Dagens rett
Endelig på norsk - en kokebok fra Palestinas kjøkken
Foto: (Aperitif.no)

Endelig på norsk - en kokebok fra Palestinas kjøkken

Kokeboka Betlehem inspirerte til å bruke de usprøytede bladene på en vinplante, men du kommer langt med grønnkål fra butikken.
22 Oktober 2024 - 23:00
Jeg laget de ostefylte vinbladene i en brødform, i stedet for porsjonsformer. Foto: Aperitif.no

Vinblader er mye brukt i den østre delen av Middelhavet, til å pakke inn ris (hvem har vel ikke smakt dolmes i Hellas) eller kjøtt. Denne retten fanget min oppmerksomhet da jeg bladde i kokeboken Betlehem, Palestinas kjøkken som nylig er gitt ut på norsk.

Først og fremst på grunn av den store mengden med frodige vinblader utenfor

husdøra, men også på grunn av den like store mengden med mynte. Samt ikke minst rettens enkelhet som samtidig er så god, at den ble laget flere ganger denne høsten. 

Betlehem_Forside HQ.jpg [532.63 KB]Bor du i en storby, særlig Oslo, er det god tilgang på ingrediensene som brukes i oppskriftene i boka. Men det finnes alternativer. Selv om jeg fortsatt leter etter rød tahini - enn si lammetestikler for å teste ut kokebokas oppskrift med dette. 

Ifølge mannen bak kokeboka, Fadi Kattan, kjennetegnes det palestinske kjøkkenet av å bruke hele dyret og alt som vokser i jorda. Noe som tydelig er dokumentert gjennom de daglige grufulle reportasjene fra krigsherjede Gaza, men hvor det samtidig utvises en kreativitet og utholdenhet selv uten nåla i veggen. 

 Fadi Kattan er selv en fransk-palestinsk kokk som bor i Betlehem (Vestbredden) hvor han driver restauranten Fawda, men også en i London, Akub. Han er også aktiv på Youtube med en serie kalt Teta's kitchen - bestemors kjøkken. "Jeg ønsker at denne boken skal gi følelsen av at jeg tar deg i hånden og går sammen med meg gjennom mitt Betlehem", er Fadi Kattans mål med kokeboka.

Ostefylte vinblader inspirert av Fadi Kattan

Ostefylte vinblader inspirert av Fadi Kattan

Fremgangsmåte

  1. Forvell ferske vinblader eller grønnkål i lettsaltet vann til de mykner – 5-10 minutter.
  2. Skyll i kaldt vann og la dryppe av.
  3. Rosiner bløtlegges i kokende vann.
  4. Pensle en brødform med olivenolje.
  5. Kle den med 2/3 av vinbladene eller grønnkålen slik at de dekker sidene også, 5 cm oppover.
  6. Fordel ost i biter, tomatskiver og rosiner i denne rekkefølgen oppå bladene.
  7. Dryss over oregano.
  8. Dekk med resten av vinbladene eller grønnkålen.
  9. Pensle med olivenolje.
  10. Dekk med bakepapir.
  11. Sett en dyp langpanne med vann inn i ovnen og forvarm den til 160 grader.
  12. Sett brødformen oppi langpannen og la steke i 20 minutter.
  13. La stå 10 minutter før formen snus og «brødet» deles opp.
  14. Lag dressingen i mellomtiden.
  15. Ha ingrediensene i en blender og kjør til jevn saus.
  16. Hell dressingen over ved servering.

Flere palestinske retter

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Inspirert av Fadi Kattans oppskrift i kokeboken, Betlehem, Palestinas kjøkken

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik piffer du opp fredagsbiffen
Dagens rett
Sesamfrøstekte skinkebiffer med couscous

Slik piffer du opp fredagsbiffen

Det litt nøytrale svinekjøttet gis her smaker som får oss til å drømme om markedene i Nord-Afrika.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her