Drikke
Nyhetene på polet mai 2012 - Hvitvin

Nyhetene på polet mai 2012 - Hvitvin

Aase E. Jacobsen
10 Mai 2012 - 12:45

Blant mainyhetene i Vinmonopolets basisutvalg er det ikke veldig mange lyspunkter. Og svært få blant det som skal være fokusområde i mai, nemlig rosévin. Godbitene må du lete etter et annet sted. Som en veldig gunstig priset champagne, to flotte tyske rieslinger, en virkelig god naturvin og et knippe vellagete og smaksrike øl.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Slik ble testen gjennomført
Nyhetene som er i salg fra og med 5. mai 2012 er smakt av Aase E. Jacobsen i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon.
 
Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser pr 1. mai 2012. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.
 
Her finner du samtlige nyheter i basisutvalget mai 2012. Disse produktene kan også bestilles direkte fra denne linken samt fra egen link under hvert produkt i testen.

Kataloger
Fra og med juli 2011 får du ikke lenger produktkataloger i polets utsalg. Kun et låneeksemplar av totalkatalogen er tigjengelig for deg som kunde.
 
Apéritif gir deg likevel mulighet til å laste ned denne totale produktkatalogen - samt flere av polets ulike oversikter:
 
Tidligere lister finner du her (klikk):

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolets priser, pr 1. mai 2012. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i
testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Hvitvin

÷ (91p)
Radikon Pinot Grigio 2009
Radikon
Italia - Friuli-Venezia Giuli
97484 Vectura - kr 290,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 5
Symposium Wines
Farge og duft: Dyp oransje. Moden lett syltet duft, klart naturvinpreg, stor god frukt, kommer seg mer og mer i glasset.
Smak: Stort fyldig anslag, god frukt, flott bitt, veldig deilig frukt, vokser utover, sitter godt lang fast ettersmak. (2009)
Bruksområde: Rike retter med lyst kjøtt, ost.
Vurdering: En herlig vin for de neste 10 årene. Meget godt kjøp. (2009)
Laget av: 100% Pinot Grigio
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Avstilking før pressing, gjæret i åpne trekar med 8 dagers maserasjon, 18 md. modning før tapping. Tappet ufiltrert.
Bestill her:

÷ (90p)
Prüm Wehlener Sonnenuhr Alte Reben Riesling GG 2010
Weingut S.A. Prüm
Tyskland - Mosel
96510 Cuveco - kr 246,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 5
Stenberg & Blom
Farge og duft: Gullgrønn. En del flint, søt gul frukt. Ung.
Smak: Sødmefylt frukt, veldig god syre, flott fasthet utover, konsentrert, lang frisk ettersmak med fine bittertoner. (2010)
Bruksområde: Sjømat med god saus.
Vurdering: En svært konsentrert og lovende vin for de neste 15-20 årene. Meget godt kjøp. (2010)
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Vinifiert av håndplukkede druer, 6 timers maserasjon, langsom (9 uker) gjæring i ståltanker, 4 md. modning i gamle fat.
Bestill her:

+ (89p)
Battenfeld-Spanier Hohen-Sülzen Riesling 2010
Weingut Carolin Spanier-Gillot
Tyskland - Rheinhessen
62117 Trebuchet - kr 157,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 5
NON DOS
Farge og duft: Gulgrønn. Innbydend sødmefylt fruktduft, god kjøttfull frukt, fint mineralpreg.
Smak: Sødmefylt anslag, veldig god frukt, fin syre, stor god munnfølelse, deilig friskhet utover, sitter lenge, tørr god finish. (2010)
Bruksområde: Sjømat med god saus.
Vurdering: En flott riseling for de neste 10 årene. Meget godt kjøp. (2010)
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjonsprosess med bl.a. spontangjæring, 5 md. modning på bunnfallet (50% i ståltanker, 50% i 40 år gamle 2400 ltrs eikeliggere). Økologisk.
Bestill her:

+ (87p)
Reyneke Chenin Blanc 2010
Reyneke Wines
Sør-Afrika - Stellenbosch
96521 Cuveco - kr 155,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Engelstad Vin og Brennevin
Farge og duft: Gul.Flott mineralsk duft med gule frukter, krydder, røyk.
Smak: Fyldig anslag, flott syre, stor god frukt, sitter lenge, frisk og lang ettersmak, litt varm. (2010)
Bruksområde: Kraftige sjømatretter.
Vurdering: En rik og spennende vin for de neste seks årene. Meget godt kjøp. (2010)
Laget av: 100% Chenin Blanc
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell produksjonsprosess, 12 md. lagring i franske eikefat. Økologisk.
Bestill her:

(86p)
St. Antony Nierstein Rotschiefer Riesling 2010
Weingut St. Antony
Tyskland - Rheinhessen
97239 VSD - kr 151,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Gullgul. Sødmefylt duft, litt syltet.
Smak: Følger duften, veldig syltet i stilen, overmoden frukt, men bra syre, spesiell stil, mye syltet frukt i finishen. (2010)
Bruksområde: Ost.
Vurdering: En "tørr søtvin", spesiell men god til sitt bruk. Tåler fint seks år. Meget godt kjøp. (2010)
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Håndplukkede druer, skånsom pressing før spontangjæring, modnet i gamle eikeliggere. Økologisk.
Bestill her:

(85p)
Peth-Wetz Limestone Riesling Trocken 2011
Weingut Peth-Wetz
Tyskland - Rheinhessen
97242 Vectura - kr 118,20 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
The Scandinavian Negotiators
Farge og duft: Gulgrønn. Ung duft av grønne søte epler.
Smak: Fruktig anslag, en del sødme, god tørrhet utover, frisk finish, sitter godt, tørr finish. (2011)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: En forfriskende og god munnfull. Best innen et par-tre år. Meget godt kjøp. (2011)
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Spontangjæret i temperaturkontrollerte tanker, 4 md. modning før tapping.
Bestill her:

(85p)
Bergdolt-Reif & Nett Riesling Trocken 2011
Bergdolt-Reif & Nett
Tyskland - Pfalz
97198 Cuveco - kr 126,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 2
Bottleneck
Farge og duft: Gulgrønn. Frisk ren duft med grønne toner, mineraler.
Smak: Fruktig anslag, lett sødme, fruktig og god, fin tørrhet i finishen, sitter godt. (2011)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: En deilig og forfriskende vin for de neste to årene. Meget godt kjøp. (2011)
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Gjæret tradisjonelt i ståltanker, ikke fatlagret, kun tankmodnet.
Bestill her:

(84p)
Reyneke Sauvignon Blanc 2011
Reyneke Wines
Sør-Afrika - Stellenbosch
80507 Cuveco - kr 149,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 5
Engelstad Vin og Brennevin
Farge og duft: Gulgrønn. Litt reduktiv, mye stikkelsbær, grønne toner, røyk.
Smak: Fyldig fruktig anslag, litt av de samme tonene som i duften, god sødme, flott syre, frisk og lang ettersmak, men litt varm. (2011)
Bruksområde: Grønnsaksretter med ost.
Vurdering: En ganske kraftig sauvignon som trenger litt luft. Tåler fint tre år. Godt kjøp. (2011)
Laget av: 100% Sauvignon Blanc
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjon med bl.a. bruk av naturlig gjær, ikke kaldstabilisert før tapping. Økologisk.
Bestill her:

÷ (83p)
Estreia Loureiro Vinho Verde 2011
Adega Cooperativa de Ponte de Barca
Portugal - Vinho Verde
97799 Inter Logistikk - kr 99,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Vitaca Norge
Farge og duft: Lys gulgrønn. Ren frisk duft med grønne frukttoner.
Smak: Fruktig anslag, veldig god friskhet, lett sødme, tørr god finish, lett brødpreg, snev av mineraler. (2011)
Bruksområde: Blåskjell.
Vurdering: En frisk og god vino verde for denne sommeren. Godt kjøp. (2011)
Laget av: 100% Loureira
Alkoholinnhold: 10,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Håndplukkede druer, kaldgjæret ved 15-18 °C i ståltanker.
Bestill her:

÷ (83p)
Dario Princic Pinot Grigio 2009
Az. Agricola a Oslavia da Princic Dario
Italia - Friuli-Venezia Giuli
97483 Vectura - kr 340,10 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Symposium Wines
Farge og duft: Dyp varmrød. Tydelig naturvinpreg.
Smak: Følger duften, bra syre, men naturvinpreget skygger over druekarakter, tørker en del mot slutten. (2009)
Bruksområde: Lyst kjøtt med fedme.
Vurdering: Litt vel rustikk. Innen et par år. Knapt verd prisen. (2009)
Laget av: 100% Pinot Grigio
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Avstilking før pressing, gjæret i åpne trekar med 8 dagers maserasjon, 14 md. modning før tapping. Tappet ufiltrert.
Bestill her:

÷ (82p)
Mad House Riesling 2011
Jeanneret Wines
Australia - South Australia
97247 Cuveco - kr 359,90 (300cl)
Basisutvalg, kategori 6
Veikåker Landhandleri
Farge og duft: Lys gulgrønn. Frisk lett duft av grønne epler.
Smak: Fruktig anslag, lett og frisk, bra frukt, men enkel og lettdrikkelig, tørr finish. (2011)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: En ok hvit boks. Godt kjøp. (2011)
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 11,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Temperaturkontrollert vinifikasjon i ståltanker.
Bestill her:

÷ (80p)
Montecrocetta Gambellara Classico Gold 2010
Azienda Agricola Montecrocetta
Italia - Veneto
97033 VSD - kr 140,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 5
Podium Wines
Farge og duft: Gul. Litt dempet duft.
Smak: Bløtt modent anslag, ok syre, en del sødme, moden frukt i finishen. (2010)
Bruksområde: Spekemat.
Vurdering: Overraskende moden stil, best nå. Knapt verd prisen. (2010)
Laget av: 100% Garganega
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Håndplukkede druer, avstilking før skånsom pressing, gjæret temperaturkontrollert i 7 dager i ståltanker, 3 md. tankmodning før tapping.
Bestill her:

+ (78p)
Angove Chalk Hill Blue Chardonnay 2011
Angove Family Winemakers
Australia - South Australia
96935 Vectura - kr 95,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 2
Amka
Farge og duft: Gulgrønn.Ok duft, søte grønne epler, moden.
Smak: Bløtt anslag, fruktig og lettdrikkelig, litt stikkende syre, noe fedme, bitter varm finish. (2011)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: En litt ubalansert hvitvin. Verd prisen. (2011)
Laget av: 100% Chardonnay
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjon i temperaturkontrollerte tanker.
Bestill her:

+ (78p)
Müstique Riesling Kabinett 2011
Peter Mertes
Tyskland - Mosel
97243 Cuveco - kr 100,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Bottleneck
Farge og duft: Svært lys gul. Søtlig duft, parfymert med litt sukkkertøy.
Smak: Følger duften, mye sødme, ok syre, litt kort. (2011)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: En enkel men fruktig hvitvin for de som liker litt sødme. Best innen et år. Verd prisen. (2011)
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 8,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Vinifiert tradisjonelt i ståltanker. Ikke fatlagret, 1 md. flaskemodning før salg.
Bestill her:

+ (78p)
Santa Ana Malbec Rosé
Bodegas Santa Ana
Argentina - Mendoza
96376 Vectura - kr 126,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 3
Haugen-Gruppen
Farge og duft: Lys rosa. Fin frisk duft med modne bærtoner, røde og litt mørke bær.
Smak: Fruktig anslag, en del sødme, ok skum, sødmen tar litt over, litt enkel i stilen, tørr finish. (UÅ)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: En folkelig og lettdrikkelig rosa musserende. (UÅ)
Laget av: 85% Malbec, 15% Pinot Noir
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Håndplukkede druer ble nedkjølt før pneumatisk pressing, gjæret temperaturkontrollert ved 16 °C, annengangsgjæring i et lukket system av små tanker (Charmat-metoden).
Bestill her:

(74p)
Bougrier Touraine Sauvignon
Noël Bougrier Caves de la Tourangelle
Frankrike - Touraine
97241 Vectura - kr 363,10 (300cl)
Basisutvalg, kategori 6
Amka
Farge og duft: Lys gulgrønn. Veldig floral duft, litt tung.
Smak: Bløtt anslag, mangler friskhet, tung og daff i frukten. (UÅ)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: En litt sliten hvitvin. (UÅ)
Laget av: 100% Sauvignon Blanc
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjonsteknikk.
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med å feire kjærligheten for italiensk mat og vin
Matkurs og vinkurs
Winemakersdinner 14. februar i Oslo

Bli med å feire kjærligheten for italiensk mat og vin

Den 14. februar feirer vi kjærligheten for mat og vin på Vinoteket. Ta med noen du er glad i, eller kom alene og bli kjent med andre mat- og vinentusiaster.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her