Nebbiolo for lite penger

Viner basert på en av verdens mest ettertraktede druer selges til overraskende lave priser her til lands.
Aase E. Jacobsen
10 August 2005 - 08:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Piemonte-viner har aldri blitt solgt så rimelig som nå - relativt sett. Barolo til knappe 160 kroner, barbaresco tjue kroner rimeligere og en "vanlig" nebbiolo tjue kroner under der igjen er virkelig billig.

I Piemonte dyrkes det nebbiolo på drøyt 2500 hektar, og det er lite sammenlignet med andre druer. Prisreduksjonen tyder derfor på at denne prestisjefylte regionen sliter litt med store lagre. Det gjelder imidlertid ikke de små og mest ettertraktede produsentene som lager viner i mikrokvanta med enkeltvinmarkens navn på etiketten. De får fortsatt det de ber om (fra tre hundre kroner og oppover til et par tusen) av ivrige barolo- og barbarescofans som er villige til å vente mange år på at disse vinene skal åpenbare sin fantastiske frukt. Kooperativene og de store aktørene som har et langt større tilfang av druer eller viner er derimot villige til å gi noe ekstra, og det tar vi med oss.

Spesielt når tilbudsvarene kommer fra gode årganger. Som Terre del Barolo, barolo 2001 (47989) fra kooperativet Terre del Barolo som har brukt druer fra de aller fleste av de i alt 11 kommunene som utgjør barolo DOCG. Her får du bra med nebbiolokarakter for pengene. I duften både modne røde bær, fioler, jordsmonn og lær. I munnen er den saftig med rundt modent preg, gode syrer og bra tanniner, sitter fint med god ettersmak av lakris og friske bær. Jeg savner baroloens kompleksitet men så koster den altså 90 kroner mindre enn neste barolo i prislista, for tiden Fontanafredda Barolo 2010 (1761). Dessuten er den i motsetning til de fleste 2000-baroloer drikkeklar. Som en hver nebbiolovin har den godt av dekantering en time før servering. Og som en hver nebbiolovin har den et lagringspotensial, men jeg ville drukket den innen fire år, og gjerne til gode retter av lam eller kalv.

Om barolo er kongen av nebbiolo, er barbaresco dronningen. Og selv om den svært rimelige Arione Barbaresco 2001 (13453) ikke gjør skam på kongefamilien, kunne den godt hatt mer fasthet og ikke vært så moden. Forrige årgang var hvassere med bedre fylde og tanninstruktur, men som en forsmak på hva nebbiolo i den bløtere barbarescodrakten kan by på, er den helt grei. Nyt den innen et par år til lyst kjøtt eller enklere retter med kokt kjøtt. Den kan imidlertid ikke måle seg med det som er blitt landets standardbarbaresco, nemlig den fra kooperativet Produttori del Barbaresco.

Deres Barbaresco i 2001-utgave, Barbaresco Produttori del Barbaresco 2007 (31906), er absolutt verd de ekstra tierne, enten du har tenkt å drikke den nå eller legge den på vent. Denne tåler minst fem år. Allerede duften byr på nydelige toner av røde bær som villbringebær og kirsebær samt snev av medisinskap. Anslaget er fyldig med god stofflighet, flotte syrer og gode tanniner samt fin bærsødme. Avslutningen byr på krydder, blomster (fioler) og bærfriskhet. En elegant, kompleks og tiltalende babaresco som samtidig er overraskende lettdrikkelig. Perfekt til gode retter med rødt kjøtt, også lettere vilt.

Mens barolo og barbaresco må lagres i henholdsvis tre og to år før de slippes ut på markedet, kan vinene tilhørende Nebbiolo Langhe lanseres når produsenten finner dem klare. Fontanafredda Ebbio Langhe Nebbiolo 2011 (20498) har imidlertid fått like god behandling som dens store forbilder. Eneste forskjellen er at druene kommer fra et langt større område enn det begrensete barolo DOCG'et. Duften røper tydelig både drue og opprinnelse. Delikat parfymert med innslag av krydder, urter, skogbunn og røde bær. Smaksmessig er den svært bløt i starten, deretter øker syrefriskheten på. Den har fin fedme, lett bærfylde, bra tanniner. En god vin for konsum innen de nærmeste tre årene. Den trenger imidlertid mat med noe fedme som kokte kjøttretter (bollito misto) eller lyst kjøtt med fet saus.

Den når ikke opp til Colline Novaresi Nebbiolo 2004 (47457) fra Dessilani, men det får den svakere 2002-årgangen ta noe av skylden for. For denne nebbioloen har større intensitet, fylde og lagringspotensial enn Fontanafreddas. Den er imidlertid ikke like utviklet som forrige årgang var på samme tid. Selv om den fint kan lagres i fire-fem år, er den deilig allerede nå til de fleste kjøttretter.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Med Ukens vin som MMS får du med noen få tastetrykk på mobilen vite du hva du skal kjøpe hver uke samtidig som du også får vite en hel masse om vinen. Attpå til en uke før alle andre kan lese om den på nettet.
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her