Vinblader er mye brukt i den østre delen av Middelhavet, til å pakke inn ris (hvem har vel ikke smakt dolmes i Hellas) eller kjøtt. Denne retten fanget min oppmerksomhet da jeg bladde i kokeboken Betlehem, Palestinas kjøkken som nylig er gitt ut på norsk.
Først og fremst på grunn av den store mengden med frodige vinblader utenfor
husdøra, men også på grunn av den like store mengden med mynte. Samt ikke minst rettens enkelhet som samtidig er så god, at den ble laget flere ganger denne høsten.
Bor du i en storby, særlig Oslo, er det god tilgang på ingrediensene som brukes i oppskriftene i boka. Men det finnes alternativer. Selv om jeg fortsatt leter etter rød tahini - enn si lammetestikler for å teste ut kokebokas oppskrift med dette.
Ifølge mannen bak kokeboka, Fadi Kattan, kjennetegnes det palestinske kjøkkenet av å bruke hele dyret og alt som vokser i jorda. Noe som tydelig er dokumentert gjennom de daglige grufulle reportasjene fra krigsherjede Gaza, men hvor det samtidig utvises en kreativitet og utholdenhet selv uten nåla i veggen.
Fadi Kattan er selv en fransk-palestinsk kokk som bor i Betlehem (Vestbredden) hvor han driver restauranten Fawda, men også en i London, Akub. Han er også aktiv på Youtube med en serie kalt Teta's kitchen - bestemors kjøkken. "Jeg ønsker at denne boken skal gi følelsen av at jeg tar deg i hånden og går sammen med meg gjennom mitt Betlehem", er Fadi Kattans mål med kokeboka.