Drikke
Nyhetene på polet juli 2012 – Øvrige produkter

Nyhetene på polet juli 2012 – Øvrige produkter

Aase E. Jacobsen
06 Juli 2012 - 10:11

De 69 nyhetene domineres av alt for mange kommersielle produkter. De få lyspunktene består altså av et par knusktørre champagner som gir ekstra godt valuta for pengene. Dessuten en håndfull viner fra Loire som tetter noen hull i basissortimentet. Og som vanlig er det noen spennende nye tilskudd til det stadig voksende ølsortimentet, en god rom og et norsk brennevin som er en flott utfordrer til calvados.

Blant de røde vinene er det likevel er par positive forhold, nemlig en god boksvin fra Piemonte og en vellykket rioja gran reserva.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Slik ble testen gjennomført
Nyhetene som er i salg fra og med 7. juli 2012 er smakt av Aase E. Jacobsen i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon.
 
Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser pr 1. juli 2012. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.
 
Her finner du samtlige nyheter i basisutvalget juli 2012. Disse produktene kan også bestilles direkte fra denne linken samt fra egen link under hvert produkt i testen.

Kataloger
Fra og med juli 2011 får du ikke lenger produktkataloger i polets utsalg. Kun et låneeksemplar av totalkatalogen er tigjengelig for deg som kunde.
 
Apéritif gir deg likevel mulighet til å laste ned denne totale produktkatalogen - samt flere av polets ulike oversikter:
 
Tidligere lister finner du her (klikk)

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolets priser, pr 1. juli 2012. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i
testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Calvados

86p

Doz de Dauzanges Calvados VS
Birkedal Hartmann
Frankrike - Calvados
98175 VSD - kr 193,90 (35cl)
Basisutvalg, kategori 4
Birkedal Hartmann Norway
Farge og duft: Gyllenbrun. Litt tropisk preg på frukten, søte epler, fat.
Smak: Fyldig anslag, god frukt, en del fat, noe sødme, litt rustikk stil, i positiv forstand, varm finish med noe fjøspreg. (UÅ)
Bruksområde: Avec.
Vurdering: En god calvados. (UÅ)
Laget av: 100% epler
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell dobbeltdestillasjon av gjæret eplemost, deretter minst 2 års lagring i eikefat.
Bestill her:

Rom

90p

La Mauny Rhum Vieux Agricole VO
La Mauny
Martinique
98152 Inter Logistikk - kr 395,90 (70cl)
Basisutvalg, kategori 6
Bakken V&G
Farge og duft: Gyllenbrun. Fin elegant duft med dempet sukkerpreg, fine fattoner, blomster.
Smak: Fyldig anslag, god syre, frisk utover, bra fruktighet, fint fatpreg, god tørrhet, sitter godt, veldig lang ettersmak med bra kompleksitet. (UÅ)
Bruksområde: Avec, drinker.
Vurdering: En flott rom. (UÅ)
Laget av: Sukkerrør
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Sukkerrørsaft gjærer i store åpne kar, destilleres deretter i kolonneapparater før lagring i minimum 3 år i eikefat.
Bestill her:

Annet brennevin

80p

Hot n'Sweet Soft Licorice
Strandgaarden
Danmark
93087 Cuveco - kr 159,90 (50cl)
Basisutvalg, kategori 6
Stenberg & Blom
Farge og duft: Brun. Intenst og søtt lakrispreg.
Smak: Sødmefylt anslag, søt lakris som i twistposten, også litt sjokolade, søt finish. (UÅ)
Bruksområde: Shots.
Vurdering: Sikkert populært blant de yngste. Veldig søt, men likevel god og ren lakrissmak. (UÅ)
Laget av: Melasse vodka, sukker, lakris, aroma, glukosesirup, vann
Alkoholinnhold: 16,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell produksjonsprosess med bl.a. blanding av bestanddeler.
Bestill her:
FIXME: not implemented embed type for object type bottle: <embed CLASS="embedded_bottle" VIEW="embed-inline" SIZE="original" OBJECT_ID="279608" CUSTOM:OLDWIDTH="" CUSTOM:OLDHEIGHT="" CUSTOM:BOTTLEVIEW="">

76p

Bacardi Grand Melón
Bacardi
Spania
93157 Vectura - kr 319,90 (70cl)
Basisutvalg, kategori 6
Bacardi Norway
Farge og duft: Klar. Mye tyggis i duften.
Smak: Følger duften, varm og syrefrisk finish, men veldig kunstig. (UÅ)
Bruksområde: Over is.
Vurdering: En veldig kunstig smakstilsatt rom. (UÅ)
Laget av: Rom, vann, sukker, naturlig smakstilsetning
Alkoholinnhold: 32,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Rom destilleres tradisjonelt før blanding av bestanddeler og tilsetting av naturlig vannmelonekstrakt.
Bestill her:

74p

Vikingfjord Ice Shot Mint
Arcus
Norge
98222 Vectura - kr 200,90 (70cl)
Basisutvalg, kategori 6
Oplandske Spritfabrik
Farge og duft: Klar. Mentholatum rett og slett.
Smak: Sødmefylt anslag, veldig myntepreget, for mye tannkrem, lammer nesten munnen. (UÅ)
Bruksområde: Si det.
Vurdering: Alternativ til tannkrem. (UÅ)
Laget av: Potetsprit, norsk brevann, aroma
Alkoholinnhold: 20,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell destillasjon i kolonneapparater, blanding av bestanddeler.
Bestill her:

Sherry

85p

Williams & Humbert Collection Fino Very Dry
Williams & Humbert
Spania - Manzanilla
10435 VSD - kr 105,50 (37,5cl)
Basisutvalg, kategori 5
Strøm
Farge og duft: Lys gulgrønn. Frisk duft med fine limetoner, brød, grønne epler.
Smak: Fruktig anslag, følger duften, fin om enn ikke uttalt syre, god tørrhet, god fedme, sitter godt, lang ettersmak med en del gjærbakst og nøtter. (UÅ)
Bruksområde: Tapas, umami-dominert mat som mild kinesisk mat.
Vurdering: En god fino. Godt kjøp. (UÅ)
Laget av: 100% Palomino
Alkoholinnhold: 15,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Gjæret temperaturkontrollert ved 24 °C i ståltanker, gjennomgått delvis malolaktisk gjæring, lagret 48 md. i et solera-system.
Bestill her:

Fruktbrennevin

87p

Sørlandsk Fruktbrennevin
Agder Brenneri/ KG Puntervold
Norge
98202 Vectura - kr 225,40 (35cl)
Basisutvalg, kategori 3
K.G. Puntervold
Farge og duft: Gyllen. God fruktig epleduft, fint fatpreg.
Smak: Fyldig anslag, god viskositet, god tørrhet utover, frisk lang ettersmak. (UÅ)
Bruksområde: Avec, drinker.
Vurdering: Et godt norsk alternativ til calvados. Mye tørrere enn de fleste franske utgavene. (UÅ)
Laget av: 80% epler, 10% kirsebær, 10% solbær
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Knusing med påfølgende gjæring av fruktsaften før tradisjonell destillering, minimum 2 års lagring i franske eikefat (lagringsstyrke: 65 % vol.), ikke kuldefiltrert eller tilsatt sukker før tapping.
Bestill her:

85p

Lierdrammen Eple
Egge Gård
Norge
98195 Vectura - kr 220,50 (35cl)
Basisutvalg, kategori 6
Egge Gård
Farge og duft: Veldig lys gul. Frisk lett duft av epler.
Smak: Tørr frisk start, god frukt, frisk og god finish med noe eplesødme. (UÅ)
Bruksområde: Drinker, snaps.
Vurdering: En frisk og lett snaps. (UÅ)
Laget av: 100% epler
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Kverning og pressing av eplene uten bruk av tilsetningsstoffer, tradisjonell destillasjon av gjæret eplesaft, ligget på stålfat inntil tapping.
Bestill her:

Fruktvin

87p

Nøgne Ø Junmai Sake
Nøgne Ø
Norge
52870 Vectura - kr 98,30 (35cl)
Basisutvalg, kategori 5
Nøgne Ø
Farge og duft: Gulgrønn. Modne gule frukter, litt bakst.
Smak: Sødmefylt anslag, god munnfølelse, god syre, godt rispreg, sitter godt utover, lang ettersmak. (UÅ)
Bruksområde: Sushi med full pakke, umami-dominert mat med styrke, ellers vanskelige smaker.
Vurdering: En vellaget sake. Meget godt kjøp. (UÅ)
Laget av: Ris
Alkoholinnhold: 16,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Vann, ris og koji blandes og gjæres ved lav temperatur i flere uker, flyttes til sil-poser for pressing, deretter tilsettes vann for alkoholreduksjon, pastauriseres før tapping.
Bestill her:

82p

Liersider Stille
Egge Gård
Norge
96247 Vectura - kr 114,10 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Egge Gård
Farge og duft: Gullgul. God eplefruktig duft med fin siderkarakter.
Smak: Fruktig anslag, fin eplesødme god tørrhet, god munnfølelse, frisk finish. (UÅ)
Bruksområde: Lyst kjøtt.
Vurdering: Et godt tørt alternativ til druevin. (UÅ)
Laget av: 100% epler
Alkoholinnhold: 7,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell gjæring av most fra Aroma-epler i ståltanker, tappet ulagret.
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med å feire kjærligheten for italiensk mat og vin
Matkurs og vinkurs
Winemakersdinner 14. februar i Oslo

Bli med å feire kjærligheten for italiensk mat og vin

Den 14. februar feirer vi kjærligheten for mat og vin på Vinoteket. Ta med noen du er glad i, eller kom alene og bli kjent med andre mat- og vinentusiaster.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her