Her tar Nikolai Haram Svorte NM-seieren - for andre år på rad
Foto: (CF Wesenberg)

Her tar Nikolai Haram Svorte NM-seieren - for andre år på rad

Og på pallen er også hans største utfordrere, Sander Johnsson og Kristoffer Aga.
06 Februar 2024 - 16:57

Nikolai Haram Svorte, til daglig Speilsalen, Britannia og snart også Remuage by Moestue, gikk av med seieren for andre året på rad i NM for vinkelnere. RENAA-sommelierene Sander Johnsson og Kristoffer Aga ble henholdsvis nummer to og tre.

Andreplassen gikk til Sander Johnsson som her skjenker champagne til juryen. Foto: CF Wesenberg

Det er mange små detaljer som skal «nailes» for å bli nummer én, når det faglige nivået er så høyt som tilfellet er for de tre finalistene. Utfordringene som ble løst med publikum til stede var for det meste klassiske vinkelneroppgaver som sjekking av stasjon (glass, annet utstyr og flasker), servering og beskrivelse av en hvitvin og en champagne, samt belgisk øl, alle med matanbefalinger.

På tredjeplass kom Kristoffer Aga som her er i gang med vinserveringen. Foto: CF Wesenberg

Men også blindsmaking, først av en rødvin som skulle «selges» inn til publikum. Det var bare Nikolai som beskrev den som en australsk shiraz – for i glasset var det selveste Penfolds Grange 2017. Den siste øvelsen var den mest tricky for alle finalistene siden de fire svarte glassene inneholdt fire cocktails (Cosmo, Manhattan, Negroni og Old Fashioned) som var mikset på stedet, men uten isbiter i glasset.

Før vinneren ble avslørt måtte finalistene gjennom en speed-quiz.       

NM-vinner Nikolai Haram Svorte og Junior-vinner Sebastian Andersen König. Foto: CF Wesenberg

Selv om det kan virke umulig å slå denne trioen som har bitt seg fast i den absolutte vinkelnertoppen i Norge, var det rekordpåmelding til årets NM for vinkelnere. I alt 20 deltakere i de innledende rundene som fant sted i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim i desember i fjor. Et skår i gleden over rekordstor oppslutning er det at antall kvinner fortsatt er altfor lavt, noe det ifølge avtroppende vinkelnersjef Liora Levi jobbes intenst med å endre på. De 10 beste gikk videre til semifinalen som pågikk rett i forkant av finalen og omfattet Burgund-teori, blindsmaking og dekantering.  

Samtidig fant Junior Wine Award sted. En konkurranse for bransjeansatte under 25 år og med litt mindre krevende oppgaver, men fortsatt nok til å gi nykommere en smakebit på denne konkurranseformen. Her gikk førsteplassen til Sebastian Andersen König som begynner på Gaptrast i Bergen i april, foran Karl Inggard Sæther, Vintage Kitchen, Oslo og Joakim Hopmo Stavnås, Fagn, Trondheim. De var de beste av i alt ni påmeldte til denne konkurransen.

Liora Levi takkes av etter seks år som vinkelnersjef. Foto: CF Wesenberg

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her