Tidligere ble mosing av potetene med gaffelen sett på som svært udannet og rudimentær oppførsel. Og i hvert fall hvis potetene ikke ble skrelt på forhånd.
Det var imidlertid før franskmennene kalte det for pommes ecrasées (knuste poteter), noe som høres fint nok ut for selv den mest forknytte. Når det i tillegg smaker sååå godt, blir kokken tilgitt for både å ha slurvet med skrellingen og mosingen.
Lag noen av disse rettene med nypotet
For potetene skal nemlig både være uskrelte og ujevnt most. Akkurat passe rustikt og dermed svært trendy. Forutsetningen for at resultatet skal bli optimalt er at potetene er relativt nyplukkete og har god egensmak.
Lekkert med breiflabb
Til potetene passer det fint med stekt eller grillet fisk. Breiflabb er en fast og fin fisk med en relativt delikat smak men som likevel tåler ganske mye smak i tilbehøret.
Dessuten er den svært velegnet til steking eller grilling og som ikke krever panering. Breiflabben er lett å like for de som har problemer med andre fiskeslag med mer utpreget fiskesmak.
Det grønne glemmer vi heller ikke, braisert hjertesalat er også akkurat passe rustikt, samtidig som det er lett å lage. Med en soyasjysaus bringer vi enda mer smak inn i bildet. Så mye smak krever en vin av samme kaliber.
Flere oppskrifter med breiflabb
Siden aromaene ber om en hvitvin, må vi et stykke opp på prisskalaen. Chablis-vinenes ekstreme fleksibilitet i matveien er et til dels oversett faktum. Det mange tror er en rendyrket vin til skalldyrtallerkenen eller til hvit fisk med klassisk smørsaus, viser seg gang på gang å ha et langt større register å spille på. Du må bare vite hvilken type chablis du skal velge.
Karakterfullt
Til denne retten duger ikke de letteste vinene. Men Laroche St. Martin Chablis 2013 (30414) har akkurat nok kraft, frukt og syrefriskhet til å møte smaksfylden i maten.
Jordsmonnet i Chablis er svært kalkholdig, som på sin side gir vinen gode syrer. Når årgangen i tillegg er god, blir også vinen god.
Maksimal perfeksjon oppnås med Billaud-Simon 1er Cru Les Vaillons 2010 (95814). En fruktig, mineralsk og konsentrert vin med flotte syrer.
En stor vin - premier cru er nest øverste kvalitetsnivået i Chablis, og Montmains er en god vinmark - fra et stort år er ensbetydende med at den vil utvikle seg videre i mange år.
Vellagret chablis er noe flere bør unne seg, men da må du altså til å lagre den selv. Og husk - for at resultatet skal bli bra må temperaturen være stabil året rundt og ikke overstige 12-13 grader.
Smakfulle alternativ
Et annet alternativ er en vin av druen sauvignon blanc, som er mye mer aromatisk enn chardonnay, selve chablisdruen, og som kanskje vil blir foretrukket også smaksmessig av flere.
Chablis er nå en gang en type vin som ikke umiddelbart er så lett å annamme. Og spesielt ikke når den er ung.
Derfor er et godt tips å dekantere den et par timer før - og det i en karaffel som har en form som tillater at den står i kjøleskapet i hvert fall frem til et kvarter før maten serveres.
Bourgeois Sancerre Grande Réserve 2014 (743) derimot trenger ingen dekantering for å settes pris på. En fyldig vin med de typiske sancerrearomaene som stikkelsbær, grapefrukt og flint. Denne kombinasjonen er som skapt til vår rett.
Strekker ikke budsjettet ditt så langt, har vi en rimeligere kandidat på lur. d'A Marsanne 2013 (20459) byr på moden tropisk frukt, den er bløt og rund med tilstrekkelig friskhet. Avslutningen er lett krydret.
Det er mulig å drikke rødt til, men da i form av en ultrafruktig rødvin. Accordini Valpolicella Classico 2013 (33139) er så innbydende at det er lett å forstå hvis du er villig til å oppgi elegansen i en chablis til fordel for denne sjarmøren.
Flere gode artikler om vin til mat
Bestill med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.