Nyhetene på polet januar 2006 - fokusområde Spania

Polets satsing på spanske viner er slik vi vil ha det: Mange godbiter i alle prisklasser. Januarnyhetene byr imidlertid på godt fra andre land også. Her får du presentert de nye spanske vinene.
Redaksjonen
12 Januar 2006 - 12:12

Spania er en av Europas hotteste vinland. Omtrent i hver eneste region skjer det en voldsom oppgradering. Uten at det har medført prisøkninger av betydning. Selv viner fra "hypete" områder som Ribera del Duero gir god vinvaluta. Tamaral Roble 2004 er et veritabelt røverkjøp. De "nye" regionene tar imidlertid flest skår når det gjelder prisgunstighet. Fra Yecla kommer bærbomben Cuvée Christer Berens Monastrell 2004 og fra Calatayud den ikke mindre forførende Castillo de Maluenda Viñas Viejas 2004. Begge har to i seg til å bli storselgere.

Men Spania er ikke bare rødt. På den hvite side stråler Casal Novo Godello 2004 fra Valdeorras som ligger i det nordvestre hjørnet av landet. Baskervinen Itsas Mendi Hondarrabi Zuri 2004 og er også verd å teste ut for den sjømatglade. Marquès de Sangor Xarel-lo Parellada 2004 er på sin side utrolig billig samtidig som den er sjarmerende og ikke minst god.

Blant de øvrige nyhetene er det flere viner som fortjener omtale. Blant annet en veldig god rosa musserende: Crémant de Bourgogne Rosé Brut som bør være noe å legge seg på minnet til den forestående Valentinsdagen. Dessuten en usedvanlig prisgunstig soave, Pagus Soave 2004. Blant de røde peker Cuvée Sommelongue 2004 fra André Brunel og den rimelige italieneren Mezzacorona Merlot 2004 seg ut. Og skal du ha et tips til torskemiddagen er Ramelles Chinon 2004 et veldig godt kjøp.

Slik ble testen gjennomført
Nyhetene som er i salg fra og med 14. januar 2006 er smakt i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon. Smakingene hos Vinmonopolet gjennomføres delvis (og valgfritt) blindt. Apéritifs smaker Remi Madsen, kjellermester ved Hotel Continental, vurderer derfor (på en skala fra fem til en) kvaliteten på produktet uten å kjenne til annet enn farge og land.
 
Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser pr 1. januar 2006. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.

Her finner du samtlige nyheter i basisutvalget januar 2006. Disse produktene kan også bestilles direkte fra denne linken samt fra egen link under hvert produkt i testen nedenfor.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Du befinner deg her:

 

Innledning: Nyhetene på polet januar 2006

>>>

Del 1: Nyhetene på polet januar 2006 -  fokusområde Spania

 

Del 2: Nyhetene på polet januar 2006 - annen musserende og hvitvin

 

Del 3: Nyhetene på polet januar 2006 - annen rødvin

Fokusområde Spania:

Spansk hvitvin:
 
÷
Casal Novo Godello 2004
Adega o Casal
Spania - Valdeorras
20899 VSD - kr 134,50 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Meget lys ung gul. Nydelig duft med fine frukttoner og mineraler.
Smak: Fruktig anslag, følger duften godt, fin fylde, deilige syrer, svært god lengde. (2004)
Mat: Hvit fisk, gjerne stekt eller grillet med rik saus.
Vurdering: En flott hvitvin som til fulle demonstrerer at selv "obskure" druer som godello kan lage viner med klasse. Vil holde et par år til - minst. Meget godt kjøp. (2004)
Laget av: 100% Godello
Alkoholinnhold: 12,5 vol%
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret
Bestill her:

+
Itsas Mendi Hondarrabi Zuri 2004
Bodegas Itsas-Mendi
Spania - Bizkaiko Txakolina
20900 Vectura - kr 129,90 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Chris Wine
Farge og duft: Lys grønngul. Frisk duft med en del mineraltoner.
Smak: Balansert bløt smak, middels fylde, lett fruktfedme fra midten og utover. (2004)
Mat: Salater, gjerne med lyst kjøtt, skalldyr, sjømat uten for fet saus.
Vurdering: En vin som er lett å like og drikke. Best nå. Meget godt kjøp. (2004)
Laget av: 100% Hondarrbi Zuri
Alkoholinnhold: 12,0 vol%
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret
Bestill her:

+
Carqueixal Albariño 2004
Adegas Beiramar
Spania - Rias Baixas
20898 Vectura - kr 160,80 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Vinordia
Farge og duft: Klar ren lys gullgul. Svært aromatisk og ganske elegant.
Smak: Følger duften, god fasthet og fine grapefruktsyrer helt ut i slutten. (2004)
Mat: Sjømat med kremsaus.
Vurdering: En flott matvin som tåler et par år til. Godt kjøp. (2004)
Laget av: 100% Albariño
Alkoholinnhold: 12,5 vol%
Produksjon/lagring hos produsent: Modnet på fat med bunnfallet i 4 md.
Bestill her:

Marquès de Sangor Xarel-lo Parellada 2004
Vins Padró
Spania - Catalunya
20896 Vectura - kr 69,90 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Eurowine
Farge og duft: Lys ung gulgrønn. Aromatisk og nærmest elegant duft.
Smak: Bløt og ren med tørr finish. (2004)
Mat: Drikkevin.
Vurdering: Imponerende vin til prisen. Best nå. Meget godt kjøp. (2004)
Laget av: 50% Xarel-lo, 50% Parellada
Alkoholinnhold: 11,0 vol%
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret
Bestill her:

Azumbre Verdejo 2004
Castellana
Spania - Rueda
20897 VSD - kr 79,90 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Lys ung gulgrønn. Fin duft med en del eplearomaer samt stikkelsbær og lime.
Smak: Følger duften, fin fruktighet og bra syrer, leksende stil. (2004)
Mat: Drikkevin, lette retter.
Vurdering: En deilig og svært prisgunstig hvitvin som er best nå men som holder fint til sommeren. Meget godt kjøp. (2004)
Laget av: 100% Verdejo
Alkoholinnhold: 12,5 vol%
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret
Bestill her:

Spansk rødvin:

÷
Tamaral Roble 2004
Bodegas y Viñedos Tamaral
Spania - Ribera del Duero
20885 VSD - kr 115,50 (75cl)
Basisutvalg (Grunnsortiment)
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Purpurrød med blå kant. En del mørke bær, skogsbær, urter og eik i skjønn forening.
Smak: Flott saftig smak, usedvanlig deilig saftighet, sitter godt og lenge med flotte tanniner i finishen. (2004)
Mat: Saftig lammesteik.
Vurdering: En meget godt komponert vin til en for regionen svært gunstig pris. Drikk innen 2-3 år. Meget godt kjøp. (2004)
Laget av: 100% Tempranillo
Alkoholinnhold: 13,5 vol%
Produksjon/lagring hos produsent: Lagret i fat av fransk og amerikansk eik i 6 md.
Bestill her:

÷
Pujanza 2001
Bodegas y Viñedos Pujanza
Spania - Rioja
20884 VSD - kr 175,00 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Mørk ung rød. Utsøkt duft med fine fattoner.
Smak: Bløt og rik smak med mye mørke bær, særlig solbær, svarte plommer, mineraler og fat i en svært så harmonisk blanding. (2001)
Mat: Lam, fugl.
Vurdering: En moderne Rioja fra et flott år som vil utvikle seg videre i minst fire år. Meget godt kjøp. (2001)
Laget av: 100% Tempranillo
Alkoholinnhold: 14,0 vol%
Produksjon/lagring hos produsent: Lagret i nye fat av fransk eik i 13 md.
Bestill her:

÷
Peique Selección de Viñedos Viejos 2002
Bodegas Peique
Spania - Bierzo
20891 VSD - kr 189,90 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Purpurrød. Tett rik duft pakket med deilige aromaer samt e tflott fatpreg.
Smak: Følger duften, meget elegant, lang ettersmak med et fint fatinnslag. (2002)
Mat: Lettere vilt.
Vurdering: Et strålende eksempel på menciadruens og Bierzos potensial. Denne vinen vil utvikle seg videre i minst tre år. Meget godt kjøp. (2002)
Laget av: 100% Mencía
Alkoholinnhold: 14,0 vol%
Produksjon/lagring hos produsent: Fatlagret 12 md. i fire år gamle fat (60% fransk, 30% russisk, 10% amerikansk eik)
Bestill her:

+
Cuvée Christer Berens Monastrell 2004
Vinnico Export
Spania - Yecla
20876 Cuveco - kr 87,50 (75cl)
Basisutvalg (Grunnsortiment)
Farge og duft: Purpurrød. Ung bærpreget duft med urter og krydder.
Smak: Saftig fast og balansert smak med fine tanniner. (2004)
Mat: Drikkevin, lettere kjøttretter.
Vurdering: Imponerende god i forhold til prisen og samtidig en svært lettlikendes vin som er best nå. Meget godt kjøp. (2004)
Laget av: 90% Monastrell, 10% Garnacha Tintorera
Alkoholinnhold: 13,5 vol%
Produksjon/lagring hos produsent: 5 % av vinen er lagret i fat av fransk og amerikansk eik i 4 md.
Bestill her:

+
Castillo de Maluenda Viñas Viejas 2004
Bodegas y Viñedos del Jalón
Spania - Calatayud
20889 VSD - kr 89,00 (75cl)
Basisutvalg (Grunnsortiment)
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Ung blårød. Ren bærpreget duft av både røde og mørke bær, skogsbær, krydder og hint av fat.
Smak: Meget saftig anslag, flott balanse og innsmigrende finish. (2004)
Mat: Drikkevin.
Vurdering: En nydelig vin til en fantastisk pris som er på nippet til å se femtallet. Best nå. Meget godt kjøp. (2004)
Laget av: 100% Garnacha
Alkoholinnhold: 14,0 vol%
Produksjon/lagring hos produsent: Ca. 25% av vinen lagres i fat av amerikansk eik i 3 md.
Bestill her:

+
Pie Franco 2000
Casa Castillo
Spania - Jumilla
45848 VSD - kr 229,80 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Vinarius
Farge og duft: Tett nesten svart. Kompakt rik duft med intense bæraromaer samt eik, krydder og urter.
Smak: Fast rik smak med mye bær men også en del eik, god fylde, ettersmaken byr på skogsbær, kaffe og trevirke. (2000)
Mat: Lettere vilt.
Vurdering: En kompleks vin som hadde stått seg bedre med litt mindre eik. Best innen fire år. Godt kjøp. (2000)
Laget av: 100% Monastrell
Alkoholinnhold: 14,5 vol%
Produksjon/lagring hos produsent: Lagret på eikefat i 18 md.
Bestill her:

Castillo de Jumilla Monastrell 2004
Bodegas Bleda
Spania - Jumilla
20878 Vectura - kr 85,70(75cl)
Basisutvalg (Grunnsortiment)
Vine
Farge og duft: Ung blårød. En del røde og mørke bær samt urter i duften,
Smak: Saftig bærpreget smak, fin friskhet i finishen. (2004)
Mat: Drikkevin, lyst kjøtt.
Vurdering: Best innen et år. Meget godt kjøp. (2004)
Laget av: 100% Monastrell
Alkoholinnhold: 14,0 vol%
Produksjon/lagring hos produsent: 10% av vinen ble lagret 4 md. i nye franske eikefat, 3 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

Muñarrate 2004
Bodega y Viñedos Solabal
Spania - Rioja
20883 Vectura - kr 99,80 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Chris Wine
Farge og duft: Ung blårød. Røde bær og noe mørke skogsbær samt urter.
Smak: Ren og bløt smak, snille tanniner. (2004)
Mat: Drikkevin, lettere retter med lyst kjøtt.
Vurdering: En snill og behagelig vin som er best nå. Meget godt kjøp. (2004)
Laget av: 95% Tempranillo, 5% Viura
Alkoholinnhold: 13,5 vol%
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret
Bestill her:

Baltasar Gracián Garnacha 2003
San Alejandro
Spania - Calatayud
20888 Vectura - kr 115,90 (75cl)
Basisutvalg (Grunnsortiment)
Eurowine
Farge og duft: Ung mørk rød. Fin bærpreget duft med noe søt lakris.
Smak: Ren smak med god balanse. (2003)
Mat: Drikkevin.
Vurdering: Best nå. Meget godt kjøp. (2003)
Laget av: 100% Garnacha
Alkoholinnhold: 14,5 vol%
Produksjon/lagring hos produsent: 20 % av vinen er fatlagret i 10 md.
Bestill her:

Lagunilla Gran Reserva 1999
Bodegas Lagunilla
Spania - Rioja
46022 VSD - kr 125,70 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Helge Wiig
Farge og duft: Mørk rød kjerne med lys kant. Bærpreget duft med noe urter samt snev av eik og noe skogbunn.
Smak: Ren saftig smak med stor bløthet, middels fylde,sitter en stund. (1999)
Mat: Svin, lam, lettere retter med fugl.
Vurdering: Til gran reserva å være er den rimelig. Tåler imidlertid ikke å lagres så veldig mye mer, men for den som liker den myke modne stilen er den et godt valg og et godt kjøp. (1999)
Laget av: 80% Tempranillo, 20% Garnacha
Alkoholinnhold: 13,0 vol%
Produksjon/lagring hos produsent: 24 md. lagring i 4 år gamle amerikanske eikefat, 36 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

Clos Corriol 2004
La Morera de Montsant
Spania - Priorat
20886 Vectura - kr 125,80 (75cl)
Basisutvalg (Grunnsortiment)
Eurowine
Farge og duft: Purpurrød. Røde og mørke bær, urter og noe krydder.
Smak: Ren saftig smak med god balanse. (2004)
Mat: Rødt kjøtt.
Vurdering: Best nå. Godt kjøp. (2004)
Laget av: 80% Grenache, 20% Carignan
Alkoholinnhold: 14,0 vol%
Produksjon/lagring hos produsent: Ingen fatlagring
Bestill her:

Azabache Mazuelo Crianza 2001
Viñedos de Aldeanueva
Spania - Rioja
20880 Vectura - kr 126,50 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Chris Wine
Farge og duft: Mørk rød med lys kant. Røde modne bær, syltetøy, trevirke og fatkrydder.
Smak: Bløt moden edel smak med noe syrlig preg som gir god friskhet, tørker noe mot slutten som byr på klassisk vaniljekrydder. (2001)
Mat: Lam, svin.
Vurdering: Best nå. Godt kjøp. (2001)
Laget av: 100% Mazuelo
Alkoholinnhold: 13,5 vol%
Produksjon/lagring hos produsent: 12 md. fatlagring
Bestill her:

Divus Monastrell 2001
Bodegas Bleda
Spania - Jumilla
20879 Vectura - kr 186,80 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Vine
Farge og duft: Mørk rød med moden kant. Utviklet duft av modne røde og mørke bær, skogsbær, mokka og noe fat.
Smak: Saftig anslag, følger duften godt, bløt fylde, mineralsk finish. (2001)
Mat: Rødt kjøtt.
Vurdering: En litt påkostet monastrell uten at det har hjulpet så mye. Drikk innen to år. Verd prisen. (2001)
Laget av: 100% Monastrell
Alkoholinnhold: 14,0 vol%
Produksjon/lagring hos produsent: Lagret på nye, franske fat (med ulik grad av toasting) i 9 md.
Bestill her:

÷
Coto de Hayas 2004
Bodegas Aragonesas
Spania - Campo de Borja
46826 VSD - kr 83,80 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Halden & Magdal
Farge og duft: Blårød tett. Røde og mørke bær med et syrlig preg.
Smak: Røde syrlige bær og urter dominerer smaken. (2004)
Mat: Lyst kjøtt.
Vurdering: Mangler litt bredde og dybde men ellers ok. Best nå. Godt kjøp. (2004)
Laget av: 60% Garnacha, 30% Tempranillo, 5% Cabernet Sauvignon, 5% Syrah
Alkoholinnhold: 13,0 vol%
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, 1 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

Du befinner deg her:

 

Innledning: Nyhetene på polet januar 2006

>>>

Del 1: Nyhetene på polet januar 2006 -  fokusområde Spania

 

Del 2: Nyhetene på polet januar 2006 - annen musserende og hvitvin

 

Del 3: Nyhetene på polet januar 2006 - annen rødvin

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så kjapt får du dagens fiskemiddag på bordet
Dagens rett

Så kjapt får du dagens fiskemiddag på bordet

Mens fisken steker, blander du salaten av maiskorn og edamamebønner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her