Nordens beste baristaer er fra Norge

Etter en tre dager lang kamp mellom de nordiske landenes barista-landslag, gikk Norge av med seieren i Nordic Barista Cup 2005. Programmet baristaene måtte gjennom var både innholdsrikt og krevende, og det var en meget jevn konkurranse.
Redaksjonen
03 Oktober 2005 - 14:52

Danmark imponerte dommerne den første dagen av konkurransen med sin lagånd og samarbeid i det som var den mest tekniske og teoretiske delen av konkurransen. Alle lagene fikk 3 poser med grønne bønner som de skulle røste selv, og som skulle benyttes ved neste dags konkurranse. Lagene fikk deretter en gjennomgang av installeringen av en GB5 La Marzocco espressomaskin, og gjennomførte en cupping på fem typer espresso som de valgte utifra som sin blend til resten av konkurransen.

På dag to ble lagene utfordret i den teorien de hadde gjennomgått dagen før og i løpet av én time skulle de ha installert og justert en espressomaskin, samt brygget kaffe på sin egen kaffe fra dagen før. Danmark gikk igjen av gårde med seieren i denne disiplinen foran Island og Finland med Norge på fjerde plass.

Norge hadde derimot mer hell med seg i neste post på programmet som var en triangulær cupping der deltakerne skulle peke ut én blend fra tre kopper. De to beste lagene - Island og Norge gikk til finalen. Etter en nervepirrende finale var begge lagene likt, men Island ble dømt foran pga bedre resultat i innledende runde.

Konkurransens siste dag var derimot helnorsk! Lagånden i det norske laget og samarbeidet under konkurransen denne siste dagen var utmerket og det la dommerene godt merke til. Første post på programmet var utsalg av kaffe fra utvalgte kaffebarer på Grünerløkka til inntekt for organisasjonen Coffee Kids. Deretter gikk turen til selve finalen, som var tredelt; espresso, latte kunst og signaturdrink. Norge halte seieren i land i den første disiplinen (espresso) mens Danmark og Finland tok hjem seirene i de respektive disiplinene. Seieren på finaledagen var nok til å hale i land seieren i Nordic Barista Cup 2005 for Norge.

Sluttresultatet for finalerunden var:
- Norge: 52 poeng
- Danmark/Island: 47 poeng
- Sverige: 45 poeng
- Finland: 37 poeng

Norges lag bestod av:
Gunhild Seljenes
Regjerende Norgesmester i Barista, hun har også vært medlem av det norske baristalandslaget de siste tre år.

● Einar K. Holthe
Daglig leder av Kaffefuglen i Oslo, best kjent for eksperimentelle signaturdrikker. 2. plass i NM 2005.
Les mer om ham og Kaffefuglen her: http://www.aperitif.no/index.db2?id=64326

● Halvard Amble
Baristalandslagets midtnorske alibi - kommer fra Trondheim, hvor han har vært en sentral skikkelse rundt kaffekulturen i området. Amble fikk tredjeplass i NM 2005.

● Jonas Lippestad
Nykommer til landslaget, men med en eksperimentell side ved seg når det gjelder signaturdrikker.

● Martin Hogsnes Solvang (team coach)
Norges coach og motivator - hans oppgave er å inspirere sitt lag og han er viden kjent for sitt konkurranseinstinkt.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne lekre ruladen av kveite med urter og appelsingulrøtter er enklere enn den ser ut til
Dagens rett

Denne lekre ruladen av kveite med urter og appelsingulrøtter er enklere enn den ser ut til

Det som er helt sikkert er at når du serverer denne ruladen, blir du kveldens helt. La ikke denne oppskriften være uprøvd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lad opp med en påskedrink som setter spor
Ukens drink

Lad opp med en påskedrink som setter spor

Om ikke akkurat i løypa, så i alle fall i ganen. Denne bomben er veldig lett å lage.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Bypåske? Ta en fascinerende reise tilbake til middelalderens kjøkken

Historisk Museum i Oslo har en liten, men veldig interessant utstilling om da byens matkultur ble påvirket utenfra.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne lekre ruladen av kveite med urter og appelsingulrøtter er enklere enn den ser ut til
Dagens rett

Denne lekre ruladen av kveite med urter og appelsingulrøtter er enklere enn den ser ut til

Det som er helt sikkert er at når du serverer denne ruladen, blir du kveldens helt. La ikke denne oppskriften være uprøvd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Riesling slik du (kanskje) ikke har smakt den før
+
Godbiter i pollisten

Riesling slik du (kanskje) ikke har smakt den før

For i hendene på denne vinmagikeren blir ikke vinene som hos naboen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Basisutvalgets beste kjøp er to hvitviner
+
Ukens vin

Basisutvalgets beste kjøp er to hvitviner

Og fra et område som fortsatt ikke har fått den oppmerksomheten det fortjener.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik får du brukt opp alle eggene du har kjøpt inn
Guide
Oppskrifter med egg

Slik får du brukt opp alle eggene du har kjøpt inn

Egg står øverst på innkjøpslisten gjennom hele året - i år har mange nok kjøpt mer enn de trengte. Har du overskudd, fortvil ikke, for her får du tips til gode måter å få omsetning på eggebeholdningen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lad opp med en påskedrink som setter spor
Ukens drink

Lad opp med en påskedrink som setter spor

Om ikke akkurat i løypa, så i alle fall i ganen. Denne bomben er veldig lett å lage.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her