Drikke
Nyhetene på polet mai 2012 - Rødvin

Nyhetene på polet mai 2012 - Rødvin

Aase E. Jacobsen
10 Mai 2012 - 13:43

Blant mainyhetene i Vinmonopolets basisutvalg er det ikke veldig mange lyspunkter. Og svært få blant det som skal være fokusområde i mai, nemlig rosévin. Godbitene må du lete etter et annet sted. Som en veldig gunstig priset champagne, to flotte tyske rieslinger, en virkelig god naturvin og et knippe vellagete og smaksrike øl.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Slik ble testen gjennomført
Nyhetene som er i salg fra og med 5. mai 2012 er smakt av Aase E. Jacobsen i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon.
 
Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser pr 1. mai 2012. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.
 
Her finner du samtlige nyheter i basisutvalget mai 2012. Disse produktene kan også bestilles direkte fra denne linken samt fra egen link under hvert produkt i testen.

Kataloger
Fra og med juli 2011 får du ikke lenger produktkataloger i polets utsalg. Kun et låneeksemplar av totalkatalogen er tigjengelig for deg som kunde.
 
Apéritif gir deg likevel mulighet til å laste ned denne totale produktkatalogen - samt flere av polets ulike oversikter:
 
Tidligere lister finner du her (klikk):

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolets priser, pr 1. mai 2012. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i
testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Rødvin

(86p)
Domani Uva di Troia 2011
C.V.B.C. & C. SpA
Italia - Puglia
97252 Vectura - kr 105,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Excellars
Farge og duft: Dyp kald rød. Fin duft med varme toner, jordsmonnn, stall og røyk.
Smak: Stort bløtt anslag, deilig syre, flott frukt, fin sødme, fine slanke tanniner, sitter godt utover, frisk finish, lang. (2011)
Bruksområde: Allround.
Vurdering: En deilig vin for de neste fem årene. Meget godt kjøp. (2011)
Laget av: 100% Uva di Troia
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Temperaturkontrollert vinifikasjon i ståltanker, før salg ble vinen flaskemodnet i 4 md.
Bestill her:

(86p)
Monsanto Monrosso Chianti 2009
Castello Monsanto
Italia - Toscana
58637 Inter Logistikk - kr 141,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Vininor
Farge og duft: Dyp ung rød. Fin moden sangioveseduft med jordsmonnstoner og litt trevirke.
Smak: Bløtt anslag, god fasthet fra midten og utover, god syre, fine tanninher, fast finish, lang deilig ettersmak. (2009)
Bruksområde: Kalv med saus, pasta.
Vurdering: En herlig chianti for de neste fire årene. Meget godt kjøp. (2009)
Laget av: 80% Sangiovese, 10% Canaiolo, 10% Merlot
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Håndplukkede druer, 12-15 dagers temperaturkontrollert gjæring og maserasjon ved 28-30 °C i ståltanker, gjennomgått malolaktisk gjæring, 6 md. modning i 50 hl. slavonske eikeliggere.
Bestill her:

(85p)
Ferrer Ribiere Cuvée F 2010
Denis Ferrer & Bruno Ribière
Frankrike - Côtes Catalanes
97400 Vectura - kr 119,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 2
Torres & Partners Norway
Farge og duft: Dyp kald rød. Fin rustikk duft, god karakter.
Smak: Bløtt fyldig anslag, god sødme, fine syrer, godt jordsmonnspreg, mye jern og litt røyk, god frukt, sitter godt utover, fast finish. (2010)
Bruksområde: Grillmat.
Vurdering: En herlig karakterfull vin for det neste året. Meget godt kjøp. (2010)
Laget av: 80% Carignan, 20% Grenache
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Håndplukkede og avstilkede druer, maceration carbonique i 2 uker for Carignan-andelen, tradisjonell vinifikasjon av Grenache-druene, lokal gjær ble benyttet. Økologisk.
Bestill her:

(85p)
Vila Barbaresco Riserva 2007
Azienda Vitivinicola Pier
Italia - Piemonte
97800 VSD - kr 190,40 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Quality Wine
Farge og duft: Dyp rød. Fine eksotiske toner, modent bærpreg, en del stall, litt tung.
Smak: Sødmefylt anslag, god fylde, følger duften, litt moden i stilen, bra friskhet, lett fasthet i finishen med bringebær og trevirke. (2007)
Bruksområde: Lam.
Vurdering: En ganske moden men fortsatt frisk barbaresco. Best innen fem år. Godt kjøp. (2007)
Laget av: 100% Nebbiolo
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjonsprosess av avstilkede druer. 36 md. lagring i store eikefat før 12 md. flaskemodning før salg.
Bestill her:

(84p)
Arca Nova Vinhão 2011
Quinta das Arcas
Portugal - Vinho Verde
97928 Inter Logistikk - kr 121,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Vitaca Norge
Farge og duft: Helt tett rød. Flott vaniljeaktig kjøttfull bærduft med fint mineralpreg.
Smak: Superfriskt anslag, veldig høy syre, fin bitterhet utover, sitter veldig godt , fast finish, lett grønnpreg. (2011)
Bruksområde: Retter med fett, skreimølje.
Vurdering: En herlig vin, men definitivt ikke for alle. Best innen et par år. Meget godt kjøp. (2011)
Laget av: 100% Vinhão
Alkoholinnhold: 11,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Håndplukkede druer, gjæret og modnet i temperaturkontrollerte ståltanker.
Bestill her:

÷ (82p)
Mud House Central Otago Pinot Noir 2010
Mud House Wines
New Zealand - Central Ortago
96990 Inter Logistikk - kr 176,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 5
Palmer & Co
Farge og duft: Klar kald rød. Moden duft med røde og mørke bær.
Smak: Veldig parfymert nesten sukkertøyaktig frukt, vingummi, fin syre, lett bitt utover, frisk finish. (2010)
Bruksområde: Asiatisk mat, men absolutt ikke for sterk.
Vurdering: En veldig parfymert pinot-stil for det neste året. Knapt verd prisen. (2010)
Laget av: 100% Pinot Noir
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Kaldmaserasjon i 7 dager før gjæring, temperaturkontrollert gjæring ved ca. 32 °C i 14 dager, gjennomgått fullstendig malolaktisk gjæring, 9 md. modning før tapping.
Bestill her:

÷ (81p)
One and Another Syrah Montepulciano 2011
Cantine Orsogna
Italia - Abruzzo
97245 VSD - kr 379,90 (150cl)
Basisutvalg, kategori 6
SR Wine Import
Farge og duft: Syrah: Dyp ung rød. Ung fersk duft, bra bærpreg, litt tørr. Montepulciano: Dyp tett rød. Litt dempet ung duft.
Smak: Følger duften, veldig fersk stil, men godt bitt, bra frukt, sitter godt, litt rustikk finish. Montepulciano: Følger duften, litt grønn utover, men ok. (2011)
Bruksområde: Grillmat.
Vurdering: Spesielt konsept med to ulike viner i en og samme boks. Greit nok: Syrahen er fersk og litt rustikk, montepulcianonen er litt grønn. Vel verd prisen. (2011)
Laget av: 100% Montepulciano, 100% Syrah
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Forsiktig pressing av druene, tradsisjonell gjæring med kort maserasjonstid, 4 md. modning på bunnfallet i ståltanker før klaring, stabilisering og filtrering.
Bestill her:

+ (77p)
Outback Cabernet Sauvignon Petit Verdot 2011
Kingsland Wines & Spirits
Australia - South Eastern Australia
97244 Vectura - kr 349,90 (300cl)
Basisutvalg, kategori 6
Ekjord
Farge og duft: Dyp kald rød. Moden litt syltet duft.
Smak: Bløtt anslag, myk stil, lett sødme, følger duften, litt gummi i finishen. (2011)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: En enkel vin. Knapt verd prisen. (2011)
Laget av: 55% Cabernet Sauvignon, 45% Petit Verdot
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Vinifiert i temperaturkontrollerte ståltanker, modnet med franske- og amerikanske eikechips før filtrering og tapping.
Bestill her:

(76p)
Maximo Trionfo Rosso Veneto 2010
Villa Vinea
Italia - Veneto
95255 VSD - kr 374,10 (300cl)
Basisutvalg, kategori 6
Okav
Farge og duft: Dyp ung rød. Moden, litt sliten duft med trevirke.
Smak: Bløtt anslag, følger duften, ok syre, litt jordlig. (2010)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: En enkel vin. Knapt verd prisen. (2010)
Laget av: 85% Corvina, 10% Merlot, 5% Cabernet Sauvignon
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Håndplukkede druer, skånsom pressing før gjæring i ståltanker, hviler på drueskall fra amarone-produksjonen i 8-10 dager, fatlagres i 2-4 md. før nedkjøling til minus 3 °C, deretter mikrofiltrering og tapping.
Bestill her:

÷ (73p)
Durius Natural Syrah Reserve 2007
Durius
Spania - Castilla y León
53237 VSD - kr 159,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
United Wineries
Farge og duft: Dyp kald rød. Mye fatkrydder, litt bitre toner dekker over frukten.
Smak: Sødmefylt anslag, mye fat fra starten, bitter utover, mye frukt, men for mye fat, kvalmende vanilje og kokosfinish. (2007)
Bruksområde: Grillmat med sterk saus.
Vurdering: Altfor hardt eiket vin. Den er egentlig ødelagt. Nå. (2007)
Laget av: 100% Syrah
Alkoholinnhold: 14,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Håndplukkede druer, temperaturkontrollert gjæring i ståltanker, 24 md. lagring i nye franske eikefat, 24 md. flaskemodning før salg.
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum
+

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum

Den italienske ansjossausen, colatura di alici, fra Cetara på Amalfikysten har aner fra Romertiden, og lages i stor grad slik fortsatt. Vi har besøkt restauranten Acquapazza som lager sin egen saus.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker
Dagens rett

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker

Dette lekre fiskemåltidet feirer høsten og alle dens beste råvarer. Dertil serveres hvitvin av minst like høy kvalitet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Heldig er den som har bursdag og får denne servert
Ukens drink

Heldig er den som har bursdag og får denne servert

Jack Daniel's som balanseres med friske bringebær og syrlighet fra tranebær samt toppes med champagne er en bursdag verdig. Den smaker fortreffelig også resten av årets 364 dager.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum
+

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum

Den italienske ansjossausen, colatura di alici, fra Cetara på Amalfikysten har aner fra Romertiden, og lages i stor grad slik fortsatt. Vi har besøkt restauranten Acquapazza som lager sin egen saus.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik velger du vin til fårikål
Mat og vin i kombinasjon
Vin til fårikål

Slik velger du vin til fårikål

Stadig flere serverer fårikål som festmat, men hva serverer vi å drikke til den norske klassikeren?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Park Hotel Vossevangens vinkart fortsatt blant verdens beste

I The World's Best Wine Lists Awards 2024 fikk hotellets vinkjeller hele to priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

7 spanske viner kombinert med nydelig mat fra Bon Lio
Matkurs og vinkurs
Winedinner 05. november i Oslo

7 spanske viner kombinert med nydelig mat fra Bon Lio

Den 5. november kan du bli med på en helt unik mat og vinopplevelse! Familia Zabala Martinez henter frem 7 deilige viner og Bon Lio disker opp med en 5-retters meny.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker
Dagens rett

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker

Dette lekre fiskemåltidet feirer høsten og alle dens beste råvarer. Dertil serveres hvitvin av minst like høy kvalitet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her