mosing av potetene med gaffelen sett på som svært udannet og rudimentær oppførsel. Og i hvert fall hvis potetene ikke ble skrelt på forhånd.

Det var imidlertid før franskmennene kalte det for pommes ecrasées (knuste poteter), noe som høres fint nok ut for selv den mest forknytte. Når det i tillegg smaker sååå godt, blir kokken tilgitt for både å ha slurvet med skrellingen og mosingen.

Lag noen av disse rettene med nypotet

For potetene skal nemlig både være uskrelte og ujevnt most. Akkurat passe rustikt og dermed svært trendy. Forutsetningen for at resultatet skal bli optimalt er at potetene er relativt nyplukkete og har god egensmak.

Lekkert med breiflabb

Til potetene passer det fint med stekt eller grillet fisk. Breiflabb er en fast og fin fisk med en relativt delikat smak men som likevel tåler ganske mye smak i tilbehøret.

Dessuten er den svært velegnet til steking eller grilling og som ikke krever panering. Breiflabben er lett å like for de som har problemer med andre fiskeslag med mer utpreget fiskesmak.

Det grønne glemmer vi heller ikke, braisert hjertesalat er også akkurat passe rustikt, samtidig som det er lett å lage. Med en soyasjysaus bringer vi enda mer smak inn i bildet. Så mye smak krever en vin av samme kaliber.

Flere oppskrifter med breiflabb

Siden aromaene ber om en hvitvin, må vi et stykke opp på prisskalaen. Chablis-vinenes ekstreme fleksibilitet i matveien er et til dels oversett faktum. Det mange tror er en rendyrket vin til skalldyrtallerkenen eller til hvit fisk med klassisk smørsaus, viser seg gang på gang å ha et langt større register å spille på. Du må bare vite hvilken type chablis du skal velge.

Karakterfullt

Til denne retten duger ikke de letteste vinene. Men Laroche St. Martin Chablis 2013 (30414) har akkurat nok kraft, frukt og syrefriskhet til å møte smaksfylden i maten.

Jordsmonnet i Chablis er svært kalkholdig, som på sin side gir vinen gode syrer. Når årgangen i tillegg er god, blir også vinen god.

Maksimal perfeksjon oppnås med Billaud-Simon 1er Cru Les Vaillons 2010 (95814). En fruktig, mineralsk og konsentrert vin med flotte syrer.

En stor vin - premier cru er nest øverste kvalitetsnivået i Chablis, og Montmains er en god vinmark - fra et stort år er ensbetydende med at den vil utvikle seg videre i mange år.

Vellagret chablis er noe flere bør unne seg, men da må du altså til å lagre den selv. Og husk - for at resultatet skal bli bra må temperaturen være stabil året rundt og ikke overstige 12-13 grader.

Smakfulle alternativ

Et annet alternativ er en vin av druen sauvignon blanc, som er mye mer aromatisk enn chardonnay, selve chablisdruen, og som kanskje vil blir foretrukket også smaksmessig av flere.

Chablis er nå en gang en type vin som ikke umiddelbart er så lett å annamme. Og spesielt ikke når den er ung.

Derfor er et godt tips å dekantere den et par timer før - og det i en karaffel som har en form som tillater at den står i kjøleskapet i hvert fall frem til et kvarter før maten serveres.

Bourgeois Sancerre Grande Réserve 2014 (743) derimot trenger ingen dekantering for å settes pris på. En fyldig vin med de typiske sancerrearomaene som stikkelsbær, grapefrukt og flint. Denne kombinasjonen er som skapt til vår rett.

Strekker ikke budsjettet ditt så langt, har vi en rimeligere kandidat på lur. d'A Marsanne 2013 (20459) byr på moden tropisk frukt, den er bløt og rund med tilstrekkelig friskhet. Avslutningen er lett krydret. 

Det er mulig å drikke rødt til, men da i form av en ultrafruktig rødvin. Accordini Valpolicella Classico 2013 (33139) er så innbydende at det er lett å forstå hvis du er villig til å oppgi elegansen i en chablis til fordel for denne sjarmøren.

Flere gode artikler om vin til mat

Bestill med en gang

Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Breiflabb med soyasjysaus, braisert hjertesalat og knuste nypoteter

Breiflabb med soyasjysaus, braisert hjertesalat og knuste nypoteter

Fremgangsmåte

Del breiflabben opp i porsjonsbiter a 150 g. Stek gylne på hver side i stekepanne. Etterstek i ovnen ved 180 grader i 5 minutter. Hold varm.

Braisert hjertesalat:
Fres hvitløk og sjalottløk i olivenoljen ved middels varme til den er blank og myk. Tilsett stangsellerien og fres i ytterligere 3-4 minutter.

Hell på hvitvin og kok inn til en tredel før du tilsetter tomatjuice og laurbærblad. Kok opp og legg salatbåtene oppi.

La salaten trekke i 10 minutter ved svak varme. Ta opp laurbærbladet. Smak til med sitronsaft, salt og pepper. Dryss over persille.

Knuste poteter:
Kok hvitløksfeddene sammen med potetene (skal ikke skrelles) til de er møre. Hell av vannet.

Tilsett smør og olje og knus potetene med en gaffel. De skal være grovt knust. Smak til med godt salt samt grovkvernet pepper.

Soyasjysaus:
Smelt smøret ved svak varme. Avkjøl en smule. Hell det forsiktig over i en bolle slik at ikke melkeproteinene (det hvite bunnfallet) kommer med.

Hell det tilbake i en kjele og varm opp forsiktig til det blir nøttebrunt. Tilsett løken og fres til den er myk. Tilsett soyasaus, varm opp og ha i sitronsaft samt urter. Server.

Se våre andre oppskrifter på breiflabb

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her