Dagens rett
Gi fårikålen en pause, denne palestinsk-jordanske lammetradisjonen er både farge- og smaksrik
Foto: (ALLEKO)

Gi fårikålen en pause, denne palestinsk-jordanske lammetradisjonen er både farge- og smaksrik

Mansaf er både et syn for øyet og en fryd for ganen som er forbeholdt de store anledninger. Men som også passer inn i vår lokale søndagsmiddagtradisjon.
04 Oktober 2024 - 23:06

Mansaf er en palestinsk-jordansk rett som serveres ved spesielle anledninger og høytider. Den har sine røtter i beduintradisjonen som så mye annet av Midtøstens matkultur.

Til denne  tradisjonsretten kan du bruke samme type lammekjøtt som er beregnet på fårikål. Men kål og poteter byttes ut med yoghurt ris og masse krydder. Det er imidlertid ikke en sterk rett, men en som imponerer takket være sin smaksbredde og fargerikdom. Bruker du safran istedet for gurkemeie blir den enda gulere. 

Yoghurten gir den dessuten en syrlig karakter. I mange mansaf-oppskrifter brukes jameed som et en hard ost laget ved å tørke yoghurt av geite- eller sausmelk. Den brytes opp og blandes med vann før bruk. Den gir naturlig nok retten større intesitet og autensitet, men i fravær av den kan du  bruke gresk eller tyrskisk youghurt med 10 prosent fett. 

Mansaf - tradisjonsrik palestinsk-jordansk med lam

Mansaf - tradisjonsrik palestinsk-jordansk med lam

Fremgangsmåte

  1. Lam: Ha lammekjøtt i biter i en kjele med vann. Kok opp og skum av.
  2. Tilsett krydder og salt.
  3. Legg på lokk og la småkoke i 1,5 timer.
  4. Saus: Bland yoghurt og kokvarm lammekokekraft i en bolle og pisk til jevn saus.
  5. Varm olivenolje i en kjele.
  6. Stek hvitløkskivene gylne og tilsett yoghurtblandingen.
  7. La trekke ved middels varme under omrøring i 5-10 minitter.
  8. Tilsett lammekjøttet og resten av kraften.
  9. Rør inn sitronsaft og smak til med salt og pepper.
  10. Ris: Stek den utvannede risen raskt i olivenolje.
  11. Tilsett vann og kok opp.
  12. Rør inn gurkemeie eller safran.
  13. La risen koke til den er ferdig.
  14. Servering:
  15. Hell risen jevnt utover et serveringsfat.
  16. Hell lammekjøtt- og yoghurtsausen over.
  17. Dryss over mandler og persille.
  18. Server med flate brød – kudoos.

Tips: Om du har en trykkoker, tar det halve tiden.

Flere palestinske retter

Vi byr på mage delige retter med lam

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her