Nyhetene på polet september 2010 - Hvitvin og musserende

Redaksjonen
02 September 2010 - 17:35

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. september 2010. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Hvitvin

+ (88p)
Geyser Peak Chardonnay 2008
Geyser Peak Winery
USA - Alexander Valley
80555 Cuveco - kr 175,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Interbrands Norge
Farge og duft: Gulgrønn. Intens fruktig duft av sitrus, sitrusskall, epler og mineraler.
Smak: Fruktig anslag, god fylde, god sødme, fin syre, mye frukt og en del mineraler, sitter veldig godt og lenge med fin fedme i finishen. (2008)
Bruksområde: Allround.
Vurdering: En vellykket californisk chardonnay for de neste fire årene. Meget godt kjøp. (2008)
Laget av: 100% Chardonnay
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fat- eller flaskemodnet før salg
Bestill her:

+ (87p)
Croci Monterosso Val d'Arda sur lie 2008
Tenuta Croci
Italia - Emilia Romagna
80551 Vectura - kr 125,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 3
Bevco
Farge og duft: Gullgul. Masse epleskall samt litt brød i duften.
Smak: Følger duften, veldig god syre, frisk med godt skum, mye stoff, tørker en del, men godt, stor fylde, sitter godt. (2008)
Bruksområde: Spekemat, ovnsstekt kylling.
Vurdering: En vin for de innvidde. Tåler fint tre år. Meget godt kjøp. (2008)
Laget av: 50% Malvasia/Moscato, 30% Trebbiano, 20% Ortrugo/Sauvignon Blanc
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, 2 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

(86p)
Grand Fief de la Cormeraie Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2009
Véronique Chéreau-Günther
Frankrike - Muscadet
80550 VSD - kr 107,50 (75cl)
Basisutvalg, kategori 5
Vinum
Farge og duft: Gulgrønn. Fruktig frisk duft, ung.
Smak: Følger duften, frisk og god med fint eple- og sitruspreg i finishen samt et godt bitt. (2009)
Bruksområde: Sjømat med saus.
Vurdering: En lovende vin for de neste fem årene. Billig alternativ til chablis. Meget godt kjøp. (2009)
Laget av: 100% Muscadet (=Melon de Bourgogne)
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fat- eller flaskemodnet før salg
Bestill her:

(86p)
Dandelion Wishing Clock of the Adelaide Hills Sauvignon Blanc 2009
Dandelion Vineyards
Australia - Adelaide Hills
80547 VSD - kr 124,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 2
Vinarius
Farge og duft: Lys gulgrønn. Delikat elegant og mineralsk duft.
Smak: Fruktig anslag, god fruktig stil, fine fruktskalltoner gir god bitterhet, fin syre, sitter godt med masse frukt i finishen. (2009)
Bruksområde: Allround.
Vurdering: En veldig lettlikendes hvitvin med god karakter. Tåler fint to år. Meget godt kjøp. (2009)
Laget av: 100% Sauvignon Blanc
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, 6 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

(85p)
Ponte de Lima Adamado Vinho Verde 2009
Adega Coop. de Ponte de Lima
Portugal - Minho
80552 Cuveco - kr 90,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 4
Engelstad Vin og Brennevin
Farge og duft: Lys gulgrønn. Fin moden fruktig duft, veldig aromatisk med mye epler og snev av sjø.
Smak: Fruktig anslag, god frukt, fin syre, rund og fruktig smak med god fedme, sitter godt med fin tørrhet. (2009)
Bruksområde: Kosevin, reker med aioli, ikke for sterk asiatisk mat.
Vurdering: En fruktig og vellaget vinho verde for de neste to årene. Meget godt kjøp. (2009)
Laget av: 70% Loureiro, 15% Trajadura, 15% Arinto
Alkoholinnhold: 10,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fat- eller flaskemodnet før salg
Bestill her:

(85p)
Pievalta Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore 2009
Barone Pizzini
Italia - Marche
10812 Vectura - kr 136,30 (75cl)
Basisutvalg, kategori 5
VINE
Farge og duft: Lys gulgrønn. Ren og frisk duft med grønne toner, blomster.
Smak: Fruktig anslag, ok syre, fruktig og god med fin fedme, frisk finish. (2009)
Bruksområde: Småretter.
Vurdering: En fruktig og lettdrikkelig vin for de neste to årene. Meget godt kjøp. (2009)
Laget av: 100% Verdicchio
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, 8 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

(85p)
Donati Il Mio Malvasia 2008
Donati Camillo
Italia - Emilia Romagna
10713 VSD - kr 149,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
NON DOS
Farge og duft: Gullgul. Moden duft, lagret eplepreg.
Smak: Fruktig anslag, god med syre, gode bittertoner, men tørker litt vel mye utover, blir litt bitter. (2008)
Bruksområde: Lyst kjøtt med en del fedme.
Vurdering: En litt vel særpreget naturvin som må ha mat. Tåler fint tre år. Godt kjøp. (2008)
Laget av: 100% Malvasia
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikkefatlagret, 8-12 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

(84p)
Preiss Riesling 2009
Ernest Preiss
Frankrike - Alsace
80549 VSD - kr 105,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 4
Pernod Ricard Norway
Farge og duft: Lys gulgrønn. Frisk duft, aromatisk.
Smak: Fruktig anslag, fin syre, god frukt, sitter godt. (2009)
Bruksområde: Drikkevin, ikke for kraftig sjømat.
Vurdering: En lettdrikkelig riesling for de neste to årene. Meget godt kjøp. (2009)
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fat- eller flaskemodnet før salg
Bestill her:

÷ (80p)
Estampa Viognier 2009
Viña y Bodega Estampa
Chile - Colchagua
80548 Cuveco - kr 95,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 2
Engelstad Vin og Brennevin
Farge og duft: Gulgrønn. Ung duft av grønne frukter, urter og sitrusskall.
Smak: Fruktig anslag, noe sødme ok syre, fruktig finish med lett bitt. (2009)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: En enkel fruktig vin for det neste året. Verd prisen. (2009)
Laget av: 100% Viognier
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, 3 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

+ (79p)
P Ciña 2009
Bodegas Hnos. Peciña
Spania - Rioja
80554 Vectura - kr 118,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 5
Arvid Nordquist Norge
Farge og duft: Lys gulgrønn. Litt spesiell duft, noe blomster.
Smak: Modent fruktig anslag, veldig bløt, mangler litt spenst, ok fylde, tørr finish. (2009)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: En litt spesiell vin. Nå. (2009)
Laget av: 100% Viura
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, 3 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

+ (78p)
Lo Zerbone Curtéis Cortese dell'Alto Monferrato 2006
Az. Ag. Lo Zerbone
Italia - Piemonte
10811 Cuveco - kr 125,10 (75cl)
Basisutvalg, kategori 4
Sommelier
Farge og duft: Gullgul. Søtlig duft med fint preg av epleskrell.
Smak: Fruktig bløtt anslag, mangler litt syrefriskhet, ganske flat i midten, vokser noe mot slutten, men virker slapp. (2006)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: Ikke helt vellykket, to flasker prøvet. (2006)
Laget av: 100% Cortese
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 10 md. fatlagring for 2/3 av vinen (Allier), 18 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

Musserende

+ (87p)
Serge Mathieu Blanc de Noirs Brut
Serge Mathieu
Frankrike - Champagne
15707 VSD - kr 259,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
SR Wine Import
Farge og duft: Gul. Fin søtlig epleduft, fint brødpreg, svakt tropisk preg.
Smak: Fruktig anslag, godt skum, veldig fin syre, fint preg av epleskall, god fedme og fylde, lett sødme, men tørker godt opp med fine bittertoner i finishen, sitter lenge. (UÅ)
Bruksområde: Aperitiff, lyst kjøtt.
Vurdering: En god champagne med fin karakter. Tåler fint fire år. Godt kjøp. (UÅ)
Laget av: 100% Pinot Noir
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, 48 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum
+

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum

Den italienske ansjossausen, colatura di alici, fra Cetara på Amalfikysten har aner fra Romertiden, og lages i stor grad slik fortsatt. Vi har besøkt restauranten Acquapazza som lager sin egen saus.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker
Dagens rett

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker

Dette lekre fiskemåltidet feirer høsten og alle dens beste råvarer. Dertil serveres hvitvin av minst like høy kvalitet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Heldig er den som har bursdag og får denne servert
Ukens drink

Heldig er den som har bursdag og får denne servert

Jack Daniel's som balanseres med friske bringebær og syrlighet fra tranebær samt toppes med champagne er en bursdag verdig. Den smaker fortreffelig også resten av årets 364 dager.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum
+

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum

Den italienske ansjossausen, colatura di alici, fra Cetara på Amalfikysten har aner fra Romertiden, og lages i stor grad slik fortsatt. Vi har besøkt restauranten Acquapazza som lager sin egen saus.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik velger du vin til fårikål
Mat og vin i kombinasjon
Vin til fårikål

Slik velger du vin til fårikål

Stadig flere serverer fårikål som festmat, men hva serverer vi å drikke til den norske klassikeren?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Park Hotel Vossevangens vinkart fortsatt blant verdens beste

I The World's Best Wine Lists Awards 2024 fikk hotellets vinkjeller hele to priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

7 spanske viner kombinert med nydelig mat fra Bon Lio
Matkurs og vinkurs
Winedinner 05. november i Oslo

7 spanske viner kombinert med nydelig mat fra Bon Lio

Den 5. november kan du bli med på en helt unik mat og vinopplevelse! Familia Zabala Martinez henter frem 7 deilige viner og Bon Lio disker opp med en 5-retters meny.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker
Dagens rett

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker

Dette lekre fiskemåltidet feirer høsten og alle dens beste råvarer. Dertil serveres hvitvin av minst like høy kvalitet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her