Drikke
Nyhetene på polet juli 2012 – Hvitvin

Nyhetene på polet juli 2012 – Hvitvin

Aase E. Jacobsen
06 Juli 2012 - 10:15

De 69 nyhetene domineres av alt for mange kommersielle produkter. De få lyspunktene består altså av et par knusktørre champagner som gir ekstra godt valuta for pengene. Dessuten en håndfull viner fra Loire som tetter noen hull i basissortimentet. Og som vanlig er det noen spennende nye tilskudd til det stadig voksende ølsortimentet, en god rom og et norsk brennevin som er en flott utfordrer til calvados.

Blant de røde vinene er det likevel er par positive forhold, nemlig en god boksvin fra Piemonte og en vellykket rioja gran reserva.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Slik ble testen gjennomført
Nyhetene som er i salg fra og med 7. juli 2012 er smakt av Aase E. Jacobsen i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon.
 
Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser pr 1. juli 2012. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.
 
Her finner du samtlige nyheter i basisutvalget juli 2012. Disse produktene kan også bestilles direkte fra denne linken samt fra egen link under hvert produkt i testen.

Kataloger
Fra og med juli 2011 får du ikke lenger produktkataloger i polets utsalg. Kun et låneeksemplar av totalkatalogen er tigjengelig for deg som kunde.
 
Apéritif gir deg likevel mulighet til å laste ned denne totale produktkatalogen - samt flere av polets ulike oversikter:
 
Tidligere lister finner du her (klikk)

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolets priser, pr 1. juli 2012. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i
testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Hvitvin

89p

Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Kabinett 2009
Weingut Markus Molitor
Tyskland - Mosel
98198 VSD - kr 140,80 (75cl)
Basisutvalg, kategori 2
Record
Farge og duft: Gul. Sødmefylt duft med grønne epler, sitrus og mye mineraler.
Smak: Sødmefylt anslag, flott syre, stor sødme, veldig bra karakter, lang ettersmak, god tørrhet i finishen. (2009)
Bruksområde: Krydret mat, ost.
Vurdering: En flott kabinett for de neste 10 årene. Meget godt kjøp. (2009)
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 7,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Selekterte og håndplukkede druer, skånsom pressing og maserasjon, spontangjæret i store gamle tyske eikefat, 6 md. modning.
Bestill her:

89p

Clos de l'Èlu Bastingage 2010
Earl Carsin du Bouexic
Frankrike - Anjou
98192 Inter Logistikk - kr 205,80 (75cl)
Basisutvalg, kategori 5
Vininor
Farge og duft: Gul. Frisk duft, bra karakter, mye mineraler, våt stein, østers.
Smak: Fyldig anslag, følger duften, god syre, god fylde, sitter godt utover, frisk lang ettersmak, mye karakter, sitter lenge. (2010)
Bruksområde: Sjømat med saus.
Vurdering: En flott vin for de neste ti årene. Meget godt kjøp. (2010)
Laget av: 100% Chenin Blanc
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Etter pressing ble mosten spontangjæret i temperaturkontrollerte tanker, før tapping ble vinen lagret i ca. 4 md. i store eikefat i tillegg til 8 md. modning i ståltanker.
Bestill her:

88p

Domäne Wachau Weissenkirchen Riesling Smaragd 2010
Domäne Wachau
Østerrike - Wachau
80083 VSD - kr 155,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 5
Blend Wines
Farge og duft: Gul. Svært parfymert duft med godt mineralpreg, en del fedme, flint og våt stein.
Smak: Fyldig anslag, god frukt, fin syre, stor munnfølelse, mye smak, sitter godt utover, lang ettersmak. (2010)
Bruksområde: Gode retter med sjømat eller lyst kjøtt.
Vurdering: En flott vin for de neste fem årene. Meget godt kjøp. (2010)
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjon i temperaturkontrollerte ståltanker, tankmodnet inntil tapping.
Bestill her:

88p

Thibaud Boudignon Anjou Blanc 2010
Thibaud Boudignon
Frankrike - Anjou
98193 Vectura - kr 210,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Fondberg
Farge og duft: Gullgul. Søte frukttoner, noe mineralpreg.
Smak: Fyldig fruktig anslag, noe fruktsødme, fin syre, godt med smak utover, lang ettersmak med mye mineralpreg. (2010)
Bruksområde: Lyst kjøtt med saus. Godt kjøp.
Vurdering: En smaksrik vin for de neste fem årene. (2010)
Laget av: 100% Chenin Blanc
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Vinifiert av håndplukkede druer og ved bruk av naturlig gjær, modnet 8 md. på bunnfallet før 12 md. lagring i eikefat fra Montrachet.
Bestill her:

87p

Grüner Veltliner Heiligenstein 2007
Weingut Hirsch
Østerrike - Kamptal
34346 Vectura - kr 136,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 3
Better Wines
Farge og duft: Gul. Ung lukket mineralsk duft, god dybde, tørr i stilen.
Smak: Fyldig anslag, god frukt, flott syre, bra med stoff, fin sødme fra frukt, en del krydder og fruktskall utover, lang ettersmak, tørr og krydret. (2007)
Bruksområde: Lyst kjøtt med kremet saus.
Vurdering: En lekker vin for de neste tre årene. Meget godt kjøp. (2007)
Laget av: 100% Grüner Veltliner
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Vinifiert av håndplukkede og selekterte druer, hele klaser presses før temperaturkontrollert gjæring i ståltanker, kun lokal naturlig gjær er benyttet. Økologisk.
Bestill her:

87p

Laroche St. Martin Chablis 2010
Domaine Laroche
Frankrike - Chablis
30414 Vectura - kr 179,70 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Vingruppen i Norge
Farge og duft: Lys gulgrønn. Frisk god duft med en del mineralfedme, ren og klar, likevel litt parfymert frukt.
Smak: Følger duften, god syre, god fedme, sitter godt utover, lang ettersmak med bra friskhet. (2010)
Bruksområde: Sjømat.
Vurdering: En god chablis for de neste fire årene. Meget god tkjøp. (2010)
Laget av: 100% Chardonnay
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Etter forsiktig pressing ble mosten gjæret ved lav temperatur i ståltanker, modnet på bunnfallet før tapping.
Bestill her:

87p

Brisebarre Vouvray Grande Réserve Moelleux 2009
Earl Philippe Brisebarre
Frankrike - Vouvray
97933 VSD - kr 200,70 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Concealed Wines
Farge og duft: Gulgrønn. Søte grønne epletoner, mineraler.
Smak: Stor sødme i starten, flott syre, integrert sødme, godt eplepreg, god munnfølelse, sitter godt med fin sødme, bra tørrhet i finishen. (2009)
Bruksområde: Ost, krydret mat.
Vurdering: En lovende vin for de neste 15 årene. Meget godt kjøp. (2009)
Laget av: 100% Chenin Blanc
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjonsteknikk av overmodne druer, før tapping ble vinen modnet i 10 md. i 3-5 år gamle franske eikefat.
Bestill her:

85p

Roc de Châteauvieux Vouvray 2011
Paul Buisse
Frankrike - Vouvray
98035 Cuveco - kr 112,50 (75cl)
Basisutvalg, kategori 3
Stenberg & Blom
Farge og duft: Gulgrønn. Elegant duft med fine mineraltoner, småkompleks.
Smak: Sødmefylt anslag, god frukt, fin syre, stor munnfølelse, frisk utover, litt mye sødme i finishen, også masse aprikosfrukt. (2011)
Bruksområde: Ost, godt krydret sjømat.
Vurdering: En flott vin til prisen. For de neste 10 årene. Meget godt kjøp. (2011)
Laget av: 100% Chenin Blanc
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Skånsom pressing av druene før temperaturkontrollert gjæring i ståltanker.
Bestill her:

84p

Louis Pascal Touraine Sauvignon Blanc 2011
Louis Pascal
Frankrike - Touraine
98197 VSD - kr 119,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 3
Trans Nordic Selections
Farge og duft: Gul. Ren frisk klar druekarakter.
Smak: Fruktig frisk stil, ok fylde, bra syre, god fedme, sitter godt. (2011)
Bruksområde: Drikkevin, salater.
Vurdering: En frisk og ren vin for nåkonsum. Meget godt kjøp. (2011)
Laget av: 100% Sauvignon Blanc
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Separat maserasjon for 25% av mosten, langsom (ca. 3 uker) gjæring ved lav temperatur (18 °C), modnet i ståltanker før tapping.
Bestill her:

84p

Terres de l'Aumonier Sauvignon 2011
Sophie & Thierry Chardon
Frankrike - Touraine
98184 Vectura - kr 125,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Modern Fluids
Farge og duft: Gul. Veldig aromatisk, litt tung duft med mye mineraler og druekarakter.
Smak: Bløtt anslag, mye frukt, ganske moden i stilen, ok syre, sitter bra med noe bitterhet i finishen. (2011)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: En rund og lettlikendes vin for det neste året. Godt kjøp. (2011)
Laget av: 100% Sauvignon Blanc
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Kaldgjæret ved 14 °C over en periode på 1-2 md., maserasjonstid: 12-24 timer, modnet på bunnfallet før tapping. Økologisk.
Bestill her:

84p

Hager Matthias Grüner Veltliner Klassik 2011
Hager Matthias
Østerrike - Kamptal
98047 VSD - kr 130,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 5
SR Wines
Farge og duft: Gul. Fin frisk duft med noe urter, sitrus, mineraler.
Smak: Fruktig anslag, god frukt, noe sødme, ok stil, sitter noe. (2011)
Bruksområde: Grønnsaksretter.
Vurdering: En lettdrikkelig vin for det neste året. Godt kjøp. (2011)
Laget av: 100% Grüner Veltliner
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Etter pressing ble mosten spontangjæret i ståltanker, etter tapping ble vinen flaskemodnet i ca. 2 md. før salg. Økologisk.
Bestill her:

83p

Sherwood Estate Waipara Valley 8 Wire Sauvignon Blanc 2010
Sherwood Estate
New Zealand - Waipara Valley
98205 VSD - kr 186,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Podium Wines
Farge og duft: Gul. En del sitrusbitterhet, urter, krydder, tørr stil.
Smak: Fruktig anslag, myk munnfølelse, men ok friskhet, litt fet utover, men bra, litt lett fylde, tørr finish. (2010)
Bruksområde: Grønnsaksretter.
Vurdering: En ok vin for nåkonsum. Verd prisen. (2010)
Laget av: 100% Sauvignon Blanc
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Etter innhøsting og pressing ble mosten gjæret i eikefat, ca. 10 md. fatlagring før tapping.
Bestill her:

82p

Vistamar Brisa Sauvignon Blanc 2011
Viña Vistamar
Chile - Central Valley
97201 Cuveco - kr 103,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 2
Stenberg & Blom
Farge og duft: Gul. Fin moden duft med gule frukter, urter, stikkelsbær.
Smak: Bløtt anslag, god frukt, myk syre, rund i munnen, sitter bra, tørr finish med noe fedme. (2011)
Bruksområde: Drikkevin, salater.
Vurdering: En lettdrikkelig vin for det neste året. Vel verd prisen. (2011)
Laget av: 100% Sauvignon Blanc
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Vinifiert av håndplukkede druer, gjæret temperaturkontrollert i ståltanker.
Bestill her:

81p

Emina Verdejo 2011
Bodega Matarromera
Spania - Rueda
98201 Vectura - kr 100,40 (75cl)
Basisutvalg, kategori 2
Fondberg
Farge og duft: Gul. Litt sukkertøyduft, men ellers ok.
Smak: Fruktig anslag, god fruktsødme, bløt syre, litt fet, svært fruktig stil, noe bitter finish. (2011)
Bruksområde: Osteretter.
Vurdering: En ok vin for nåkonsum. Vel verd prisen. (2011)
Laget av: 100% Verdejo
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Druene blir skånsomt presset før kaldmaserasjon og 2 ukers temperaturkontrollert gjæring i ståltanker, modnet på bunnfallet i ca. 2 md. før tapping.
Bestill her:

81p

Epsilon Gold Glera Extra Dry
Rajo di Cecchetto Bortolo
Italia - Veneto
98217 Inter Logistikk - kr 139,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Bakken V&B
Farge og duft: Lys gul. Sukkertøy og litt blomster.
Smak: Fruktig anslag, en del sødme, fint skum, bra syre, fruktig finish. (UÅ)
Bruksområde: Drinker, aperitiff.
Vurdering: En fruktig og grei musserende for de som liker noe sødme. Verd prisen. (UÅ)
Laget av: 100% Glera
Alkoholinnhold: 11.0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Grunnvinen ble vinifiert tradisjonelt i temperaturkontrollerte ståltanker, annengangsgjæringen foregikk i et lukket trykktanksystem (cuve close).
Bestill her:

77p

Squealing Pig Marlborough Sauvignon Blanc 2011
Treasury Wine Estate
New Zealand - Marlborough
97213 Trebuchet - kr 119,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 3
Treasury Wine Estate
Farge og duft: Gul. Sukkertøypreget frukt, noe druepreg.
Smak: Fruktig anslag, ok syre, sødmefylt frukt som i duften, litt emmen i finishen. (2011)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: En noe for søt vin. Nå. Knapt verd prisen. (2011)
Laget av: 100% Sauvignon Blanc
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Forsiktig presset, gjæret ved meget lav temperatur, modnet på bunnfallet i ståltanker før tapping.
Bestill her:

75p

Cono Sur Gewürztraminer 2011
Viña Cono Sur
Chile - Bío Bío Valley
59641 Cuveco - kr 364,00 (300cl)
Basisutvalg, kategori 6
Winehouse
Farge og duft: Gullgul. Veldig mye sukkertøy og blomster, kunstig.
Smak: Bløtt anslag, mye sødme og lite syre, sukkertøy gjennom hele smakskurven, litt bitter finish. (2011 BiB)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: En altfor søt vin. Knapt verd prisen. (2011 BiB)
Laget av: 100% Gewürztraminer
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Vinifiert av håndplukkede druer, skånsom pressing før gjæring ved lav temperatur, ståltankmodnet i minimum 3 md. før tapping.
Bestill her:

75p

Alkoomi Chardonnay Semillon Sauvignon Blanc 2011
Alkoomi Wines
Australia - Western Australia
96991 Vectura - kr 99,50 (75cl)
Basisutvalg, kategori 2
Bevco
Farge og duft: Gul. Enkel duft, noe gummi.
Smak: Bløtt anslag, mangler syre, noe flat i frukten, rund i munnen, litt bitter finish. (2011)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: En enkel vin. Knapt verd prisen. (2011)
Laget av: 66% Chardonnay, 14% Semillon, 14% Sauvignon Blanc, 3% Riesling, 3% Verdelho
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Temperaturkontrollert vinifikasjon i ståltanker, tappet ulagret.
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med å feire kjærligheten for italiensk mat og vin
Matkurs og vinkurs
Winemakersdinner 14. februar i Oslo

Bli med å feire kjærligheten for italiensk mat og vin

Den 14. februar feirer vi kjærligheten for mat og vin på Vinoteket. Ta med noen du er glad i, eller kom alene og bli kjent med andre mat- og vinentusiaster.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her