Storeslem for Speilsalen og Trondheim
Foto: (Siri Frengen/Videomakeriet)

Storeslem for Speilsalen og Trondheim

Både vinner av NM for vinkelnere, Nikolai Haram Svorte, og beste unge kommende vinkelner, Filmom Fitsum, jobber til daglig på Speilsalen og Britannia Hotel i Trondheim.
23 Januar 2023 - 18:30

Det er Nikolai Haram Svortes første seier i NM for vinkelnere. Han gjorde seg bemerket allerede i 2019, da han som 21-årgang tok andreplassen i Junior Wine Award, som han vant året etter. For så å delta i NM i 2021 og 2022 hvor det ble henholdsvis tredje- og andreplass.

- Jeg er veldig takknemlig og stolt for å ha vunnet denne prestisjetunge tittelen. - Det er en stor ære å bli anerkjent av sine egne innen vinbransjen og jeg takker alle som har hjulpet meg på veien, forteller årets vinner Nikolai Haram Svorte. - Jeg vil fortsette å jobbe hardt for å gi mine gjester den beste opplevelsen og å formidle min kjærlighet til vinkunnskap på den beste måten jeg kan.

Fjorårets NM-vinner Sander Johnsson fra tostjerners restauranten Re-Naa i Stavanger måtte ta til takke med tredjeplassen, mens hans kollega Kristoffer Aga ble nummer to i år.

Norges dyktigste vinkelnere i år som i fjor: Sander Johnsson, Nikolai Haram Svorte og Kristoffer Aga. Foto: Siri Frengen/Videomakeriet

De tre er med andre ord fortsatt landets dyktigste vinkelnere.

Hoveddommer Heidi Iren Hansen MW forteller at det er høyt nivå på NM-deltakerne. Det betyr at det er tett både i teten og blant de beste semifinalistene som i år telte 18 kandidater.

I årets Junior Wine Award for bransjeansatte under 25 år, var det Speilsalen-kollega Filmom Fitsum som høstet flest poeng. Med Aron Grønås fra Re-Naa i Stavanger på andreplass og Magne Andreas Gaut fra Le Bistro i Trondheim på en flott tredjeplass – som i fjor – da for øvrig Filmom ble nummer to.

Det er litt mer løssluppen stemning blant de yngste: Aron Grønås (tv), Filmom Fitsum og Magne Andreas Gaut. Foto: Siri Frengen/Videomakeriet

Det er altså i Trondheim og Stavanger at det satses mest på vinkelnere om dagen. Men skåret i gleden er at det så å si bare er menn på kandidatlista, kun én kvinne, Karianne Fornes, også hun Britannia, blant de til sammen 21 kandidatene. Så her er det rom for forbedring.

I NM settes kandidatenes vinkunnskap grundig på prøve gjennom flere elementer både i innledende semifinale og hovedfinale.

Portvinstang er et sjeldsynt verktøy blant vinkelnere i dag. Foto: Taylor

NM-konkurransen foregår på engelsk og finalen består av flere elementer som varierer fra år til år. I 2023 startet det med dekantering av Borges portvin fra årgang 1982 med portvinstang.

Ingen av finalistene har hatt dette som element i en finale før, ifølge hoveddommer Heidi Iren Hansen MW. Under selve dekanteringen må finalistene forklare produksjonsteknikk til dommerne samt å nevne de 10 beste vintageårgangene gjennom de siste 50 år. Det endte i en nervepirrende øvelse hvor ingen av kandidatene greide å åpne portvinen med glødende tang, men løste allikevel oppgaven ved å åpne flasken med vanlig vinåpner.

Neste oppgave var å servere en halv flaske champagne til tre gjester og i tillegg anbefale vegansk mat til en kraftig rødvin. En overraskelse som alle finalistene løste med glans.  Siste oppgave var å blindsmake og beskrive fem drikkevarer presentert i sorte glass.

For Junior Wine Award er det ikke krav om å være utdannet vinkelner. Her testes grunnleggende vinkunnskaper og praktiske elementer, og er ment å gi et første innblikk inn i den konkurrerende vinkelnerverden. Noe som i tilfellet årets kandidater med NM-pallplass har vært nyttig.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her