Her tar Nikolai Haram Svorte NM-seieren - for andre år på rad
Foto: (CF Wesenberg)

Her tar Nikolai Haram Svorte NM-seieren - for andre år på rad

Og på pallen er også hans største utfordrere, Sander Johnsson og Kristoffer Aga.
06 Februar 2024 - 16:57

Nikolai Haram Svorte, til daglig Speilsalen, Britannia og snart også Remuage by Moestue, gikk av med seieren for andre året på rad i NM for vinkelnere. RENAA-sommelierene Sander Johnsson og Kristoffer Aga ble henholdsvis nummer to og tre.

Andreplassen gikk til Sander Johnsson som her skjenker champagne til juryen. Foto: CF Wesenberg

Det er mange små detaljer som skal «nailes» for å bli nummer én, når det faglige nivået er så høyt som tilfellet er for de tre finalistene. Utfordringene som ble løst med publikum til stede var for det meste klassiske vinkelneroppgaver som sjekking av stasjon (glass, annet utstyr og flasker), servering og beskrivelse av en hvitvin og en champagne, samt belgisk øl, alle med matanbefalinger.

På tredjeplass kom Kristoffer Aga som her er i gang med vinserveringen. Foto: CF Wesenberg

Men også blindsmaking, først av en rødvin som skulle «selges» inn til publikum. Det var bare Nikolai som beskrev den som en australsk shiraz – for i glasset var det selveste Penfolds Grange 2017. Den siste øvelsen var den mest tricky for alle finalistene siden de fire svarte glassene inneholdt fire cocktails (Cosmo, Manhattan, Negroni og Old Fashioned) som var mikset på stedet, men uten isbiter i glasset.

Før vinneren ble avslørt måtte finalistene gjennom en speed-quiz.       

NM-vinner Nikolai Haram Svorte og Junior-vinner Sebastian Andersen König. Foto: CF Wesenberg

Selv om det kan virke umulig å slå denne trioen som har bitt seg fast i den absolutte vinkelnertoppen i Norge, var det rekordpåmelding til årets NM for vinkelnere. I alt 20 deltakere i de innledende rundene som fant sted i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim i desember i fjor. Et skår i gleden over rekordstor oppslutning er det at antall kvinner fortsatt er altfor lavt, noe det ifølge avtroppende vinkelnersjef Liora Levi jobbes intenst med å endre på. De 10 beste gikk videre til semifinalen som pågikk rett i forkant av finalen og omfattet Burgund-teori, blindsmaking og dekantering.  

Samtidig fant Junior Wine Award sted. En konkurranse for bransjeansatte under 25 år og med litt mindre krevende oppgaver, men fortsatt nok til å gi nykommere en smakebit på denne konkurranseformen. Her gikk førsteplassen til Sebastian Andersen König som begynner på Gaptrast i Bergen i april, foran Karl Inggard Sæther, Vintage Kitchen, Oslo og Joakim Hopmo Stavnås, Fagn, Trondheim. De var de beste av i alt ni påmeldte til denne konkurransen.

Liora Levi takkes av etter seks år som vinkelnersjef. Foto: CF Wesenberg

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her