Ny rieslingstjerne

Fra en så å si ukjent adresse ved Nahe-elven kommer disse vinene med et strålende potensial.
Aase E. Jacobsen
25 September 2008 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Verken Weingut Hexamer eller landsbyen Meddersheim med dens fremste vinmark Rheingrafenberg, er kjent utover den harde rieslingkjerne. Ikke desto mindre er denne produsentens brede portefølje tilgjengelig i Norge, og det til flotte priser.

Vi kan like godt gå rett til toppvinen Hexamer Meddersheimer Rheingrafenberg Riesling Spätlese Trocken XXL 2007 (50926) som har grosses gewächs-ambisjoner , men uten at den koster like mye. En stor og rik vin som likevel har godt med kjølig eleganse. Og som skjuler sine 14 prosent alkohol veldig godt. Mye takket være strålende syre og et aldeles nydelig limepreg samt innslag av blomster.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Rett og slett fantastisk
Dens "lillebror" har også mye av den samme karakteren, bare ikke like stor kraft. Den halvtørre utgaven er ikke bare et fantastisk kjøp, men også en fantastisk vin som absolutt bør få en plass i kjelleren. Hvis du da ikke faller for fristelsen til å nyte den allerede nå til en skarp ostebit eller en velkrydret indisk rett.

Årsaken til at Rheingrafenberg gir så mye til de ferdige vinene er å finne i jordsmonnet og klimaet i de to små sidedalene til Nahe som til sammen utgjør cru'et. Jordsmonnet består av et tynt lag med grålig-rødlig steinete sandjord med svært høyt innhold av kvartsitt. Hvilket sikrer lav avkastning. For XXL var utbyttet knappe 30 hl/ha.

Rieslingraffinement
Vinmarken er dessuten svært bratt. På det bratteste heller den 55 grader, og det er ikke noe for de med høydeskrekk! Den sør-sørøstlige eksponeringen gir druer med høy modning, men også svært god syre takket være kalde netter. Av vinmarken som dekker 22 hektar disponerer Hexamer en tredel. Den ene av de to sidedalene kalles Eisendell og regnes som aller best. I Norge finnes et knallkjøp av en smakebit på hva den kan by på.

Hexamers stjernestatus er av ny dato. Og det er 44-årige Harald som har skapt det i de ni årene som er gått etter at han overtok familiens vinmarker. Og de har han på det nærmeste konvertert til biodynamisk dyrking. Selv om Meddersheim er en anonym adresse, ligger landsbyen rett på andre siden av elven for Monzingen på den ene siden og Schlossböckelheim på den andre. Altså et område som er kjent for å by på noe av det mest raffinerte av rieslinger.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Samenes nasjonaldag: Lag noe nytt med reinskav
Dagens rett
Wok med reinskav i tortilla

Samenes nasjonaldag: Lag noe nytt med reinskav

Reinskav er en selvfølge når samenes nasjonaldag havner midt i uka, for denne delikatessen er utrolig rask å tilberede. Her i en ny sammenheng. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her får du mye burgundhistorie for pengene
+
Godbiter i pollisten

Her får du mye burgundhistorie for pengene

Vi snakker om druer fra en parsell som har vært med å forandre Burgunds vinhistorie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Burgund-chardonnay til 179,90 som også smaker godt?
+
Ukens vin

Burgund-chardonnay til 179,90 som også smaker godt?

Ja, det er tilfelle, og den er laget etter alle kunstens regler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Er pristoppen omsider nådd for rød burgund med 2022-årgangen?
+
Tester

Er pristoppen omsider nådd for rød burgund med 2022-årgangen?

90 testede røde burgundere i 2022-årgang gir et godt om enn noe ujevnt bilde av denne årgangen som har priser som ikke har økt noe siden den enda mer ujevne 2021-årgangen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Samenes nasjonaldag: Lag noe nytt med reinskav
Dagens rett
Wok med reinskav i tortilla

Samenes nasjonaldag: Lag noe nytt med reinskav

Reinskav er en selvfølge når samenes nasjonaldag havner midt i uka, for denne delikatessen er utrolig rask å tilberede. Her i en ny sammenheng. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her får du mye burgundhistorie for pengene
+
Godbiter i pollisten

Her får du mye burgundhistorie for pengene

Vi snakker om druer fra en parsell som har vært med å forandre Burgunds vinhistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når kveite ovnsbakes med sherry og grønnsaker, blir den supersaftig
Dagens rett

Når kveite ovnsbakes med sherry og grønnsaker, blir den supersaftig

Dette er en skikkelig vinner på middagsbordet - kveite kan du aldri bli lei, og i alle fall ikke i en slik spennende kombinasjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik mikser du drinkklassikeren Cubanacan
Ukens drink

Slik mikser du drinkklassikeren Cubanacan

Romdrinker forbindes med sommer og sol, men smaker kanskje enda bedre vinterstid. Som denne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza som dessert eller kveldskos
Ukens kake

Pizza som dessert eller kveldskos

Kombinasjonen av chevre, ricotta, pærer og fiken gjør at den både kan fungere som et mindre søtt alternativ til dessert og når du bare har lyst på noe som verken er for søtt eller bare salt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Burgund-chardonnay til 179,90 som også smaker godt?
+
Ukens vin

Burgund-chardonnay til 179,90 som også smaker godt?

Ja, det er tilfelle, og den er laget etter alle kunstens regler.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her