Noma tilbake i teten

Noma tilbake i teten

Med Noma øverst på pallen står Skandinavia fortsatt sterkt blant verdens beste restauranter. Norge og Maaemo er også innenfor med en 79. plass.
Aase E. Jacobsen
29 April 2014 - 00:04

Men det er altså Noma som igjen rankes som verdens beste restaurant, for fjerde gang siden 2010. Først under årets prisutdeling hadde Rene Redzepi ifølge ham selv "guts" nok til å lese takketalen fra den gang.

Norge og Maaemo er med

Det var tydelig at han var preget av spenningen foran årets kåring. I fjor ble Noma nemlig dyttet ned et hakk av El Celler de Can roca som nå er tilbake på andreplass.

Dette er El Celler de Can Roca

Ellers er det ikke de helt store overraskelsene. Bortsett fra at Norge igjen er på listen over verdens 100 beste med Maaemo på 79. plass.

Dette er Norges beste restaurant

Danmark har også Geranium blant de 50 beste, nærmere bestemt på 43. plass.

Solid svensk innsats

Fäviken rett nord for Åre er beste skandinav etter Noma på en imponerende 19. plass.

Og dette er svenskenes beste restaurant

Når Franzen i Stockholm i tillegg kaprer 23. plassen må Sverige krediteres for en veldig solid innsats på verdens gastronomiske scene.

Mens den skandinaviske/nordiske bølgen antas å ha nådd et metningspunkt, er det søramerikanske kjøkkenet på frammarsj.

Slik er mattrendene i 2014

I alt fire av verdens 20 beste restaurantkjøkkener ligger i Latin-Amerika, og to av dem i Peru. Spania holder også stand med tre blant de 20 beste.

I Barcelona får du mange smakebiter av den latinamerikanske mattrenden

Verdens 20 beste restauranter

  1. Noma, København, Danmark

  2. El Celler de Can Roca, Girona, Spania

  3. Osteria Francescana, Modena, Italia

  4. Eleven Madison Park, New York, USA

  5. Dinner by Heston Blumenthal, London, England

  6. Mugaritz, San Sebastián, Spania

  7. D.O.M, Sáo Paulo, Brazil

  8. Arzak, San Sebastián, Spania

  9. Alinea, Chicago, USA

  10. The Ledbury, London, England

  11. Mirazur, Menton, Frankrike

  12. Vendôme, Bergisch Gladbach, Tyskland

  13. Nahm, Bangkok, Thailand

  14. Narisawa, Tokyo, Japan

  15. Central, Lima, Peru

  16. Steiereck, Wien, Østerrike

  17. Gaggan, Bangkok, Thailand

  18. Astrid y Gastón, Lima, Peru

  19. Fäviken, Järpen, Sweden

  20. Pujol, Mexico City, Mexico

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her